Βιβλιοάποψη: "Perfect day"

---Δημοσίευση: 08/12/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Κορίτσια από έξι έως δέκα ετών εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια. Δέκα κορίτσια σε δεκατέσσερα χρόνια. Κόκκινες κορδέλες, δεμένες φιόγκο, δείχνουν στην αστυνομία τον δρόμο προς τα πτώματά τους. Επί δεκατέσσερα χρόνια, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο για τον δράστη. Ένα βράδυ, ο διεθνούς φήμης καθηγητής φιλοσοφίας και ανθρωπολόγος Βάλτερ Λέσνιακ συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια της κόρης του, Ανν, ως ύποπτος για τις δολοφονίες. Αντικείμενο της επιστημονικής του μελέτης: το Κακό στον άνθρωπο. Η κατηγορία: οι δολοφονίες δέκα μικρών κοριτσιών. Η Ανν είναι βέβαιη πως έχει γίνει κάποιο λάθος. Και θα το αποδείξει. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής... Την ίδια στιγμή, η Νάταλι έχει νοικιάσει ένα σπιτάκι σε ένα μικρό χωριό στον Βαυαρικό Δρυμό. Έχει πάει εκεί μαζί με την κόρη της για να ξεφύγουν από τον βίαιο σύζυγό της και δεν έχει πολλές επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό. Ως τη στιγμή που θα χαθεί ένα κορίτσι από το χωριό. Και αμέσως μετά, κόκκινες κορδέλες θα βρεθούν δεμένες φιόγκο στο δάσος...


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Ο διεθνούς φήμης ανθρωπολόγος και καθηγητής φιλοσοφίας, Βάλτερ Λέσνιακ κατηγορείται για τις αποτρόπαιες δολοφονίες και συλλαμβάνεται. Η κόρη του, Ανν, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Αρνείται να δεχτεί τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πατέρα της και καταστρώνει εντατικά σχέδια για να αποδείξει την αθωότητά του. Δεν μπορεί να δεχτεί πως ο στοργικός πατέρας, που γνώρισε σε όλη της τη ζωή, είναι ο αυτουργός των ειδεχθών εγκλημάτων. Παράλληλα, του στέλνει αμέτρητες επιστολές στη φυλακή και του ζητά απεγνωσμένα να της πει έστω μια λέξη. Όμως δεν λαμβάνει ποτέ απάντηση. Συνοδοιπόροι στις δύσκολες αυτές στιγμές της, θα σταθούν ο δικηγόρος και νονός της, Λούντβιχ Άμπρατσιχ, και στη συνέχεια ο δημοσιογράφος και καλός φίλος της, Γιάκομπ, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν απρόσμενες καταστάσεις.

Στο νέο της ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο, “Perfect day”, η Rosy Hausmann δημιουργεί τεχνηέντως ένα σκοτεινό περιβάλλον μέσα στο οποίο τοποθετεί τους ήρωές της, προσδίδοντάς του αγωνία κι ένταση, οι οποίες κλιμακώνονται σταδιακά. Το μυθιστόρημα δεν χωρίζεται σε κεφάλαια κι αυτό αρχικά ενδεχομένως να μπερδέψει τον αναγνώστη αναφορικά με το πρόσωπο, που αφηγείται κάθε φορά. Όμως, προχωρώντας θα κατανοήσει πως κι αυτό είναι μέρος της πλοκής και στόχος της συγγραφέως να τον αποπροσανατολίσει από την αλήθεια.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Ανν, η οποία έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων για την αθώωση του πατέρα της. Παράλληλα, η αφήγηση αλλάζει χωρίς να ξέρουμε το πρόσωπο το οποίο μας μιλά, ενώ το μόνο στοιχείο που μας δίνεται είναι ο πληθυντικός αριθμός “εμείς”, συνοδευόμενο από περιγραφές έντονα λυρικές, σχεδόν μεταφορικές. Τέλος, η απομαγνητοφώνηση του κατηγορούμενου δημιουργεί αμφιβολίες στον αναγνώστη αναφορικά με την ταυτότητά του, ενώ σταδιακά αναιρεί προϋπάρχουσες σκέψεις στο μυαλό του ή ενσωματώνει νέα στοιχεία που θα διαλευκάνουν την υπόθεση.

Το “Perfect day” δεν είναι ένα απλό ψυχολογικό θρίλερ. Η συγγραφέας παίζει με το νου του αναγνώστη και τον φτάνει στα όριά του. Στόχος της δεν είναι η αφήγηση της εξέλιξης μιας σειράς σκοτεινών γεγονότων, αλλά η βαθύτερη σκιαγράφηση των ηρώων της μέσα από μια ενδελεχή περιγραφή των βαθύτερων σκέψεων και παθών τους, μια βουτιά στο ασυνείδητό τους. Επίσης, η Romy Hausmann θέτει καίριους, φιλοσοφικούς προβληματισμούς, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ένα ψυχολογικό θρίλερ μπορεί να είναι βαθυστόχαστο. Πώς γίνεται να συνυπάρχει ταυτόγχρονα το καλό και το κακό σε έναν άνθρωπο; Γιατί ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο να σκοτώσει δέκα μικρά κορίτσια; Γιατί η Ανν περιγράφει τα συναισθήματά της σε ένα ημερολόγιο από μικρή ηλικία; Τι σημαίνει “perfect day” για αυτή; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από την ανάγνωση του νέου μυθιστορήματος της Hausmann. Ένα απρόσμενο θρίλερ για το καλό και το κακό και τα ζοφερά σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Romy Hausmann
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Σελίδες: 408
Ημερ. έκδοσης: 22/06/2023
ISBN: 978-618-03-3240-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Romy Hausmann (Ρόμι Χάουσμαν, 1981) γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών έγινε αρχισυντάκτρια σε εταιρεία παραγωγής στο Μόναχο. Διατηρεί το blog Mymonk στο οποίο εξιστορεί τις προσωπικές της εμπειρίες με στόχο να εμφυσήσει την αισιοδοξία στους αναγνώστες της. Από τη γέννηση του γιου της εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης ως freelancer. Ζει με την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο σπίτι στα δάση κοντά στη Στουτγάρδη. Το πρώτο της ψυχολογικό θρίλερ "Καλό μου παιδί" απέσπασε το βραβείο Crime Cologne 2019, ενώ ετοιμάζεται και η τηλεοπτική του διασκευή που αναμένεται να προβληθεί ως σειρά από το Netflix το φθινόπωρο του 2023.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr