Ποιός σκότωσε τον Τζων Λένον

---Δημοσίευση: 25/09/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το Σπίτι: Το πτώμα μιας φριχτά δολοφονημένης γυναίκας ανακαλύπτεται σε μια ερημική τοποθεσία. Ο αστυνόμος Λάμπρου αναλαμβάνει την υπόθεση. Γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σέχτα λάτρεων του Εωσφόρου που κινείται γύρω από ένα απόκοσμο σπίτι.

Η κόκκινη γραμμή: Ποια σχέση μπορεί να έχει ένα κομμένο κεφάλι με μια συνωμοσία εναντίον της ίδιας της χώρας; Ύστερα από αυτή την ιστορία κανείς δεν θα μπορεί πια να μπει το ίδιο άνετα στο μετρό...

Το κέντρο των ψευδαισθήσεων: Ένας θρησκομανής δολοφόνος σκορπάει τον τρόμο στις πιάτσες των τρανσέξουαλ αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα με την υπογραφή του. Ο Λάμπρου θα έρθει απένα­ντι στον κόσμο των ψευδαισθήσεων και στην συνείδηση του. Ναοί του τρόμου, χαμένα βιβλία, τρομοκράτες, αναρχικοί, παρανοϊκοί δολοφόνοι. Τρεις ιστορίες γύρω από ένα κεντρικό ερώτημα: Ποιος σκότωσε τον Τζων Λένον;

Εκεί που ο Χ.Φ. Λάβκραφτ συναντάει τον Μίκη Σπηλαίην και το pulp fiction την ψυχεδέλεια.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας)
Υπό τον γενικό τίτλο: «Ποιος σκότωσε τον Τζων Λένον», ένα ερώτημα που τίθεται και στις σελίδες του βιβλίου, κυκλοφορεί το αστυνομικό έργο του συγγραφέα Γιώργου Σταφυλά από τις εκδόσεις Όστρια. Πρόκειται για τρεις νουβέλες που συναρπάζουν.

Στην πρώτη νουβέλα «Το Σπίτι»: το πτώμα μιας φριχτά δολοφονημένης γυναίκας ανακαλύπτεται σε μια ερημική τοποθεσία. Και ο γνωστός ήρωας του συγγραφέα, αστυνόμος «Λάμπρου» (που εμφανίζεται και στα άλλα έργα του), αναλαμβάνει την υπόθεση. Γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σέχτα λάτρεων του Εωσφόρου που κινείται γύρω από ένα απόκοσμο σπίτι.

Η όλη δράση κινείται τόσο στην επαρχία σε ένα ερημικό χωριό όσο και στην Αθήνα. Η σκιαγράφηση του κόσμου της υπαίθρου όπου οι μικρές κοινωνίες ξέρουν να «κρύβουν» μυστικά και δεν «ανοίγουν» εύκολα στόματα, σε αντιδιαστολή με το κλίμα στην πρωτεύουσα, είναι άψογη και κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή. Ο ρεαλισμός άλλωστε, είναι βασικό στοιχείο ενός καλού αστυνομικού. Ο συγγραφέας πασπαλίζει την πλοκή με πολλά ιστορικά στοιχεία, δίνοντας την δέουσα ατμόσφαιρα, στοιχείο που φανερώνει αρκετή δουλειά κι έρευνα από μεριάς του, πράγμα θετικό.

Στη δεύτερη νουβέλα «Η κόκκινη γραμμή»: μια μουσουλμάνα μετανάστρια βρίσκεται νεκρή με κομμένο κεφάλι σε ένα χοτ-σποτ και ένα θρησκευτικού μίσους έγκλημα ξετυλίγεται σταδιακά, που απειλεί όλη τη χώρα, με τον αστυνόμο «Λάμπρου» να καλείται να το διαλευκάνει πριν να είναι αργά.

Ο συγγραφέας εδώ καταθέτει τον καλύτερό του εαυτό με την πλοκή να’ναι βγαλμένη ως ένα μελλοντικό περιστατικό, που μπορεί να απειλήσει ανά πάσα στιγμή, τις ζωές των ανθρώπων στην Αθήνα. Φανατικός μουσουλμάνος ετοιμάζει τζιχάντ και η αστυνομία καλείται να τον συλλάβει άμεσα. Το όλο σκηνικό ξετυλίγεται στις γειτονιές της Αθήνας μέχρι τα Εξάρχεια, όπου φαίνεται να εμπλέκεται και μία τρομοκρατική οργάνωση, που δολοφονεί δημοσιογράφο. Η δράση φυσικά είναι ακατάπαυστη και σε σφυροκοπάει. Εξαιρετικό στόρι σε έμπνευση και εκτέλεση.

Στην τρίτη νουβέλα «Το κέντρο των ψευδαισθήσεων»: ένας θρησκομανής δολοφόνος σκορπάει τον τρόμο στις πιάτσες των τρανσέξουαλ αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα με την υπογραφή του. Ο Λάμπρου θα έρθει απέναντι στον κόσμο των ψευδαισθήσεων και την στην συνείδησή του.

Σε αυτή την υπόθεση θα συναντήσουμε την αστυνομία όπως ακριβώς είναι -συντηρητική μα και ανθρώπινη. Έτσι ο αστυνόμος Λάμπρου παρόλο που δεν έχει την καλύτερη άποψη για το περιθώριο, διερευνά με πάθος κι αυτή την υπόθεση, καταφέρνοντας να τη φέρει σε πέρας με την πολυπόθητη κάθαρση για τον αναγνώστη στο τέλος.

Συνολικά ο αναγνώστης θα βρει όλα όσα ψάχνει σε ένα καλό αστυνομικό έργο, δηλαδή αμείωτη δράση, γερή πλοκή που σε κρατάει, βία, αίμα και το βασικότερο, ρεαλισμό. Ο συγγραφέας γράφει σκληροπυρηνικά -όπως πρέπει να γράφεται το συγκεκριμένο είδος. Οι ήρωές του είναι βρώμικοι, βουτηγμένοι στη λάσπη και κουβαλάνε αμαρτίες. Ακόμα και τα θύματα δεν είναι πάντα άσπιλα κι αμόλυντα και φυσικά οι θύτες έχουν βαθύτερα κίνητρα, που προέρχονται από τα σκοτάδια της ψυχής τους.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιώργος Σταφυλάς
Σελίδες: 508
Ημερ. έκδοσης: 22/11/2022
ISBN: 978-960-604-761-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Γιώργος Σταφυλάς γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτικές Επιστήμες και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλα βιβλία του: «Η συγκάλυψη» (Οσελότος, 2018), «Το κύκλωμα» (Όστρια, 2019), «Προσωπική υπόθεση» (Όστρια, 2020), «Outlaw» (Όστρια, 2021), «Ποιός σκότωσε τον Τζων Λένον» (Όστρια, 2022).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr