Βιβλιοάποψη: "Ένοχη συνείδηση"

---Δημοσίευση: 21/03/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Το έχω πει και θα το ξαναπώ: εάν δεν σε τιμωρήσει η δικαιοσύνη για τις πράξεις σου, θα φροντίσει να το κάνει η ίδια σου η συνείδηση. Και σε περίπτωση που αποτύχει κι αυτή, τότε υπάρχει η Θεία Δίκη. Και από αυτήν, φίλε μου, δεν ξεφεύγει κανείς...»

Δώδεκα χρόνια πριν, τρία αποτρόπαια εγκλήματα, σε ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Ελλάδας, συνταράσσουν το πανελλήνιο. Τα στοιχεία που ανακαλύπτει η ομάδα του Δημήτρη Χατζηλαδά είναι αδιάσειστα και η σύλληψη του ενόχου, λίγες μέρες αργότερα, ανακούφιση για όλους. Σήμερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επικρατεί αναβρασμός όταν η Παρασκευή Μαραγκού δραπετεύει από το Ειδικό Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης όπου κρατείται. Παλιοί και νέοι αστυνομικοί καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να την εντοπίσουν.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Και τι είδους δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί όταν ο πραγματικός ένοχος έχει ήδη τιμωρηθεί;


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Μετά το “Θεριστή της Κυψέλης”, η συγγραφέας Έλενα Κορδέλλα παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό μια νέα, δυνατή, αστυνομική ιστορία με φόντο τη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη φορά.

Στο οικείο βιβλίο, η Παρασκευή Μαραγκού, κρατούμενη σε ψυχιατρείο, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Η εξαφάνισή της αυτή αποδίδεται σε απαγωγή. Ποιος είχε λόγο -12 χρόνια μετά τα εγκλήματα- να αφανίσει την Μαραγκού; Τι ζητά από την ίδια;

Κεντρικός πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή είναι ο αστυνόμος Δημήτρης Χατζηλαδάς, γνωστός από το προηγούμενο μυθιστόρημα της συγγραφέως. Ο Χατζηλαδάς, μετά την παραίτησή του από το Αστυνομικό Σώμα, καλείται να επιστρέψει και να συνδράμει -όπως αυτός γνωρίζει καλύτερα- στη νέα υπόθεση/γρίφο. Είναι γεγονός πως ο ήρωας επιστρέφει δυναμικά, έχοντας πάρει πολλά μαθήματα από την προηγούμενη εμπειρία του με τον “Θεριστή”, ορατά πιο σκληραγωγημένος, ώριμος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Θα καταφέρει ο Χατζηλαδάς με την ομάδα του να βρει την άκρη του νήματος; Ή θα τον προλάβουν οι εξελίξεις;

Η Έλενα Κορδέλλα μάς ταξιδεύει σε ένα μικρό, ορεινό χωριό του Κιλκίς και μας συστήνει την Κόκκινη Βίλα. “Κάθε σπίτι κρύβει και ένα μυστικό”, μας προειδοποιεί. Με ποια μυστικά θα έρθουν αντιμέτωποι οι αναγνώστες; Η απάντηση στο γρίφο βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, αναφέρει η αγαπημένη συγγραφέας και η αγωνία, όσο κυλάνε οι σελίδες του βιβλίου, καλά κρατεί.

Η έννοια της Θείας Δίκης και της λύτρωσης, είναι διάχυτη στο βιβλίο. Οι διάλογοι ζωντανοί και ανθρώπινοι, η ροή αβίαστη, ενώ η δυναμική της ιστορίας μας συμπαρασύρει στη δίνη της υπόθεσης με κομμένη την ανάσα.

Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές, που πραγματεύεται ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης του φόβου, την απόδοση της δικαιοσύνης και την επιβολή της τιμωρίας, με γνώμονα τη λύτρωση της ανθρώπινης συνείδησης. Γιατί πάντα -έστω κι ετεροχρονισμένα- η δικαιοσύνη θα λάμψει και θα κρύψει τα σκοτάδια. Γιατί ο μεγαλύτερος δικαστής στο τέλος είναι η συνείδηση...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Έλενα Κορδέλλα
Σελίδες: 560
Ημερ. έκδοσης: 01/09/2022
ISBN: 978-618-02-2341-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Έλενα Κορδέλλα γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μια μικρή γειτονιά της Κυψέλης. Κατέχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχια­κό στην Ποινική Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι μάχιμη δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμά της στη Ρόδο, όπου διαμένει πλέον μόνιμα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Από πολύ μικρή τη συνάρπαζε το παιχνίδι με τις λέξεις. Της άρεσε να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους και ήρωες στους οποίους έδινε πνοή και διέξοδο στο χαρτί αφήνοντάς τους να ζήσουν τις περιπέτειές τους στο έπακρο. Ο Θεριστής της Κυψέλης είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, ενώ ασχολείται ενεργά και με τη σεναριογραφία.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr