Βιβλιοάποψη: "Τρότζαν"

---Δημοσίευση: 26/04/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Πώς είναι να πεθαίνεις και να σε επαναφέρουν στη ζωή πενήντα χρόνια αργότερα; Να βρίσκεσαι ξαφνικά σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης, ουσιαστικά ούτε και σκέψης; Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν αλκοόλ, σπορ, φύλα; Σε έναν κόσμο όπου οι γάμοι και το σεξ γίνονται με αλγόριθμο και υπό αυστηρή επιτήρηση; Σε έναν κόσμο όπου η υγεία είναι υποχρέωση και η κρεατοφαγία έγκλημα; Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν επιλέγουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, δουλεύουν από το σπίτι σχεδόν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και δεν πάνε ποτέ διακοπές; Σε έναν κόσμο όπου τα social media είναι η ταυτότητά σου και έχουν υποκαταστήσει τα δικαστήρια; Σε έναν κόσμο όπου, στο όνομα της προόδου και της ισότητας, δεν επιτρέπονται ο έρωτας, το χιούμορ και καμιά μορφή τέχνης, όλοι είναι ίδιοι στο όνομα της διαφορετικότητας και η επιστήμη αντιμετωπίζεται ως θρησκεία; Σε έναν κόσμο όπου η Iστορία ξαναγράφεται συνεχώς από την αρχή για να δαιμονοποιεί τους εκάστοτε αντιφρονούντες και εξωτερικούς εχθρούς; Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα λογοκρίνονται, όπου υπάρχει μόνο μία άποψη, η σωστή, αυτή του καθεστώτος; Το «Τρότζαν» είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για το δυστοπικό μέλλον που μας περιμένει. Ή μήπως για κάτι που ήδη ζούμε;


Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας)
Στα απόνερα της πανδημίας covid-19 που σάρωσε τον κόσμο από την 1η Δεκεμβρίου 2019 μέχρι την 5η Μαΐου του 2023, όταν κηρύχθηκε το τέλος της, το είδος της δυστοπίας άρχισε να παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα στη χώρα μας σταδιακά, δίνοντας ενδιαφέροντα δείγματα γραφής. Ένα τέτοιο δυστοπικό-μελλοντολογικό μυθιστόρημα είναι το «Τρότζαν» (=trojan: ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράμματα), του Θανάση Χειμωνά.

Το βιβλίο ξεκινάει με τη ρήση της βραβευμένης με Νόμπελ, έτους 2007, συγγραφέως Doris Lessing: «Πολιτική ορθότητα: Η πιο ισχυρή διανοητική τυραννία σε αυτό που αποκαλούμε Ελεύθερο Κόσμο»., δίνοντας σαφώς το στίγμα του.

Ο ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου γεννημένος το 1992, ο οποίος θα πεθάνει το 2027 και θα αναστηθεί το 2073 σε έναν ουσιαστικά νέο κόσμο, ολότελα διαφορετικό από αυτόν που γνώριζε αλλά με κάποια πρώτα σημάδια να προμηνύουν τα όσα θα γίνουν. Ενδεικτικά τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή με τους ανθρώπους κι αν σκοτώσεις ακόμα και κατσαρίδα, θεωρείται φόνος με ποινή φυλάκισης!

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο από οργουελικές καταστάσεις, μιας μελλοντικής δυστοπικής κοινωνίας, σχεδόν απονευρωμένης κι αποστειρωμένης την οποία ενδέχεται και να ζήσουν οι επόμενες γενιές. Στο βιβλίο είναι διάχυτο το στοιχείο της φαρσοκωμωδίας (ο ήρωας χαρακτηριστικά αναπολεί το αλκοόλ και το κρέας στη σύγχρονη κοινωνία του vegan-ισμού, μιας και το να τρως ζώα θεωρείται κανιβαλισμός).

Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης το μυαλό ταξιδεύει. Η γραφή του Χειμωνά είναι κινηματογραφική, μεστή, καθηλωτική. Αν ο σημερινός κόσμος σας φαίνεται φριχτός, ο συγραφέας μας  αποδεικνύει ότι γίνεται και χειρότερος, πιο αποστειρωμένος, δηλαδή ΝΕΚΡΟΣ πριν καν γεννηθεί...

Το φινάλε ωστόσο φαίνεται αισιόδοξο με τη μόνη μυστική συνταγή, που καταφέρνει κάπως αυτός ο κόσμος να γίνεται πιο ευχάριστος -την αγάπη, να κυριαρχεί, καθώς ο Σωτήρης Μητρόπουλος λέει στην αγαπημένη του Άντεια: «Σσσς… Μη φοβάσαι. Αυτό που έχουμε, η αγάπη μας, θα υπάρχει για πάντα. Με κάποιον τρόπο μαγικό, δεν ξέρω πώς, αλλά θα υπάρχει ακόμα και όταν εμείς δεν θα είμαστε πια εδώ». Εσείς πιστεύετε στην παντοτινή αγάπη;


Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που μας έδωσε ο Θανάσης Χειμωνάς.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Θανάσης Χειµωνάς
Σελίδες: 368
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2023
ISBN: 9786180703887


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Θανάσης Χειµωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία και Κινηµατογράφο στο Πανεπιστήµιο του Στρασβούργου και Δηµοσιογραφία στο Λονδίνο. Πρωτοεµφανίστηκε στα γράµµατα µε δύο διηγήµατα στην εφ. Τα Νέα, το πρώτο από τα οποία εντάχθηκε στη συλλογή διηγηµάτων Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο (Κέδρος, 1997). Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα: Ραµόν (Κέδρος, 1998• Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Σπασµένα ελληνικά (Κέδρος, 2000), Ανεξιχνίαστη ψυχή (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), H µπλε ώρα (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), Ραγδαία επιδείνωση (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), Δεν την αγαπάω πια (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Ζούµε τις τελευταίες µας µέρες (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Αίτηµα φιλίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), Παραφροσύνη (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), Ο κύριος Τέλειος (Εκδόσεις Πατάκη, 2021), Τρότζαν (2023). Το 2002 το Ραµόν εκδόθηκε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Alter Edit, ενώ το 2003 ακολούθησαν τα Σπασµένα ελληνικά. Το 2021 το Αίτηµα φιλίας εκδόθηκε στη Βόρεια Μακεδονία από τις εκδόσεις ArtConnect.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr