Βιβλιοάποψη: "Μαντζικέρτ 1071"

---Δημοσίευση: 13/03/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Στη στροφή της πρώτης εικοσιπενταετίας του 11ου αιώνα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν το ισχυρότερο και το πλουσιότερο κράτος της Ευρώπης, της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, αυτό το εκπληκτικό οικοδόμημα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ΄ Διογένης προσπάθησε απελπισμένα να βάλει ένα τέλος στην παρακμή και στην κατάρρευση.
• Γιατί ο βυζαντινός στρατός αφέθηκε να διαλυθεί και ποιο ήταν το βαρύ τίμημα;
• Πώς κατάφεραν οι Σελτζούκοι Τούρκοι να σπείρουν τον όλεθρο στο διάβα τους;
• Ήταν ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης ένας ικανός αυτοκράτορας ή ένας κοινός τυχοδιώκτης;
• Πώς ένα φωτεινό πνεύμα κατέστρεψε μια αυτοκρατορία;
• Τι οδήγησε στη μάχη του Μαντζικέρτ; Πώς χάθηκε και ποιες ήταν οι συνέπειές της για τον μεσαιωνικό ελληνισμό;
• Τελικά, η Μικρά Ασία χάθηκε από αμέλεια ή από αδυναμία;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απαντώνται στο παρόν βιβλίο. Καταδεικνύονται, μέσα από τη σκηνή του αυτοκράτορα, οι περιστάσεις και οι προκλήσεις που αντιμετώπισε. Εξετάζονται η τακτική κατάσταση πριν από κάθε μάχη και συνάμα τα κίνητρα, οι προθέσεις αλλά και τα λάθη του Ρωμανού Δ΄ Διογένη που τον έκαναν να ρισκάρει τα πάντα στο σκονισμένο πεδίο της μάχης του Μαντζικέρτ.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας)
Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Ο συγγραφέας Χαράλαμπος Γιολδάσης σε αυτό το βιβλίο επιχειρεί να βρεθεί μέσα στην σκηνή του αυτοκράτορα και όσο πιο κοντά γίνεται στον βασιλιά και τον άνθρωπο Ρωμανό Διογένη, μεταφέροντας στον αναγνώστη τις προκλήσεις, τα κίνητρα αλλά και τις προσωπικές του επιδιώξεις που τον μετέτρεψαν από Νικηφόρο διοικητή των πόλεων του Δούναβη σε κατάδικο για συνωμοσία, αυτοκράτορα και αιμόφυρτο μονάχο.

Θα αναβιώσουν μπροστά στα μάτια σας οι μάχες, σαν ταινία. Μέσα από τη σκηνή του αυτοκράτορα! Θα περιπλανηθείτε μαζί με τον αυτοκράτορα στις εκστρατείες του, θα δείτε την τακτική κατάσταση πριν από κάθε μάχη, επισημαίνοντας τις αρετές, χωρίς να παραλειφθούν τα λάθη που τελικά τον έκαναν να ρισκάρει τα πάντα στο σκονισμένο και σημαδεμένο από την προδοσία πεδίο της μάχης του Μαντζικέρτ, αποτυγχάνοντας και πληρώνοντας την αποτυχία του με την ζωή του. Οι διάδοχοι του την δεκαετία που ακολούθησε φάνηκαν απελπιστικά μικροί και χάνοντας την Μικρά Ασία εν τέλει έκαναν τον Ρωμανό να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που θέλησε να ξεπλύνει με το αίμα του την ντροπή της κατάπτωσης της αυτοκρατορίας.

Εντυπωσιακά ωμό, γλαφυρό, περιγραφικό. Ο συγγραφέας Χαράλαμπος Γιολδάσης φαίνεται ότι γνωρίζει από τις μάχες στο Βυζάντιο, καθώς έχει διδάξει σχετικά μαθήματα στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Και τέλος, έχει εκπαιδευτεί στην απονομή της δικαιοσύνης στο Βυζάντιο.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Λογοτεχνία #539
Συγγραφέας: Χαράλαμπος Γιολδάσης
Σελίδες: 224
Ημερ. έκδοσης: ΙΑνουάριος 2024
ISBN: 978-618-201-800-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Χαράλαμπος Γιολδάσης γεννήθηκε το 1984 στον Παλαμά Καρδίτσας. Έχει διδάξει «Πληροφορίες Μάχης», «Εσωτερική Λειτουργία Στρατεύματος» και «Διαχείριση Εφοδίων» στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς και έχει εκπαιδευτεί στην απονομή δικαιοσύνης στο Βυζάντιο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Επικοινωνήστε μαζί του στο email του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr