Βιβλιοάποψη: "Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Σε ένα πελώριο και απέραντο καφέ χωράφι
ένα μικρό σκουλήκι γεννιέται.
Κάνει όνειρα..., όνειρα μεγάλα, όνειρα αυτοκρατορικά!
Στητό και αγέρωχο, το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων
περιμένει την ώρα και τη στιγμή να πραγματοποιήσει
το μεγάλο σχέδιό του.


Θα γίνω μεγάλο, θα γίνω βασιλιάς!
Θα βασιλέψω σ’ αυτό το χωράφι,
που θα είναι η χώρα μου ψιθυρίζει...






Η άποψή μου:
(γράφει ο Βαγγέλης Τάτσης)
Μεγάλη η συζήτηση, ιδιαίτερα στους εκδοτικούς οίκους πάνω στο τι είναι αυτό που χρειάζεται ένα παιδικό βιβλίο προκειμένου να «αιχμαλωτίσει» την παιδική ματιά και να δημιουργήσει το ενδιαφέρον. Σίγουρα η αισθητική του βιβλίου παίζει μεγάλο ρόλο για την πρώτη επαφή με τα παιδικά ματάκια και σε συνδυασμό με την εικονογράφηση του εκάστοτε καλλιτέχνη είναι πολλές φορές αρκετό για την αγορά του. Αυτό το «περιτύλιγμα» φυσικά το έχουν και πολλά άλλα είδη, που σκοπό έχουν -σαν τη λάμπα φθορισμού- να προσελκύουν -τα κουνούπια.

Η ουσία όμως είναι μία και έχει να κάνει με την πεμπτουσία της παιδικής ψυχής και αυτή δεν είναι άλλη από την ιστορία που πρεσβεύει το βιβλίο. Το κείμενο είναι το ζωογόνο μαγικό φίλτρο της φαντασίας που τρέφει τα συναισθήματα και δίνει κίνηση στην ψυχή. Αυτά τα βιβλία που έχουν αυτή τη χρυσόσκονη της μαγικής ουσίας είναι αυτά που, φτάνοντας σε μια μεγάλη ηλικία, δεν λησμονούμε ποτέ.

Το κείμενο του κυρίου Χατζάκη είναι απλό και ουσιαστικό σαν τους μενεξέδες του ουρανού, όπως γράφει ο ίδιος. Μέσα του περικλείει όλα αυτά που χρειάζεται, προκειμένου να τραφεί η φαντασία του παιδιού και συνάμα να διαπαιδαγωγηθεί. Ο συγγραφέας εδώ με έναν υπέροχα εύγλωττο λόγο δείχνει στα παιδιά -με αρωγό την εξαιρετική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου- πώς λειτουργεί ο κόσμος των μεγάλων, με πόση αφέλεια και πόσο πόνο δουλεύουν τα γρανάζια της ζωής, εκείνης της ζωής που περιμένει και το παιδί κατά την ενηλικίωσή του. Ένα βιβλίο με πολύ όμορφο ελληνικό λόγο, ένα κείμενο που γράφτηκε γιατί ο συγγραφέας είχε κάτι σημαντικό να πει και με τον τρόπο του να κοινοποιήσει στα παιδιά τη φύση των μεγάλων και τις συνέπειες των πράξεών τους.

«Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων» μπορεί να μην είναι το βιβλίο που θα γράψει ιστορία στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία αλλά σίγουρα είναι ένα ελληνικό στολίδι γεμάτο από τη χρυσόσκονη της φαντασίας, που αγγίζοντας τον μικρό αναγνώστη θα τον κάνει να το θυμάται μεγαλώνοντας, με ιδιαίτερη συγκίνηση.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κείμενο: Σωτήρης Χατζάκης
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Σελίδες: 40 / Διαστάσεις: 22 x 30 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2019
ISBN: 978-960-563-229-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ο Σωτήρης Χατζάκης έχει βάλει την υπογραφή του σε περισσότερες από 500 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής, καθώς και στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικά θέατρα της χώρας. Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Εθνικού Θεάτρου. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις του οκτώ φορές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου καθώς και στο εξωτερικό: στην Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Αγγλία, τη Ρουμανία, την Αφρική, την Κούβα, την Κίνα και αλλού. Έχει διδάξει σε προγράμματα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουρ­γείου Παιδείας, στο Ευρωπαϊκό Πολιτισμικό Κέντρο των Δελφών, στην Πειραματική Σκηνή, τη Θερινή Ακαδημία και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Έχει διασκευάσει για το θέατρο τα έργα: "Η Φόνισσα" του Αλ. Παπαδιαμάντη (Ιανός 2004), "Η νύχτα του τράγου" (Ιανός 2005), "Το τραγούδι του νεκρού αδερφού" (Ιανός 2006), "Ο τελευταίος πειρασμός" του Ν. Καζαντζάκη, "Ο ιερός γάμος", "H Πάπισσα Ιωάννα" (Ιανός 2008), το "Έγκλημα και Τιμωρία" του Φ. Ντοστογιέφσκι σε μετάφραση Αλ. Παπαδιαμάντη και "Το ημερολόγιο ενός τρελού" του Ν. Γκόγκολ. Έχει επίσης γράψει τα έργα "Ο μάγος και η πρόβα", "Το τραγούδι του αιώνα" και δέκα ακόμη βιβλία με παραμύθια από τις εκδόσεις Κριτική και Στάχυ. Έχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές "10" του Καραγάτση (Alpha Tv) και "Το κόκκινο ποτάμι" (Open tv). Από τον Μάιο του 2013 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και είναι μέλος της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης (UTE).


Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε στην Πάτρα Αχαΐας. Μεγάλωσε στη Β. Αμερική και σπούδασε ζωγραφική στο Concordia University of Montreal. Εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 150 τίτλους εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Είναι κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Εικονογράφησης (2009) για το βιβλίο "Νεράιδα στο Έλατο". Έχει, επίσης, βραβευτεί για την εικονογράφηση στο βιβλίο "Το ταλέντο του Ήλιου" από τον Κύκλο του Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το 2010, και στο βιβλίο "Είναι κάτι που μένει", το 2014.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr