Η 13η πύλη

---Δημοσίευση: 23/09/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Μέρεντιθ Ο’Ντόνοβαν, μια νεαρή Ιρλανδέζα, ζει με τον εξάχρονο γιο της Ίαν στο Κόρταουν, μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε αμέσως μόλις το παιδί διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Ο μικρός δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με τη συμπεριφορά του που κάποιες φορές φτάνει τη μητέρα του στα όριά της. Ώσπου μια μέρα αρχίζει να αντιδρά σχεδόν παρανοϊκά. Ζωγραφίζει με μανία περίεργες εικόνες, επαναλαμβάνει άγνωστες λέξεις και αναφέρει μέρη και ονόματα που η ίδια δε γνωρίζει, ζητώντας να τον πάει στη μητέρα του. Η μόνη που φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τα λόγια του είναι η αδελφή της, Σίρλεϊ, που είναι δασκάλα. Όλα όσα αναφέρει ο ανιψιός της, δείχνουν να έχουν σχέση με το ελληνικό νησί Κρήτη. Πώς είναι όμως δυνατόν ένα εξάχρονο παιδί, που δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει, να γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες για μέρη και ονόματα αυτού του ελληνικού νησιού; Η συμπεριφορά του μικρού είναι τόσο αλλόκοτη που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά· τέτοια που οι δύο γυναίκες αποφασίζουν να επισκεφτούν το νησί. Με μοναδικά στοιχεία έρευνας τις ζωγραφιές του, λέξεις και ονόματα, οδηγούνται σε ένα χωριό του Λασιθίου, την Ανατολή, όπου μισό αιώνα πριν συνέβη ένα τραγικό γεγονός, με μία περίεργη εξαφάνιση που ρήμαξε οικογένειες και στιγμάτισε το χωριό. Και ο Ίαν φαίνεται να έχει σχέση με το γεγονός αυτό... Η συνάντηση των ψυχών που έχασαν την αγάπη από άδικο γίνεται στην 13η πύλη της κάθαρσης...


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Στο εν λόγω βιβλίο η Χρυσηίδα Δημουλίδου μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα κόσμο μεταφυσικό, που δεν διαθέτει συγκεκριμένα πλαίσια και όρια. Αυτή είναι η 13η πύλη, της οποίας δημιουργός συνιστά ένας κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο παππούς Κωνσταντής, όπως μας εξηγεί στη συνέχεια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η συγγραφέας έχει επιτύχει να μεταφέρει το αναγνωστικό κοινό σε ένα μαγικό ταξίδι στο χωροχρόνο, πάντα με προσεκτικούς χειρισμούς και δεξιοτεχνία.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους κεφάλαια, με το πρώτο να διαδραματίζεται στην Ιρλανδία και τη Σκοτία και το δεύτερο στην Κρήτη. Πρόκειται για δύο ιστορίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες τελικώς ενώνονται για να επέλθει η κάθαρση.

Αναμφίβολα, η συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα αναφορικά με το νησί της Κρήτης, το κρητικό ιδίωμα και συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα, καθώς και απαραίτητες πληροφορίες για την Ιρλανδία, προκειμένου να μεταφέρει τον αναγνώστη στον κόσμο που δρουν οι βασικοί ήρωες της ιστορίας.

Επιθυμία της συγγραφέως στον πρόλογο του βιβλίου της, είναι να μη προδώσουμε το περιεχόμενο και την εξέλιξη της ιστορίας, ώστε ο νέος αναγνώστης να μυηθεί ανεπηρέαστος στο μυστήριο και στο στοιχείο του απρόβλεπτου που παρουσιάζεται μπροστά του. Έτσι και εμείς δεν θα πούμε τίποτα για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στις σελίδες της 13ης πύλης. Μπορούμε να προσθέσουμε όμως, ότι είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, έντονες περιγραφικές εικόνες που αναβλύζουν αρώματα και μυρωδιές, καλοδουλεμένους πρωταγωνιστές τους οποίους σίγουρα θα αγαπήσουμε και φυσικά σφιχτοδεμένη πλοκή.

Η 13η πύλη είναι ένα πλούσιο, κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα στοιχεία της αστυνομικής λογοτεχνίας και σαφώς του μεταφυσικού στοιχείου. Παράλληλα, πλαισιώνεται από πινελιές αισθηματικού περιεχομένου που προσελκύουν τον αναγνώστη και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι την τελευταία τελεία. Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, στοιχείο στο οικείο βιβλίο είναι η ενασχόληση της συγγραφέως -μέσω του μικρού πρωταγωνιστή της Ίαν- με την πιο συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας που συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή, τη Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τέλος της υπενθύμισης της αποδοχής της διαφορετικότητας, την οποία οφείλουμε να προσβλέπουμε με αγάπη και όχι σαν πρόβλημα το οποίο πρέπει επειγόντως να λυθεί.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χρυσηίδα Δημουλίδου
Σελίδες: 640
Ημερ. έκδοσης: 01/06/2023
ISBN: 978-618-01-4829-9
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr