Η Έλενα Κορδέλλα γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μια μικρή γειτονιά της Κυψέλης. Κατέχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό στην Ποινική Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι μάχιμη δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμά της στη Ρόδο, όπου διαμένει πλέον μόνιμα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Από πολύ μικρή τη συνάρπαζε το παιχνίδι με τις λέξεις. Της άρεσε να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους και ήρωες στους οποίους έδινε πνοή και διέξοδο στο χαρτί αφήνοντάς τους να ζήσουν τις περιπέτειές τους στο έπακρο. Ασχολείται ενεργά και με τη σεναριογραφία. Έργα της: "Κλοιός" (Momentum, 2018), "Ο θεριστής της Κυψέλης" (Μίνωας, 2021), "Ένοχη συνείδηση" (Μίνωας, 2022), "Οι μύστες" (Μίνωας, 2023).
Κυρίες και κύριοι... η Έλενα Κορδέλλα ανακρίνεται από τη Λιάνα και τον Γιώργο!!!
Ποια πιστεύετε πως είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα;
Ε.Κ.: Άμεσο λόγο, ρεαλιστικούς διαλόγους, γρήγορη καλοδουλεμένη πλοκή χωρίς κενά, περιγραφές τόσο όσο να μην κάνει κοιλιά, ρεαλιστικούς χαρακτήρες και φυσικά σασπένς, δράση και ανατροπές.
Ως νομικός είχατε παραπάνω εφόδια για να γράψετε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;
Ε.Κ.: Οι νομικές μου γνώσεις σαφώς με βοηθούν καθώς με γλιτώνουν από έρευνα που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν να κάνω. Επίσης, επειδή ασχολούμαι με ποινικό, δεν ξεμένω από ιδέες.
Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι από τα πιο εμπορικά είδη με αποτέλεσμα να εκδίδεται πληθώρα έργων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικής όσο και ξένης λογοτεχνίας. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το αναγνωστικό κοινό θα βρει στο έργο σας, ώστε να το προτιμήσει έναντι άλλων;
Ε.Κ.: Θα βρει όλα όσα ανέφερα ως απάντηση στο πρώτο σας ερώτημα σε συνδυασμό με μια πρωτότυπη πλοκή με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, που συμβαδίζει με τον σύγχρονο παλμό της κοινωνίας.
Στο μυθιστόρημά σας προβληματίζετε ιδιαίτερα τον αναγνώστη θέτοντας εύστοχα το ζήτημα της αυτοδικίας, που είναι αρκετά διαδεδομένο ακόμα στην ελληνική κοινωνία. Θεωρείτε ότι μπορεί ένα μυθιστόρημα να καταφέρει να αλλάξει μία γενικότερη νοοτροπία;
Ε.Κ.: Ένα σωστό μυθιστόρημα δίνει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες και σίγουρα μπορεί να προκαλέσει προβληματισμούς σχετικά με τη στάση που κρατούμε απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις. Εξαρτάται πώς θα το εισπράξει ο καθένας... Για μένα αυτή η τροφή για σκέψη είναι σημαντικό να εμπεριέχεται σε κάθε μου βιβλίο.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την μυστική οργάνωση «Οι Μύστες» και τις δοκιμασίες ένταξης, τις οποίες θα κληθεί να περάσει ο πρωταγωνιστής σας, Δημήτρης Χατζηλαδάς, με την υπόλοιπη ομάδα του από την ΕΥΠ;
Ε.Κ.: Θα πω συνδυάζοντας την ανάγκη απόδοσης τιμωρίας ανάλογης με το έγκλημα με τα αρχαία μυστήρια, που ο μύστης καλούνταν να ακολουθήσει συγκεκριμένη «γραμμή» προκειμένου να κριθεί άξιος για να γίνει μέλος της ομάδος στην οποία μυείτο. Είναι ένα πλέξιμο της φαντασίας με την πραγματικότητα.
Ε.Κ.: Όλοι οι χαρακτήρες «γεννιούνται» από μένα και επομένως είναι αναμενόμενο να έχουν όλοι ένα κομμάτι από μένα μέσα τους.
Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να γράψετε ένα τόσο καλοδουλεμένο στην λεπτομέρεια μυθιστόρημα;
Ε.Κ.: 13 μήνες μου πήρε το συγκεκριμένο καθώς το ξεκίνησα με το που παρέδωσα το προηγούμενο έργο στις εκδόσεις Μίνωας.
Για όσους αναγνώστες/αναγνώστριες τώρα σας γνωρίζουν, θα θέλατε να μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες για τα δύο προηγούμενα αστυνομικά σας μυθιστορήματα «Ο θεριστής της Κυψέλης» και «Ένοχη συνείδηση» που έχουν κοινή συνισταμένη τον ίδιο πρωταγωνιστή Δημήτρη Χατζηλαδά; Έχουμε γράψει στα Βιβλιοσημεία και για τα δύο! ☺
Ε.Κ.: Τα βιβλία μου είναι όλα αυτόνομα παρόλο που ο κεντρικός ήρωας αλλά και πολλοί άλλοι συμμετέχουν σε όλα τα βιβλία. Ο θεριστής μάς σύστησε τον Χατζηλαδά σε μια ιστορία μίσους, πάθους και εκδίκησης. Η ένοχη συνείδηση τον επανέφερε στη δράση σε μια αρκετά μπλεγμένη ιστορία, που αποκάλυψε ότι ακόμα και όταν ο ένοχος έχει τιμωρηθεί, η ιστορία μπορεί να μην έχει τελειώσει και η δικαιοσύνη να μην έχει αποδοθεί... Είναι και τα δύο βιβλία γρήγορα και με καταιγιστική δράση για όσους αγαπάνε το αστυνομικό μυθιστόρημα.
Σκοπεύετε να συνεχίσετε γράφοντας μία ακόμα νέα περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χατζηλαδά;
Ε.Κ.: Ναι! Όσο ο Χατζηλαδάς αγαπιέται από το αναγνωστικό κοινό και έχει πράγματα «να δώσει» θα υπάρχει στα βιβλία μου!
Ε.Κ.: Είμαι τελειομανής ως άνθρωπος, γεγονός που με έχει βοηθήσει αλλά και με έχει παιδέψει πολύ στη ζωή μου. Είμαι γενικά ευαίσθητη αν και αυτό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν με πρωτογνωρίσει κανείς. Για τα άτομα που αγαπώ είμαι ικανή να δώσω και τη ζωή μου αλλά αν κάποιος με προδώσει, με χάνει και αυτομάτως απ’ τη ζωή του.
Αγαπημένη σας στιγμή μέσα στην ημέρα;
Ε.Κ.: Όταν κάθομαι βραδάκι να γράψω...
Πρώτα ζείτε και μετά γράφετε; Αντίστροφα ή παράλληλα;
Ε.Κ.: Παράλληλα! Τη συγγραφή την εντάσσω στη μέρα μου γιατί μέσα από αυτήν εκτονώνομαι.
Πώς κρίνετε το αναγνωστικό κοινό σήμερα; Οι νεότερες γενιές αγαπούν το διάβασμα;
Ε.Κ.: Δυστυχώς τα social και το διαδίκτυο στερούν πολύ χρόνο από το διάβασμα κι αυτό είναι κάτι που χειροτερεύει διαρκώς. Τα οφέλη του να διαβάζει κανείς είναι πολλά και καταγεγραμμένα και εύχομαι μέσω της παιδείας, που αποκτούν σήμερα οι νέοι να στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτό γιατί μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν από αυτή τη συνήθεια.
Έχετε βιώσει συγγραφικό μπλοκάρισμα (writer’s block);
Ε.Κ.: Ειλικρινά όχι. Μέχρι στιγμής δεν έχω στερέψει από έμπνευση και σε αυτό βοηθάει πολύ και η δουλειά μου.
Ποιο το συναίσθημα του πρώτου μυθιστορήματος; Υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός με την έκδοση κάθε νέου και τα ίδια συναισθήματα ή γίνεται ρουτίνα;
Ε.Κ.: Κάθε πόνημα είναι για μένα σαν να έχω γεννήσει ένα ακόμα παιδί. Πάντα ενθουσιάζομαι σαν την πρώτη φορά έχοντας όμως σε κάθε καινούριο την εμπειρία του τι να περιμένω που δεν είχα στο πρώτο...
Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημά σας; Τι είδους εμπόδια έχει να υπερβεί ένας νέος συγγραφέας για να εκδώσει το έργο του και να εδραιωθεί;
Ε.Κ.: Ο ανταγωνισμός στον χώρο είναι μεγάλος και τα έργα που στέλνονται προς έκδοση πάρα πολλά. Πρέπει να έχεις το κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσεις και ανθρώπους που άφοβα θα σου πουν τη γνώμη τους για να βελτιωθείς. Χρειάζεται πείσμα, υπομονή κι επιμονή και κυρίως να μη το βάζεις κάτω. Επαγγελματίες του χώρου που μπορούν να σε καθοδηγήσουν είναι επίσης πολύ σημαντικοί προκειμένου κάποιος να καταφέρει να μπει στο χώρο του βιβλίου.
Ο ρόλος του διαδικτύου στο ζήτημα των εκδόσεων και πωλήσεων του βιβλίου σήμερα είναι σημαντικό πιστεύετε;
Ε.Κ.: Σαφώς καθώς πλέον από εκεί επικοινωνούμε όλοι!
Ως δημιουργός νιώθετε πληρότητα από το έργο που έχετε καταθέσει ή υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν ειπώθηκαν ή καταγράφηκαν;
Ε.Κ.: Ό,τι πληρότητα και να νιώθει ο κάθε συγγραφέας, πάντα θα υπάρχουν πράγματα να πει και να καταγράψει! Οι ιστορίες άλλωστε βγαίνουν απ’ τη ζωή και αυτή δεν σταματά να εξελίσσεται.
Μπορεί η λογοτεχνία να κάνει τον κόσμο καλύτερο;
Ε.Κ.: Εννοείται! Αρκεί να είναι ποιοτική και όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται προς αυτή και να την αγαπά!
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Ε.Κ.: Να βάζει στόχους και να μην ησυχάζει μέχρι να τους εκπληρώσει! Τίποτα δεν είναι αδύνατο αν το θέλει κανείς πολύ.
Και τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλατε να μας δώσετε μία ευχή για το νέο έτος;
Ε.Κ.: Κλισέ αλλά θα ευχηθώ να έχει ο κόσμος υγεία ψυχική και σωματική. Αν υπάρχει αυτή όλα τα άλλα γίνονται! Ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.
---Οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στο αρχείο της συγγραφέως και δόθηκαν κατά αποκλειστικότητα στα Βιβλιοσημεία.---
(©Λιάνα Τζιμογιάννη, Γιώργος Δόλγυρας για τα Βιβλιοσημεία)