Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Κάποιοι κοιμούνταν. Ορισμένοι έπιναν τον καφέ τους. Άλλοι έπαιζαν με τα παιδιά τους. Πολλοί πήγαιναν στις δουλειές τους...
Και τότε συνέβη το αδιανόητο. Το γεγονός που άλλαξε τον κόσμο. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα πέθαναν όλοι οι άντρες. Σ’ ολόκληρο τον πλανήτη! Και έμειναν μόνο οι γυναίκες. Μια νέα τάξη πραγμάτων. Ένας κόσμος χωρίς πατεράδες και γιους, χωρίς συζύγους, χωρίς πρωθυπουργούς, προέδρους, στρατηγούς... Και ένα φύλο, που δεν είναι πια το δεύτερο ή το πρώτο, αλλά το μοναδικό. Εφτά γυναίκες, όλες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο μοναδικές, προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ έναν κόσμο όπου επικρατεί το χάος. Και να ανακαλύψουν για ποιο λόγο πέθαναν όλοι οι άντρες. Για να τα καταφέρουν θα πρέπει πρώτα να γνωριστούν μεταξύ τους, να εμπιστευτούν η μία την άλλη και να συνεργαστούν. Γιατί αν δεν βρουν τις απαντήσεις, η κατάληξη θα είναι μία και μόνη: το τέλος του ανθρώπινου είδους.
Η άποψή μου:
Το πρώτο πράγμα που με τράβηξε ήταν φυσικά ο τίτλος, που επίσης σχημάτιζε τα αρχικά του ονοματεπώνυμου του συγγραφέα! Το θεώρησα ευφυέστατο! Ύστερα ήταν αυτή η τρελή ιδέα -πώς θα έμοιαζε άραγε ο κόσμος “Χωρίς Άντρες”; Μπορεί άραγε ο συγγραφέας να υποστηρίξει μέχρι το τέλος ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα; Διαβάζοντάς το με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος, σας διαβεβαιώ πώς ναι. Είναι ίσως από τα καλύτερα και πιο αληθοφανή δυστοπικά που έχω διαβάσει!
Σε όλα τα δόγματα και τις θρησκείες στην αρχή υπήρχε το χάος. Εδώ το χάος ζει και βασιλεύει από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε κάνει να αναρωτιέσαι που πήγε άραγε ο Θεός, γιατί μοιάζει σαν ο Θεός να έχει πέσει σε ένα βαθύ λήθαργο. Επτά γυναίκες με διαφορετικές καταβολές και βιώματα μένει να συναντηθούν και να συμβιώσουν σε ένα μέρος αρκετά ασφαλές όπως είναι μια πρεσβεία, λίγο μετά τον θάνατο όλων των αντρών πάνω στον πλανήτη. Στην αρχή νιώθεις μια ικανοποίηση, για όλες αυτές τις γυναίκες τις βασανισμένες και επί χρόνια κακοποιημένες, οι δεύτερες σκέψεις ωστόσο είναι οδυνηρές -τι γίνεται όταν χάνεις φίλους, αδερφούς, πατέρα ή ακόμα χειρότερα έναν γιο, όπως μία από τις ηρωίδες της ιστορίας μας; Η Δήμητρα, η Σοφία, η Μαρία, η Αγγελική, η Καλλίστω, η Σιμόν και η Κατερίνα παλεύουν για την επιβίωση και για να λύσουν τα δικά τους προσωπικά ερωτήματα. Η δε Μαρία που τυγχάνει να είναι διαπρεπής επιστήμονας ψάχνει την αιτία του πραγματικά ανεξήγητου αυτού φαινομένου, αλλά άκρη δεν βρίσκει.
Στο μεταξύ όλος ο υπόλοιπος κόσμος, που αποτελείται φυσικά μόνο από γυναίκες μοιάζει να βιώνει μια κατάσταση αλλοφροσύνης αλλά και μιας συνεχής πάλης για επιβίωση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που κανένα αρσενικό, ούτε έμβρυο δεν επιβιώνει, αρχίζουμε ξαφνικά να ανησυχούμε όχι μόνο για τις τύχες των επτά ηρωίδων, που ίσως είναι και ένας αριθμός συμβολικός, αλλά και για την τύχη όλης της ανθρωπότητας. Το μόνο κενό που μου έμεινε από το βιβλίο είναι τι απέγιναν όλα τα ζώα, στα πάρκα, στα δάση, στους ζωολογικούς κήπους κι αν είχαν τα αρσενικά τους την ίδια τύχη. Θα το θεωρούσα ρεαλιστικότατο να δω ένα λιοντάρι ή κάποιο άλλο άγριο ζώο να κυκλοφορεί στους δρόμους, πράγμα που ποτέ δεν έγινε στο βιβλίο. Επίσης. τι έγιναν τα πτηνά του ουρανού και όλα τα οικόσιτα ζώα; Δεν θα ήταν φρόνιμο κάποιες γυναίκες να βγαίνουν για κυνήγι;
Κατά τα άλλα, η πλοκή κυλάει πολύ φυσικά, με τόση ζωντάνια, όση ακριβώς έχει και μια κινηματογραφική ταινία. Ταυτόγχρονα δημιουργεί δέος, εκτός από αγωνία και συνεπώς σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Χαρακτηριστικό του είναι ότι έτσι διαμορφωμένο, σε κάνει να βλέπεις τις ηρωίδες ισότιμα και να τις θεωρείς ισάξιες, διότι πραγματικά θέλει πολύ μεγάλο σθένος, υπομονή, επιμονή για να επιβιώσεις στον εν λόγω κόσμο. Ίσως να ξεχώρισα λίγο παραπάνω την Καλλίστω για την προθυμία της να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο το καλύτερο που μπορεί και για την ήρεμη δύναμη που τη διακατέχει.
Αναμφίβολα μία από τις ιστορίες των γυναικών που τράβηξε το ενδιαφέρον μου ήταν εκείνη της Κατερίνας. Η ίδια εκείνη την αποφράδα μέρα καλείται για ακόμα μια φορά από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να παραστεί ως ένορκος σε δίκη. Είναι η τρίτη φορά που της συμβαίνει αυτό και αναμφίβολα είναι άξιο απορίας. Λίγο πριν την κατάρρευση, κάποιος από τους άντρες κατηγορούμενους παίρνει ένα όπλο και αρχίζει να πυροβολά ασυστόλως, πράγμα που μας θυμίζει ότι δύσκολα αλλάζει κάποιος την κακή του φύση, ακόμα και αν βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου.
Ο καιρός περνάει και γνωρίζοντας λίγο παραπάνω τις ηρωίδες αρχίζουμε να νοιαζόμαστε λίγο περισσότερο κι αυτό μας δημιουργεί περισσότερη αγωνία, καθώς αποφασίζουν ομόφωνα να εγκαταλείψουν το κατάλυμά τους, προκειμένου να φτάσουν σε ένα πλωτό πλοίο, όπου ίσως βρουν απαντήσεις για το πώς και γιατί ξεκίνησαν όλα. Από εκείνο το σημείο και μετά η ιστορία αποκτάει άλλο ενδιαφέρον.
Αξίζει να πω ότι συμφωνώ με τα σχόλια μιας από τις ηρωίδες για τη "Φάρμα των ζώων" και όπως είναι φυσικό, διακρίνω ομοιότητες με το παρόν. Η βασική διαφορά είναι ότι το παρόν καταλήγει σε μια νότα αισιοδοξίας και θα τολμούσα να πω και διόρθωσης των κακώς κειμένων που είχε βιώσει η ανθρωπότητα μέχρι εκείνη την ώρα.
Πρωτότυπο, περιπετειώδες, δυστοπικό, ανελέητο μα συνάμα ελπιδοφόρο, θα έλεγα ότι αξίζει να το διαβάσουν όλοι οι άντρες μα και οι γυναίκες, γιατί τελικά η δυστοπία, αν και γένους θηλυκού, στην γραμματική εδώ δεν έχει φύλο.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χρήστος Αζαριάδης
Σελίδες: 368
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2023
ISBN: 978-960-620-925-3
Ο Χρήστος Αζαριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1983. Μεγάλωσε στο Χαλάνδρι και ζει στην Αγία Παρασκευή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ασκεί το επάγγελμα της ελεύθερης δικηγορίας. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, αγαπούσε τη λογοτεχνία από την παιδική ηλικία και ιδιαίτερα το είδος της επιστημονικής φαντασίας των Κλαρκ και Ασίμοφ, γιατί «τον ταξιδεύει σε μέρη που ο ίδιος δεν θα επισκεφθεί ποτέ». Προηγούμενα έργα του είναι τα διηγήματα «Η τελευταία πτήση», που συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή «Αναζητώντας μιαν άλλη Γη» (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2021), και «Σάμος, μια μέρα εξορίας», στη συλλογή «Σάμος, μια μέρα...» (Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, 2023), καθώς και το μυθιστόρημα «Το μυστικό του Πλανήτη 175-Β΄» (Πηγή, 2021). Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Στον ελεύθερο χρόνο του παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα.