Βιβλιοάποψη: "Καλιγούλας"

---Δημοσίευση: 27/05/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όλοι ξέρουν το όνομά του. Όλοι νομίζουν ότι ξέρουν την ιστορία του.

Ρώμη, 37 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας είναι στα τελευταία του. Κανένας δε γνωρίζει πόσος χρόνος τού απομένει. Ο αγώνας για την εξουσία ξεκινάει. Όταν ο ασθενής Τιβέριος ρίχνει την οικογένεια του Καλιγούλα στη μάχη για τη διαδοχή, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την τάξη, θα αλλάξει τη μοίρα της αυτοκρατορίας και θα δημιουργήσει έναν από τους πλέον διαβόητους τυράννους της Ιστορίας, τον Καλιγούλα. Αλλά ο τελευταίος ήταν πραγματικά τέρας; Ξεχάστε όλα όσα νομίζατε ότι ξέρετε. Και αφήστε τη Λιβίλλα, τη μικρότερη αδερφή και έμπιστη του Καλιγούλα, να σας αφηγηθεί τι συνέβη πραγματικά. Πώς ο ήρεμος και τρυφερός αδερφός της έγινε ο πιο δυνατός άνθρωπος στη γη. Και πώς, με ψέματα, φόνους και προδοσίες, η Ρώμη άλλαξε για πάντα...

Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

Salus populi suprema lex.
---(Η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος), Κικέρωνας---

Φαντάζει στ’ αλήθεια παράξενο και άκρως απίστευτο το πως έχουμε ενστερνιστεί τις ιστορικές «αλήθειες». Πεποίθηση, μην πω βεβαιότητα, είναι ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος-Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός, πιο γνωστός ως Καλιγούλας, υπήρξε, μαζί πιθανόν με τον ανιψιό του Νέρωνα, από τους πιο διαβόητους και παράφρονες αυτοκράτορες της Ρώμης. Αυτό έχουμε κατά νου και αυτό είναι που επικρατεί στην κοινή γνώμη, αν κάποιος μας ρωτήσει γι'αυτόν. Ωστόσο, διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο του Simon Turney θα αντιληφθεί ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Καλιγούλα. Το άνωθεν ρητό του Κικέρωνα αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που πρέσβευε ο αυτοκράτορας. Απλά, όπως πολλοί ηγέτες, ήρθε σε άμεση ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο της εποχής του, κυρίως με τη Σύγκλητο, και όντας σάπιο και βαθιά διεφθαρμένο, δεν του το συγχώρεσαν ποτέ. Δε θα χρειαστεί να σας αναφέρω περισσότερα ιστορικά σημεία περί της ηγεσίας του και του αποτελέσματός της. Αρκεί να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το βιβλίο και πιστεύω ότι και εσείς θα αναθεωρήσετε αρκετά από αυτά που πιστεύατε έως τώρα.

Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της λογοτεχνίας, και αυτό γιατί ευκόλως μπορεί να παραπλανήσει και να παρουσιάσει ιστορικά δεδομένα ως μυθεύματα ή και να τα αποσιωπήσει εντελώς. Όπως επίσης μπορεί να δημιουργήσει άλλα «ιστορικά» συμβάντα χωρίς αυτά να υφίστανται στην εποχή, την οποία το βιβλίο εξιστορεί. Για αυτόν τον λόγο και άλλους παρεμφερείς θα πρέπει ο αναγνώστης να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή ενός τέτοιου αναγνώσματος. Ο Simon Turney όμως είναι βαθύτατος γνώστης του χειρισμού της ιστορίας και κυρίως των πηγών της. Στο τέλος του βιβλίου, στο ιστορικό του σημείωμα, επεξηγεί κατά γράμμα την πορεία της σκέψης του και της γραφής του.

Όσον αφορά σ'αυτό καθ'αυτό το κείμενο, θα πω ότι ο συγγραφέας έξυπνα αποφάσισε να μας διηγηθεί την ιστορία του Καλιγούλα χρησιμοποιώντας ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της αδελφής του Ιουλίας Λιβίλλας, αποφεύγοντας έτσι την -σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση- της ιστορίας από τον ίδιο τον Καλιγούλα. Επιτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την εντύπωση της αντικειμενικής απόστασης από τα γεγονότα, αλλά κυρίως την αίσθηση της ματιάς ενός ανθρώπου που ουδόλως παρασέρνεται από την υποβολή γνωμών και θέσεων, που κάποιοι θα προσπαθήσουν να της επιβάλλουν.

Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορική αλήθεια μέσα από τα γεγονότα όπως αυτά έχουν καταγραφεί στις ιστορικές πηγές. Ωστόσο, κομμάτια αυτών των πηγών ελέγχονται, με τεκμηριωμένο λόγο, από τον συγγραφέα ως πιθανότατα αβάσιμα. Ένα από αυτά για παράδειγμα, είναι ο διορισμός του αλόγου του Καλιγούλα, Ινκίτατο, ως ύπατο. Πέρα λοιπόν από το πως ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει την πορεία της διακυβέρνησης του Καλιγούλα, ουδέποτε θα γράψει στο κείμενό του ότι ο εν λόγω αυτοκράτορας δεν προέβη σε ακρότητες. Απλά η Ιστορία, όπως είπε και ο Ναπολέοντας, γράφεται από τους νικητές, και στην προκειμένη περίπτωση ο Καλιγούλας λογίζεται στους ηττημένους της Ιστορίας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Σάιμον Τέρνι 
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Σελίδες: 576
Ημερ. έκδοσης: 18/04/2019
ISBN: 978-618-01-2957-1


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Σάιμον Τέρνι, γέννημα θρέμμα του Γιόρκσερ, με μεγάλη αγάπη για την ιστορία και την αρχιτεκτονική, περνάει τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του επισκεπτόμενος αρχαιολογικές τοποθεσίας, ερευνώντας τον αρχαίο κόσμο και διαβάζοντας μανιωδώς. Έκανε διάφορες δουλειές στη ζωή του, από υπάλληλος στο Υπουργείο Γεωργίας και τη διαχείριση δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι πωλήσεις αυτοκινήτων, ώσπου τελικά αφοσιώθηκε στη συγγραφή, έχοντας περισσότερα από είκοσι πέντε μυθιστορήματα στο ενεργητικό του. Παράλληλα σπούδασε Κλασική Ιστορία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ζει με τη γυναίκα του, τα παιδιά τους και πολλά ζώα σε μια αγροτική περιοχή στο Βόρειο Γιόρκσερ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr