Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μπορεί μια γυναίκα που είχε όλο τον κόσμο απλωμένο στα πόδια της να γίνει έρμαιο του ανέμου που έφερε ένας και μόνο άντρας στην καρδιά της;
Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη, παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.
Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας... Άραγε, μπορείς να διεκδικήσεις ένα θαύμα όταν όλα τα σημάδια είναι εναντίον σου; Το "Φλόγα και άνεμος" είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.
Η άποψή μου:
Το βιβλίο ξεκινάει με ένα θάνατο. Είναι από τους καλύτερους τρόπους για ένα ανάγνωσμα να σου τραβήξει την προσοχή. Αλέξανδρος Κροντηράς! Κάπου, κάποτε το έχω ακούσει αυτό το όνομα. Ακόμα και εγώ που δεν έζησα τα ταραγμένα χρόνια του ελληνισμού. Για να τον έχω ακούσει θα πει ότι δεν ήταν τόσο ασήμαντος όσο πίστευε ότι είναι. Για να τον έχω ακούσει πρέπει να έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην τέχνη. Μπήκα στον πειρασμό λοιπόν και έψαξα ποιος ήταν αυτός που πέθανε τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, όχι τόσο απάνθρωπης όσο η αντίστοιχη του Φράνκο στην Ισπανία, αλλά εντούτοις δικτατορίας. Που σημαίνει παρωπίδες, προσηλυτισμός, εγωισμός, κακία, σπιουνιά, αναλγησία και τόσα άλλα κοσμητικά για αυτή την περίοδο. Την ίδια εποχή ένας άλλος άντρας κείτεται νεκρός είναι ο πολιτικός, ο άνθρωπος, ο έρωτας...
Μια ερωτική ιστορία που αναμφίβολα θα άφησε εποχή και θα συζητήθηκε πολύ, ωστόσο εμείς οι νεότεροι δεν την ξέρουμε. Μέσα από την εξαιρετική πένα του συγγραφέα μαθαίνουμε μια για πάντα ότι ο έρωτας αψηφά τόπο, χρόνο, καταστάσεις και μελανές περιόδους. Ο έρωτας το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι φως και καρδιοχτύπι ίσως και πόνο αλλά είναι κάτι που αν δεν το ζήσεις ίσως και να μετανιώνεις όλη σου τη ζωή...
Ο θάνατος του Γεωργίου Παπανδρέου της σκίζει τα σωθικά, είναι η γνωστή, σε όλο το πανελλήνιο, Κυβέλη. Είναι μια γυναίκα σαφώς μπροστά από την εποχή της που τόλμησε να ακολουθήσει την καρδιά της και μάλιστα ούσα παντρεμένη δύο φορές. Ο κόσμος την λάτρεψε. Αυτό έχει μείνει σε μένα ως ανάμνηση, πράγμα που σημαίνει ότι παράβλεψε τον έρωτα αυτόν που πρέπει να υπήρξε πραγματικά σκανδαλώδης. Η Κυβέλη με αφορμή την οδυνηρή ακολουθία στην τελευταία κατοικία του άντρα που αγάπησε χωρίς φόβο μα με πολύ πάθος, με ήδη την υγεία της αρκετά βεβαρημένη, αρχίζει να θυμάται και να ξεδιπλώνει το κουβάρι της ζωής της. Παράλληλα με την ιστορία τη δική της, μαθαίνουμε και για άλλα άτομα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο εκείνη την εποχή. Η καχυποψία και η αναλγησία των δικτατόρων που τις έχει βαρεθεί ακόμα και ο γενικός τους γραμματέας (Φώντας), στον οποίο ανατίθεται το καθήκον να διαβάσει το ημερολόγιο του εκλιπόντος ηθοποιού ( Αλέξανδρου) για να βρει τυχόν ύποπτες κινήσεις ή συνωμοσίες. Εκείνος μαγεύεται από την πένα του νεαρού και μαλακώνει έως και τον πολλά υποσχόμενο ηθοποιό Δημήτρη Χορν, συγγενή της Κυβέλης, από την οποία δέχεται τις συμβουλές της με χαρά μέχρι και την έγκυο γυναίκα «τα σμαραγδένια μάτια» στα οποία έδωσε αυτόγραφο.
Η Κυβέλη μοιάζει αρχόντισσα ακόμα και στα γεράματά της. Η αποχώρησή της από τα φώτα της δημοσιότητας δεν την έκανε να ξεχαστεί ποτέ. Αν και αδημονούσα να τελειώσω το βιβλίο και αρκετές φορές διάβασα κάπως απρόθυμα τις ιστορίες των προσώπων που πλαισίωναν ή ζούσαν την ίδια εποχή με το ζευγάρι αν και κατάκρινα την εγγονή που ενδόμυχα ζήλευε την αίγλη της γιαγιάς Κυβέλης θα έλεγα ότι θαύμασα τόσο τη μαεστρία όσο και την υπομονή του συγγραφέα να ενώσει τις ιστορίες σαν ένα περίτεχνο παζλ. Την προσοχή μου τράβηξε ένα ζευγάρι γερόντων που πέρασε τις ολιγοήμερες διακοπές του σε ένα ξενοδοχείο της πρώτης νιότης τους. Ένιωσα συμπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους. Ανυπομονούσα να μάθω την ιστορία τους. Μου τράβηξαν τόσο την προσοχή που πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου να μην δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα στους υπόλοιπους ήρωες εκτός από τους πρωταγωνιστές Κυβέλη- Παπανδρέου, που ούτως ή άλλως έκλεβαν την παράσταση.
Την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά δεν την είδα για να πω την αλήθεια μου, αλλά στάθηκε η αφορμή για να διαβάσω το βιβλίο και να το αγαπήσω -όχι τόσο, όσο αγάπησα την ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά όχι λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο ιστορικό κείμενο, τόσο ζωντανό σαν να συμβαίνει αυτή τη στιγμή και έτσι να καλύπτουμε κάποια κενά της νεότερης ιστορίας που όσοι δεν τα ζήσαμε, δεν τα ξέρουμε. Η επιλογή μου να διαβάσω πρώτα το βιβλίο θεωρώ ότι ήταν και η καλύτερη.
Τα πρόσωπα και η αφήγηση είναι τόσο ζωντανά που να παθιάζεσαι, να θυμώνεις, να απορείς και να αγαπάς και εσύ μαζί τους και αυτή ακριβώς την ικανότητα του συγγραφέα να ζωντανεύει ένα κομμάτι ιστορίας και ζηλεύω και λατρεύω. Θα μπορούσα να πω κι άλλα. Για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο ή δεν έπαιξαν στην διαμόρφωση αυτής της εποχής αλλά τελικά μπροστά σε αυτόν τον μεγάλο έρωτα όλα από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα μοιάζουν ασήμαντα.
Κράτω την φράση που πραγματικά αγάπησα.
«Είσαι φλόγα. Μακριά σου παγώνω και κοντά σου καίγομαι».
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Στέφανος Δάνδολος
Μετάφραση:
Σελίδες: 576
Ημερ. έκδοσης: 20/02/2020
ISBN: 978-618-01-3386-8
Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία και "Η χορεύτρια του διαβόλου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι «ο σπουδαιότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του» και το 2008 συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το μπεστ σέλερ "Ιστορία χωρίς όνομα" τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public 2018 για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα της χρονιάς, το Ειδικό Βραβείο Ενηλίκων των Βιβλιοπωλείων Public 2018, καθώς και το Βραβείο Κοινού Athens Voice Choice 2017, ενώ μεταφέρθηκε στο θέατρο τις σεζόν 2019-21, σε μια παράσταση-φαινόμενο η οποία σημείωσε αλλεπάλληλα sold out και επίσης τιμήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες στα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης.