Βιβλιοάποψη: "Το τελευταίο εμπόδιο"

---Δημοσιεύτηκε: 25/10/2020---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η γη στον Κάτω Κόσμο βράζει. Είναι Τετάρτη. Και όπως κάθε δεύτερη Τετάρτη, κάθε μήνα εδώ και τριάντα χρόνια, η Αχώ στέκεται δίπλα στο μεγάλο τραπέζι, ανακατεύει το βαρύ χαρμάνι του καφέ και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσδοκώντας, περιμένοντας. Για πόσο ακόμα;

Η νουβέλα της Μαριλένας Παππά είναι ένα μείγμα ποιητικού λόγου και υπερρεαλισμού, με σκηνές βγαλμένες από ελληνικά τοπία. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν γεύσεις και μνήμες από αλμύρα, γαλάζιους ουρανούς και λευκά βότσαλα. Η συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό ρεύμα και σε επιρροές από κλασικούς Έλληνες πεζογράφους, δημιουργώντας ένα δικό της απόκοσμο σύμπαν: μια μικρή σύγχρονη αρχαία τραγωδία.

Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Για ακόμα μια φορά, συγχαρητήρια στις εκδόσεις Βακχικόν, που έχουν γίνει από τις αγαπημένες μου!

Η Μαριλένα μπορεί να γράψει και γράφει πάρα πολύ καλά κι εντελώς διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Αυτή η νουβέλα είναι γεμάτη υπέροχες λέξεις, πανέμορφες εικόνες και αμέτρητα ερωτήματα, τα περισσότερα από αυτά φιλοσοφικά, που καλούμαστε να απαντήσουμε μόνοι μας.

Ξεκινώντας, παρατήρησα το ερώτημα για τη μοναξιά κι αναρωτήθηκα για ποιο λόγο υπέβαλε η ηρωίδα τον εαυτό της σε αυτό. Είναι η ηθελημένη μοναξιά τρομακτική, επιλέγουμε να μείνουμε μόνοι ή μας αναγκάζουν οι περιστάσεις της ζωής; Είναι ψυχικά άρρωστοι όσοι επιθυμούν να αποκοπούν από το παράλογο σύνολο που κινείται σε φρενήρης ρυθμούς χωρίς ουσιαστικό λόγο;

Τα ερωτήματα της ύπαρξης, της ψυχής και των σχέσεων είναι διάχυτα σε κάθε σελίδα, όμως αυτή η ιστορία είναι γυναίκα: στην παιδική της ηλικία, στην ενηλικίωση και στα γηρατειά. Όλα αυτά τα στάδια είναι ξέχωρα και συνυπάρχουν ταυτόχρονα την κάθε στιγμή. Ένα παιδί φαίνεται να έχει την σοφία μιας ενήλικης γυναίκας και μια γηραιά κυρία φέρεται να έχει τις ίδιες ανάγκες με μια έφηβη.

Υπάρχουν εικόνες, ερωτήματα κι έννοιες που καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά δεν θα μπορέσω ποτέ να τα κατανοήσω ουσιαστικά ή να τα βιώσω, γιατί πολύ απλά έχω γεννηθεί σε αντρικό σώμα. Η κύηση, η περίοδος, η αποβολή, η γέννηση, ο θάνατος ίσως του παιδιού στο οποίο έδωσε ένα γυναικείο σώμα ζωή, δε μου λένε απολύτως τίποτα, εκτός από το ότι είναι σπουδαίες λέξεις και φάσεις στη ζωή της κάθε γυναίκας, στις οποίες οι άντρες είμαστε απλά παρατηρητές. Όλες αυτές οι αγωνίες που βιώνει μια γυναίκα στη ζωή της φαίνονται ξεκάθαρα εδώ και χαίρομαι που μέσα από αυτό το ανάγνωσμα κατάφερα να έρθω πιο κοντά σε αυτά.

Ψυχές και σώματα συνυπάρχουν για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε, καθώς επίσης και οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε κοντά μας. Δεν είναι πάντα απαραίτητη η λεκτική επικοινωνία και οι κοινές συνιστώσες για να υπάρξει το απόλυτο ταίριασμα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μαριλένα Παππά
Σελίδες: 50
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2020
ISBN: 978-960-638-147-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μαριλένα Παππά είναι συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 1988.

Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και για ενήλικες.

Η νουβέλα "To τελευταίο εμπόδιο" αποτελεί το έβδομο βιβλίο της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr