Βιβλιοάποψη: "Το ξεχωριστό παιδί"

---Δημοσίευση: 28/06/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Ένιωσα βαθιά μέσα μου πως είμαι ένας παράταιρος ηθοποιός πάνω στη σκηνή, ένας ηθοποιός που έχει ξεχάσει παντελώς τα λόγια του...»
Η ζωή του Ηλία έχει εκτροχιαστεί. Η απώλεια των γονιών του. Η αποτυχία να δημιουργήσει. Οι ασταθείς σχέσεις. Και πάνω απ’ όλα το αυτιστικό παιδί που έρχεται στον κόσμο. Εκείνο το παιδί που όλοι λένε «ξεχωριστό».
Η ζωή του Ηλία βουλιάζει αργά και χωρίς επιστροφή καθώς έχει αποτύχει ως σύζυγος, πατέρας, συγγραφέας και άνθρωπος. Μένει μόνος στα σκοτάδια του διαμερίσματός του. Τα βάρη είναι πολλά για να τα αντέξει και, παρά την αγάπη που καίει στην καρδιά του, ο κυνικός τρόπος με τον οποίο είναι φτιαγμένος και λειτουργεί ο κόσμος μοιάζει να τον διαλύει. Πόση ελπίδα να χωρέσει μέσα σε έναν τέτοιον κόσμο; Μέχρι που κάποιο απόγευμα μια άγνωστη γυναίκα κάθεται δίπλα του σ’ ένα μπαρ. Και του κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και τρομακτική πρόταση.
Το Ξεχωριστό Παιδί μάς διηγείται μια ιστορία για την αναπηρία και τον αυτισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις χαμένες προοπτικές, τον κοινωνικό περίγυρο, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, αλλά ταυτόχρονα μας μιλάει για τη διαφορετικότητα, τα όνειρα των ανθρώπων, την ελευθερία, τον έρωτα, όπως και για την κινητήρια δύναμη του κόσμου αυτού: την αγάπη. Με εισαγωγικά σημειώματα από τη συγγραφέα Χριστίνα Ψύλλα και την ψυχολόγο Φάννυ Ροΐδου.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
"Φάσμα αυτισμού. Το παιδί πρέπει να ξεκινήσει άμεσα θεραπείες". Αυτή ήταν η απάντηση της αναπτυξιολόγου, όταν ο Ηλίας και η Ζέτα, οι γονείς του μικρού Νικόλα ρώτησαν τη γιατρό για ποιο λόγο το παιδί τους δεν είχε καταφέρει ακόμα να μιλήσει. Ο κόσμος τους ξαφνικά γκρεμίζεται και όλα αλλάζουν.

Ο τριαντατριάχρονος Ηλίας, ο πρωταγωνιστής του νέου μυθιστορήματος του Γιώργου Γιώτσα, μας συστήνεται ξεκινώντας με ένα flash back αναμνήσεων της παιδικής του ηλικίας, ενώ στη συνέχεια μας μεταφέρει στα -περίεργα για αυτόν- εφηβικά του χρόνια και στη γνωριμία με τη γυναίκα του. Στη συνέχεια μας παρουσιάζει τον αγαπημένο του γιο, τον Νικόλα. Το “ξεχωριστό παιδί”. Ένα αυτιστικό παιδί το οποίο δεν θα καταφέρει ποτέ να μιλήσει, που θα χρειάζεται πάντα βοήθεια και καθοδήγηση σε όλα του τα βήματα. Το ήδη επιβαρυμένο παρελθόν του μετά την απώλεια των γονιών του σε συνδυασμό με τη δυσκολία δημιουργίας σταθερών ανθρωπίνων σχέσεων θα διαλύσουν την εύθραυστη ψυχή του. Υπάρχει άραγε ελπίδα;

Και τότε εμφανίζεται ως δια μαγείας μια γυναικεία παρουσία, το Σκοτάδι και θα του κάνει μια πρόταση που θα τον αναστατώσει, θα του αναπτερώσει δε το ηθικό. Ποιο είναι το τίμημα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο Ηλίας, για να δει το γιο του να μιλά για πρώτη φορά;

Το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συνιστά και ένα βήμα του ήρωα προς την ωριμότητα και ένα ταξίδι αναγνώρισης του εαυτού του μέσα από μια δίνη αλλεπάλληλων εμπειριών.

Ένα ταξίδι και μια δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα, ένα μεγάλο κίνητρο στον κόσμο αυτό που λέγεται αγάπη,θα μαλακώσουν την καρδιά του και θα του δώσουν φτερά. Βασικός άξονας όμως της ιστορίας αυτής είναι η πατρική αγάπη, η οποία θα δώσει τεράστια αποθέματα δύναμης στον Ηλία να συνεχίσει να παλεύει για εκείνον, τον δικό του Νικόλα.

Αναμφίβολα, το “ξεχωριστό παιδί” αποτελεί μια ιδιαίτερη, ευαίσθητη και παράλληλα σκοτεινή ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στη φαντασία και τον σκληρό ρεαλισμό. Μια ιστορία σπαρακτική που αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά για την ένταση των συναισθημάτων που αποπνέει και για το μεγαλείο ψυχής που φέρουν οι γονείς των παιδιών ΑμεΑ.

Άραγε πόσο σκοτάδι μπορείς να αντέξεις για να δεις το παιδί σου να χαμογελάει;



Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιώργος Γιώτσας
Σελίδες: 352
Ημερ. έκδοσης: Μάιος 2024
ISBN: 978-960-620-983-3
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr