Βιβλιοάποψη: "Η λευκή καλύβα"

---Δημοσίευση: 17/04/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Μια μέρα ο πρωταγωνιστής δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια ξαδέρφη που δεν ήξερε ότι έχει. Δεν γνωρίζει πολλά για την οικογένεια της μητέρας του ούτως ή άλλως, ούτε καν το όνομα του παππού του. Τώρα θα ανακαλύψει ποιοι είναι οι συγγενείς του, και νέες αλήθειες θα έρθουν στο φως, φέρνοντας στην επιφάνεια δύσκολα ερωτήματα.

Όλη του τη ζωή κουβαλά μια κληρονομική ασθένεια που τον έχει πια καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Άραγε, συνδέεται αυτή η μυστικοπάθεια της μητέρας του, με τη νόσο; Όσα θα μάθει για τον παππού του, θα δώσουν ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή του;

Η λευκή καλύβα είναι μια ιστορία για τις ρίζες μας, μια προσωπική διήγηση για την ντροπή, τη συγκάλυψη, τη διαφορετικότητα, την ειλικρίνεια και την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)

«Τη χρονιά που μας πέρασε άρχισα να εξαρτώμαι όλο και περισσότερο από το αναπηρικό μου αμαξίδιο. Το έχω πια αποδεχτεί. Μπορεί τουλάχιστον να αντισταθμίσει κάπως τα άχρηστα πόδια μου
Ο αφηγητής χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο λόγω μιας κληρονομικής ασθένειας που έχει εκφυλίσει τον μυϊκό ιστό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει. Μια μέρα πέφτει από αυτό. Η οικογένειά του είναι μακριά, το κινητό του απρόσιτο και δεν έχει επιλογή, από το να ξαπλώσει στο πάτωμα του διαμερίσματός του, αναπολώντας την πορεία της ζωής του, μέχρι να φτάσει βοήθεια.

«Καθώς κείτομαι εδώ, ανάμεσα στα χαρτιά μου, βλέπω τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια μου και αγγίζω με την τραχιά γλώσσα μου τον σπασμένο γομφίο που θα αντέξει στον χρόνο πολύ περισσότερο από μένα
Ανακαλεί στη μνήμη του τις αντιδράσεις ντροπής και σιωπής των γονιών του, όταν ως έφηβος διαγνώστηκε για πρώτη φορά η ασθένειά του.

«Την επομένη, στο δείπνο, η μητέρα μου μου τόνισε να μην πω σε κανέναν για την αρρώστια μου. Ο πατέρας μου δεν της έφερε αντίρρηση.» 
Τώρα στα βαθιά της γεράματα, η μητέρα του παραμένει πεισματικά μυστικοπαθής και αρνείται να αποκαλύψει στο γιο της αν η μυϊκή δυστροφία είναι κληρονομική από την οικογένειά της. Μια τυχαία κλήση από μια ξαδέρφη του πρωταγωνιστή, της Ελίνε, παρέχει στον πρωταγωνιστή άγνωστα στοιχεία για τον παππού του, Τορ και τον θείο του Φρόντε, τους οποίους δεν γνώρισε ποτέ και που οι δύο είχαν επίσης την ίδια ασθένεια. Η αναζήτηση της αλήθειας για την κληρονομικότητά του συνιστά έκτακτη ανάγκη, όταν η μητέρα του διαγνωστεί με καρκίνο. Ο αφηγητής πρέπει να την πείσει να μιλήσει πριν πεθάνει για χάρη του ίδιου και της κόρης του, Καρολίνε, η οποία και η ίδια φέρεται να έχει κληρονομήσει την ασθένεια του πατέρα της.

Ο Νορβηγός συγγραφέας, Thorvald Steen, μέσα από ένα πλούσιο, σύνθετο κείμενο -σχεδόν ποιητικό- και μέσα από προσεκτικούς χειρισμούς δημιουργεί μια αποκαλυπτική και εξαιρετικά επίκαιρη ιστορία του να είναι κανείς διαφορετικός, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνει τον φόβο της περιφρόνησης και αυτολύπησης σε μια κοινωνία γεμάτη από ταμπού.

Με τη «Λευκή Καλύβα», ο συγγραφέας παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό μια συναρπαστική και αιχμηρή νουβέλα για τη ντροπή, καθώς και τη μετέπειτα αποδοχή των εξελίξεων της ζωής. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από το διήγημα του Thorvald γίνεται σαφής αναφορά στο κοινωνικό στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζεται η οποιαδήποτε αναπηρία -σωματική, γνωστική ή διανοητική- που εκτείνεται πέρα από το ίδιο το άτομο στην οικογένεια και στο συγγενικό του κύκλο και συνιστά μια προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας.

Ένα βιβλίο-διαμαντάκι που αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά, όχι τόσο για την πλοκή του, αλλά και για την ειλικρίνεια και τα κριτικά κοινωνικά ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Τούρβαλντ Στεν
Μετάφραση: Βίκυ Πορφυρίδου
Σελίδες: 188
Ημερ. έκδοσης: Φεβρουάριος 2024
ISBN: 978-618-231-046-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Τούρβαλντ Στεν (Thorvald Steen) γεννήθηκε το 1954 στη Νορβηγία. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνική σκηνή το 1983 και μέχρι σήμερα έχει γράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά έργα, ποίηση, παιδικά βιβλία και δοκίμια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες ενώ έχουν αποσπάσει επαίνους και διακρίσεις, τόσο στη Νορβηγία όσο και στο εξωτερικό. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Dobloug της Σουηδικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου του. Επιπλέον της λογοτεχνικής του καριέρας, είναι αφοσιωμένος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης και έχει υπάρξει τιμητικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Νορβηγίας (από το 1997). Το 2004 έλαβε από το νορβηγικό υπουργείο Πολιτισμού κρατική επιχορήγηση εφ’ όρου ζωής. Το μυθιστόρημά του "Η λευκή καλύβα" συμπεριλήφθηκε το 2023 στη μακρά λίστα των βραβείων λογοτεχνίας του Δουβλίνου (Dublin Literary Awards).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr