Βιβλιοάποψη: "Η φάλαινα που ζητούσε κι άλλο"

---Δημοσίευση: 03/04/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Χάμφρεϋ είναι μια φάλαινα που πλέει βαθιά στο πέλαγος ψάχνοντας τον απόλυτο θησαυρό. Παρ’ όλα αυτά, όσους θησαυρούς κι αν μαζεύει, ποτέ δε νιώθει... ολόκληρος. Μήπως, τελικά, δεν είναι τα πράγματα που του λείπουν, αλλά η φιλία, η οποία θα τον οδηγήσει στην ευτυχία;


Μια τρυφερή ιστορία στα βάθη της θάλασσας με έναν φανταστικό ήρωα που αναζητά την αγάπη και την ευτυχία, φτιαγμένη από το χρυσό δίδυμο της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας.




Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
H Rachel Bright στη συγγραφή και ο Jim Field στην εικονογράφηση αποτελούν εδώ και χρόνια δίδυμο... σιγουράκι! Από τα χέρια τους έχει περάσει το μισό ζωικό βασίλειο κι έχουν καταφέρει να κάνουν τους μικρούς αναγνώστες να αγαπήσουν κοάλα, λυκάκια, σκίουρους, ακόμα και λιοντάρια. Στην ελληνική έκδοση, η μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο διασκεδαστική, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, καθώς αυτή τη φορά μας μεταφέρει στο απέραντο γαλάζιο και σε όσα θαυμαστά κρύβονται στον βυθό της θάλασσας.

Εκεί ζει και περιπλανιέται ο Χάμφρεϊ. Ως φάλαινα, ο Χάμφρεϊ είναι από τη φύση του ογκώδης. Και βαρύς. Αυτό ωστόσο δεν τον εμποδίζει να κάνει ατέλειωτες βόλτες στον βυθό αναζητώντας οτιδήποτε γυαλίζει και φαίνεται (χωρίς απαραίτητα να είναι) πολύτιμο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το βάρος του. Ο Χάμφρεϊ όλο σεργιανίζει και μαζεύει και προσθέτει στο ήδη μεγάλο φορτίο του, διαταράσσοντας την ηρεμία των άλλων ψαριών και όλα αυτά για να βρει τι; Μακάρι να ‘ξερε! Έναν θησαυρό πιστεύει ο ίδιος, δεν ξέρει όμως πώς πρέπει να μοιάζει!

Στην πραγματικότητα, ο πλούτος που αναζητά ο Χάμφρεϊ δεν είναι γυαλιστερός, δεν αστράφτει στον ήλιο και δε βρίσκεται θαμμένος σε κάποιο ξεχασμένο ναυάγιο. Αυτό που θέλει είναι να γεμίσει το εσωτερικό του κενό, να νιώσει γεμάτος από συναισθήματα και όχι αντικείμενα. Υπάρχει πιο πολύτιμο αγαθό από τη φιλία; Εκεί, μπροστά του βρισκόταν τόσο καιρό, ανάμεσα στα ψάρια. Κι όταν το συνειδητοποίησε, σταμάτησε πια να αναζητά πράγματα που γέμιζαν την καραβιά του και αφοσιώθηκε σε αυτά που γέμιζαν μόνο την καρδιά του...

Η Bright γράφει ένα ακόμα τρυφερό βιβλίο για μικρά παιδιά, αφιερωμένο στις σημαντικές αξίες της ζωής: φιλία, αγάπη, αλληλεγγύη, μοίρασμα. Ο Χάμφρεϊ αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που ψάχνουν την ευτυχία στα ασήμαντα, τα υλικά, αυτά που παύουν να γυαλίζουν με τον καιρό. Αυτά που σε γεμίζουν με αντικείμενα, αλλά σε αφήνουν άδειο από συναισθήματα... Η εικονογράφηση του Field είναι υπέροχη, οι θησαυροί της φάλαινας και ο πλούτος του βυθού απεικονίζονται με τρόπο ελκυστικό για τα παιδικά μάτια και βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να ακολουθήσουν τον πρωταγωνιστή στο ταξίδι μέχρι να βρει την αληθινή ευτυχία...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Rachel Bright
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Jim Field
Σελίδες: 32
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2023
ISBN: 9789601657271


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ρέιτσελ Μπράιτ είναι λογοτέχνης, εικονογράφος και επαγγελματίας στοχαστής χαρούμενων σκέψεων. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, που έχουν γίνει μπεστ σέλερ, συμπεριλαμβανομένων των Love Monster, Το λιοντάρι μέσα μας (Εκδόσεις Πατάκη, 2017) και Τα κατάφερες, Κοάλα! (Εκδόσεις Πατάκη, 2017)-βραβευμένo με το Evening Standard Oscar's Book Prize και το Sainsbury's Book Award. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Είναι επίσης η δημιουργός της βραβευμένης σειράς χαρτικών και ειδών σπιτιού The Brightside. Η Ρέιτσελ ζει σε μια φάρμα κοντά στη θάλασσα με τον σύντροφό της και τις δύο μικρές κόρες τους.

Βιογραφικό του εικονογράφου:
Ο Τζιμ Φιλντ είναι οπαδός των Led Zeppelin. Είναι επίσης ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και βραβευμένος εικονογράφος, σχεδιαστής χαρακτήρων και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Έχει δουλέψει σε πολλά πρότζεκτ, από μουσικά βίντεο και τίτλους μέχρι διαφημίσεις και βιβλία. Το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο, Cats Ahoy!, κέρδισε το βραβείο Booktrust Roald Dahl Funny Prize και προτάθηκε για το βραβείο Kate Greenaway. Έκτοτε έχει εικονογραφήσει μια σειρά μπεστ σέλερ, πολυβραβευμένων παιδικών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των Oi Frog! και Το λιοντάρι μέσα μας (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), καθώς και τη νεανική σειρά φαντασίας Rabbit and Bear, παιδικά μυθιστορήματα του David Baddiel και το δικό του βιβλίο με τίτλο Mister Oscar. Στο ταξίδι (Εκδόσεις Πατάκη, 2021), ένα δίγλωσσο βιβλίο σε δικό του κείμενο που βοηθά στην εκμάθηση των πρώτων αγγλικών λέξεων. Μεγάλωσε στο Φάρνμπορο, εργάστηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Παρίσι με τη σύζυγό του και τη μικρή του κόρη.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr