Περίληψη οπισθόφυλλου:
-Πώς απαντάμε σε δύσκολες ερωτήσεις -Πώς το προστατεύουμε από σεξουαλική κακοποίηση.
Οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών συχνά αγωνιούν για το πώς θα προσεγγίσουν το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας στην παιδική ηλικία. Αναρωτιούνται για το τι μπορούν και τι χρειάζεται να πουν στα παιδιά, αλλά και με ποιο τρόπο θα το κάνουν αυτό. Πολλές φορές διστάζουν να μεταφέρουν την εμπειρία τους ότι η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ζωής και ότι μέσα στα κατάλληλα όρια και πλαίσια μπορεί να προσφέρει χαρά, καθώς ανησυχούν για το πώς θα τα προστατεύσουν από την παραβίαση και την κακοποίηση. Με γλώσσα απλή και κατανοητή το βιβλίο απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξοικειωθούν με τα θέματα της έκφρασης της παιδικής σεξουαλικότητας και τους τρόπους που επικοινωνούνται οι αλήθειες στο παιδί. Προσφέρει επίσης ενημέρωση πάνω στα θέματα της παραβίασης του παιδικού σώματος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Η άποψή μου:
Πότε θα μιλήσει; Πότε θα κόψει την πάνα, θα κοιμάται όλη νύχτα, θα περάσει τη φάση των tantrum, θα προσαρμοστεί στο νήπιο, θα κοινωνικοποιηθεί; Πότε πέρασε ο καιρός, έγιναν όλα αυτά και ξαφνικά χρειάζεται να κάνεις την κουβέντα για το σ... Σσσσς... Μην το λέτε δυνατά, μπορεί να το ακούσει το παιδί και να του μπουν ιδέες. Και γιατί να του μπουν από τώρα; Τι θα του χρησιμεύσει να ξέρει τι πραγματικά είναι το σεξ (μη φωνάζεις καλέ, θα ακούσει το παιδί!); Δεν του αρκεί να ξέρει ότι τα μωρά φυτεύονται μαγικά στην κοιλίτσα της μανούλας; Σπέρματα, ωάρια, μην μπλέκεις, θα έρθει η ώρα τους, θα μάθει, εσύ πώς έμαθες;
Όπως όμως πέρασε ο καιρός κι έκοψε την πάνα και προσαρμόστηκε στο νήπιο, έτσι γρήγορα θα έρθει και ο καιρός που θα μπει στην προεφηβεία και θα ξυπνήσει η περιέργεια για τη σεξουαλικότητα. Κι αν ο γονιός δεν έχει εξηγήσει έγκαιρα τι είναι ΟΚ και τι όχι, πώς να βάζει όρια και να αντιλαμβάνεται τα σημάδια της κακοποίησης, ο ξένος, ο συγγενής, ο φίλος μπορεί να αποδειχθεί παραπάνω φιλικός από όσο πρέπει και να ζητήσει από το παιδί «αυτό να μείνει μεταξύ μας».
Ο βασικός άξονας του βιβλίου «Όλα όσα θα ήθελα να πω στο παιδί μου για το σεξ» αφορά την «εκπαίδευση» των ενηλίκων στο να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις στις «δύσκολες» ερωτήσεις, αλλά και πώς να παρέχουν προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση. Βγαλμένο από τη συνεργασία πέντε γυναικών, εκπαιδευτικών και ψυχολόγων, και γραμμένο με γλώσσα κατανοητή και όχι δυσνόητα επιστημονική, το βιβλίο αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα στις απορίες των παιδιών μας για το σεξ.
Ξεκινώντας από το σώμα και την εξοικείωση με τα γεννητικά όργανα, οι συγγραφείς προχωρούν στην αμηχανία που προκαλεί στους φροντιστές παγκοσμίως το ερώτημα «Πώς ήρθα στον κόσμο»; Εξηγούν ότι η σεξουαλικότητα σχετίζεται με κοινωνικά και ενδοψυχικά ταμπού, τα οποία «φέρνουν τους ενήλικες αντιμέτωπους με τη δική τους στάση απέναντι στη σεξουαλική πράξη», όπου τελικά οφείλεται η αμηχανία. Κι αν η διαδικασία της σύλληψης μπορεί να εξηγηθεί σχετικά... αναίμακτα σε μικρή ηλικία, τα πολλαπλά ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά μεγαλώνοντας από ποικίλες πηγές, θα τα φέρουν σύντομα σε επαφή με έννοιες πιο δύσκολες. Εκεί καλείται ο γονιός να καλύψει τις απορίες μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο και όχι να αναγκάσει το παιδί του να αναζητήσει τις απαντήσεις σε αμφιλεγόμενες πηγές.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην έννοια της σεξουαλικής κακοποίησης και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του οικογενειακού περιβάλλοντος που μπορεί να αποδειχθούν ευνοϊκά για κακοποιητικές πρακτικές και τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Μιλά για το πώς επηρεάζεται η ζωή των θυμάτων, από ποιους παράγοντες εξαρτάται ο βαθμός του τραύματος και δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την αποκάλυψη.
Το «Όλα όσα θα ήθελα να πω στο παιδί μου για το σεξ» αποτελεί έναν οδηγό για νέους -και όχι μόνο- γονείς που θέλουν να είναι καλά προετοιμασμένοι για τη δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη, στιγμή που το παιδί τους θα έχει την περιέργεια να ρωτήσει: «Μαμά, τι είναι το σεξ»; (Ωχ, όχι...);
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο (Λήδα Αναγνωστάκη, Αλεξάνδρα Ζαχαριά, Νατάσσα Καρακουλίδου, Ιουλιανή Κούλλουρου, Δέσποινα Σαββόγλου)
Σελίδες: 164
Ημερ. έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-615-562-8
Βιογραφικά των συγγραφέων:
H Λήδα Αναγνωστάκη MSc., PhD. είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων. Διδάσκει και ερευνά θέματα που αφορούν το δεσμό φροντιστών-παιδιών και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων.
Η Αλεξάνδρα Ζαχαριά είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, μέλος, διδάσκουσα και επόπτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων. Εργάζεται ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες, γονείς και οικογένειες.
Η Νατάσσα Καρακουλίδου είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας -ειδική παιδαγωγός. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψυχοπαιδαγωγός σε δομές για αυτιστικά παιδιά καθώς και ως εργαστηριακή καθηγήτρια στο ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής. Πλέον εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων.
Όλα όσα
Η Ιουλιανή Κούλλουρου MSc., είναι ψυχιατρος παιδιών και εφήβων και εργάζεται ως επιμελήτρια Β´ ΕΣΥ στο Κο.Κε.ΨΥΠΕ Ιωαννίνων της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων.
Η Δέσποινα Σαββόγλου M.A. είναι ψυχολόγος και υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων. Είναι πραγματογνώμονας του Πρωτοδικείου Αθηνών και ήταν επιστημονική υπεύθυνη στον Ξενώνα «Μελία» (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) για παιδιά γονέων με ψυχική ασθένεια. Παράλληλα, εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο.