Περίληψη οπισθόφυλλου:
Είμαι η Μπιάνκα. Ετών τριάντα. Διαφημίστρια. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η ζωή μου πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Δεκατέσσερις ημέρες χρειάστηκαν για να ανατραπούν όλα. Σε κάθε ανάσα μου, έχω πλέον την αίσθηση πως κάποιος με παρακολουθεί. Έπαψα να ενεργοποιώ το τηλέφωνό μου. Έπαψα να μπαίνω στο Διαδίκτυο. Έπαψα να βγαίνω από το σπίτι μου. Δε με έχει αγγίξει. Κι όμως, έχω κακοποιηθεί βάναυσα. Δεν έχει διεισδύσει στο σώμα μου. Κι όμως, έχω βιαστεί άγρια. Το πήρα πια το μάθημά μου: ζω σε μια κοινωνία όπου η γυναίκα είναι πάντα συνυπεύθυνη. Ό,τι κι αν της συμβαίνει, φταίει και αυτή. Ενίοτε, φταίει μόνο αυτή. Όπως κάθε εγκληματική πράξη, έτσι κι αυτή, της οποίας είμαι θύμα, έχει έναν επιστημονικό ορισμό. Την αποκαλούν stalking και την περιγράφουν ως «έμμονη παρενοχλητική παρακολούθηση, που προκαλεί στρες ή φόβο». Αδημονώ για την ημέρα που θα λήξει το μαρτύριό μου. Όποιο κι αν είναι το φινάλε του...
Μια αληθινή ιστορία stalking και πολύτιμες συμβουλές για να ξεχωρίσετε τον stalker από τον θαυμαστή/ακόλουθο, να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε τη νομοθεσία για να προστατευτείτε.
Η άποψή μου:
Διαβάζοντας κανείς το νέο βιβλίο της Μαρίας Παναγοπούλου με τίτλο "Οι γυναίκες δεν κλαίνε", αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια προσωπική κατάθεση ψυχής μιας νεαρής κοπέλας, η οποία αποκαλύπτει τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, έχοντας πέσει θύμα stalking. Η ιστορία του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τη Μπιάνκα, πετυχημένη διαφημίστρια, η οποία απολαμβάνει την επαγγελματική αναγνώριση, έχοντας στο πλευρό της τον ιδανικό σύζυγο.
Ο κόσμος της, όμως, έρχεται να καταρρεύσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπως χαρακτηριστικά διηγείται, όταν ένας άγνωστος παρακολουθεί την κάθε κίνηση, το κάθε βήμα της Μπιάνκα και την παρενοχλεί μέσα από ακατάπαυστα τηλεφωνήματα, δώρα, σημειώματα, ακόμα και συναντήσεις. Η ζωή της νεαρής κοπέλας δείχνει να βαλτώνει μέρα με τη μέρα, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως παλεύει μόνη της να αποδείξει πως τίποτα από όλα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας της. Και ενώ η ίδια βιώνει τον προσωπικό Γολγοθά της, η κοινωνία έρχεται να την επιβαρύνει, ρίχνοντάς της συνεχώς ευθύνες.
Η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα δύσκολο εγχείρημα, αυτό του stalking, και το προσεγγίζει με απόλυτη λεπτότητα και ευαισθησία, παρουσιάζοντας με σεβασμό την αληθινή ιστορία της κοπέλας, η οποία έπεσε θύμα. Μέσα από τη χρήση πρωτοπρόσωπης αφήγησης, βλέπουμε πως η ιστορία συνιστά ένα σκληρό προσωπικό βίωμα με βαθιές πληγές και τραύματα, τα οποία επιδέχονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται, καθώς η ιστορία της Μπιάνκα προχωρά, προκαλούν τόσο συναισθήματα οργής και θυμού, όσο και φόβου και αγωνίας για την έκβαση της υπόθεσης, κατανοώντας πως δεν πρόκειται για ένα σενάριο φαντασίας, αλλά μιας ιστορίας αληθινής, η οποία μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Ο αναγνώστης, λοιπόν, γίνεται δέκτης μιας προσωπικής κατάθεσης, μιας κατάθεσης ψυχής, η οποία παρουσιάζεται από τη συγγραφέα δίχως φορτισμένες συναισθηματικά σκηνές, αλλά με απόλυτο ρεαλισμό.
Και εκεί έρχεται ο στοχασμός του αναγνώστη, ο οποίος συνειδητοποιεί πώς μια φαινομενικά προοδευτική κοινωνία αντιμετωπίζει τη μεταχείριση και προσέγγιση των γυναικών, ενώ παράλληλα καταδεικνύονται τα συναισθήματα ενοχής και απομάκρυνσης, τα οποία βιώνουν τα θύματα κακοποίησης στον υπέρτατο βαθμό.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στην αφύπνιση και την παρακίνηση της κοινωνίας για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θύματα κακοποίησης, καθώς και μιας πρότασης, για επισταμένη υποστήριξη και λεπτής προσέγγισής τους, πάντα με σεβασμό και ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε την προσωπική δουλειά της συγγραφέως πάνω στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών, η οποία -μέσα από έγκυρες βιβλιογραφικές πηγές- κατονομάζει τα στοιχεία του προφίλ ενός stalker, καθώς και τα χαρακτηριστικά του stalking.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μαρία Παναγοπούλου
Σελίδες: 384
Ημερ. έκδοσης: 6 Απριλίου 2023
ISBN: 978-618-01-4799-5
Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά σε ηλικία 19 ετών, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών.
Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τώρα φοιτά στο πρόγραμμα Θετικής Ψυχολογίας.