Βιβλιοάποψη: "Νοοσοφία"

---Δημοσίευση: 27/03/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Νοοσοφία είναι σίγουρα ένα βιβλίο από εκείνα που στοχοποιούνται ως αιρετικά. Η Νοοσοφική θεωρία του Νίκου Καρβέλα συγκρούεται απροκάλυπτα με τις υπερδυνάμεις του κατεστημένου, προτείνοντας έναν ολωσδιόλου καινούργιο τρόπο ζωής. Ένα τρόπο ζωής βασισμένο στην αρμονική συνύπαρξη των λειτουργιών του εγκεφάλου και μιας γλώσσας απαλλαγμένης από όλες τις πατροπαράδοτες ηθικές ιώσεις.
***
Ο κόσμος αυτός δεν είναι γυάλινος, αλλά είναι σίγουρα εύθραυστος. Απλά κανείς έως τώρα δεν του πέταξε ποτέ μία πέτρα. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πέτρες. Υπάρχουν μόνο ιδέες. Ο κόσμος αυτός είναι φτιαγμένος από ιδέες. Γι’ αυτό ο εύθραυστος κόσμος δεν έσπασε ποτέ. Η Νοοσοφία δεν μιλάει με ιδέες, ούτε για ιδέες. Δεν μιλάει με λέξεις τρύπιες που στάζουν πλαναισθήματα. Η Νοοσοφία κάνει έκκληση στη γυναίκα να θρυμματίσει τον εύθραυστο κόσμο των πατροπαράδοτων ιδεών με λέξεις πέτρινες. Η Νοοσοφία παρακαλεί τη γυναίκα να αναζητήσει τη βαθύτερη αιτία της ύπαρξής της στις πέτρινες λέξεις.
---Νίκος Καρβέλας---

Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας)
H Νοοσοφία του γνωστού τραγουδιστή και συνθέτη Νίκου Καρβέλα είναι σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή σας, αρκεί να το προσεγγίσετε ορθολογικά. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με φιλοσοφικό-δοκιμιακό χαρακτήρα. Διαβάζοντάς το θα ανταμώσετε ένα πλαίσιο αξιών και ηθικής και θα χαθείτε σε έναν κυκεώνα εννοιών του συγγραφέα.

Νοοσοφία σημαίνει η σοφία που προέρχεται από το νου, είναι ένα γλωσσολογικό και εννοιολογικό εύρημα του δημιουργού και η όλη κοσμοθεωρία που αναλύεται, υπάγεται γύρω από αυτό. Δηλαδή πώς εκπαιδεύεται ο νους μας μέσω της σάπιας γλώσσας από το σύστημα και δημιουργούνται οι πλούσιοι που θεωρούνται άξιοι (κι ας είναι οι περισσότεροι -πλην ελαχίστων- ανάξιοι) και οι φτωχοί (που είναι εξίσου άξιοι με τους περισσότερους πλούσιους, κάποιοι ίσως και περισσότερο) και ας θεωρούνται ανάξιοι.

Με επίκεντρο την γυναίκα ο συγγραφέας πλάθει μία κοσμοθεωρία που φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο ανατρέποντας τα πάντα, αν και όταν η γυναίκα αποφασίσει να πάρει τα ηνία της ζωής της και του συστήματος απελευθερωμένη από το σύστημα όπως έχει δομηθεί από τον άντρα.

Αρκεί να δούμε τον επίλογο και κατανοούμε όλο το ιδεολογικό-φιλοσοφικό πλαίσιο.
«Ας οδηγήσει η γυναίκα.
Ας προπορευτεί για πρώτη φορά.
Ας κατεδαφίσει με λέξεις πέτρινες.
Ας ανεγείρει με λέξεις πέτρινες.
Ας γεννήσει τον Νόμο.
Ας θυσιαστεί η μητέρα.
Ας γεννηθεί η αιδοία γυνή.
Ας γεννηθεί η Αιτία

Ρηξικέλευθο, πρωτοποριακό, εκσυγχρονιστικό με σαφείς επιρροές από τον μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, όπου εκφράζεται η πλασματική αλήθεια στην οποία μεγαλώνουμε και εκπαιδευόμαστε από τα γεννοφάσκια μας. Η Νοοσοφία του Καρβέλα έρχεται στο παρόν και περιγράφει έναν μελλοντολογικό κόσμο με άγνωστο το πότε θα γίνει πραγματικότητα.

Σελ. 165: «Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει (ο άνθρωπος) την επαφή με τον υπαρξιακό πόνο, είναι να μην εφησυχάζει ποτέ. Να βρίσκεται σε μία διαρκή κινητοποίηση». Στα μισά του βιβλίου ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως σταδιακά ξετυλίγεται και αναλύεται όλο και περισσότερο η «Νοοσοφία» ξεδιπλώνοντας το υπαρξιακό κουβάρι της.

Κεφ. 23ο: «Φοβάμαι σημαίνει επιθυμώ να αποφύγω τον σωματικό πόνο. Φοβάμαι σημαίνει δεν επιθυμώ να πονέσω». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του μύθου του σπηλαίου του Πλάτωνα αποτελεί η έννοια του φόβου όπως αναλύεται, αποδομείται και αναδομείται από την λανθάνουσα μορφή της γλώσσας, στην νοοσοφική.

Το βιβλίο συνεχίζει να κυλάει με αποδόμηση και αναστοχασμό πάνω στις έννοιες, όπως τις γνωρίζουμε, τυποποιημένες και διδαγμένες χωρίς βάθος.

Σελ. 219-220: «Η ανθρωπότητα πάσχει από την πανδημία των γλωσσοϋποθετικών πλαναισθημάτων που δημιουργούν μια γλωσσοϋποθετική πραγματικότητα». Ο συγγραφέας καταλήγει συμπερασματικά πως βρισκόμαστε όλοι οι άνθρωποι σε μία συναισθηματική πλάνη δέσμιοι των αλυσίδων μας. Πραγματικά κεντρίζει το ενδιαφέρον...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Νίκος Καρβέλας
Σελίδες: 384
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2024
ISBN: 978-618-215-166-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr