Βιβλιοάποψη: "Το προφίλ της Αν-Μαρί"

---Δημοσίευση: 19/04/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Αν-Μαρί είναι ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ζει στο Λος Άντζελες, την καρδιά της βιομηχανίας του θεάματος. Ονειρεύεται να δραπετεύσει από τη βαρετή καθημερινότητά της και να γίνει διάσημη με τη βοήθεια του διαδικτύου. Έτσι, δημιουργεί ένα προφίλ στο WatchMe, την πλατφόρμα που κυριαρχεί στα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Η Αν-Μαρί θα δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα όταν τραβά την προσοχή του δημιουργού του WatchMe, ενός μυστηριώδους άντρα ονόματι Ντέιβιντ Γκράαμ. Δεν θα αργήσει όμως να συνειδητοποιήσει ότι όσο η ψηφιακή εικόνα της πλησιάζει την τελειότητα τόσο η πραγματική εικόνα της αλλοιώνεται, με έναν τρόπο που ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία... Ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον ναρκισσισμό, τη ματαιοδοξία και τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Η ομορφιά είναι σημαντική ή της δίνουμε εμείς περισσότερη σημασία; Μην βιαστείς να απαντήσεις και μην βιαστείς να την υποβαθμίσεις, γιατί όποια κι αν είναι η απάντησή σου, θα σε διακόψω και θα σου πω ότι η ομορφιά δεν είναι μόνο σημαντική, είναι τα πάντα! Ό,τι κι αν ακούσεις στη ζωή σου για ευφυΐα, καλλιέργεια, τρόπους, να το θυμάσαι πάντα: η ομορφιά είναι τα πάντα! Η δημοφιλής ταινία "Ο θάνατος σου πάει πολύ" καθώς και "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ" το επιβεβαιώνουν.

Περίεργος πρόλογος για βιβλίο, μα σχετικός. Η Αν-Μαρί νιώθει ασήμαντη. Πότε λόγω κάποιων κιλών, πότε για το εκ γενετής σημάδι της, που γίνεται αίτιο περιφρόνησης. Τη νιώθω. Όλες τη νιώθουμε -τουλάχιστον αυτές που δε θεωρούν τον εαυτό τους αψεγάδιαστο. Το πόνημα προφανώς ξεκινά λίγο πριν το τέλος κι ύστερα μας γυρίζει χρόνια πίσω, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο λατρεύω αυτού του είδους τα βιβλία, αυτά που τα διαβάζεις γρήγορα ή νευρικά, προκειμένου να φτάσεις στην αρχή! Εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησες. Η Αν-Μαρί νιώθοντας εγκλωβισμένη, στον άσχημο, κατά τα λεγόμενα της εαυτό, αφοσιώνεται με την ψυχή της σε μια σειρά ρούχων που ονομάζει "Φαρφάλα", δηλαδή πεταλούδα, με τη σύμπραξη και βοήθεια της μοναδικής της φίλης, Εύας. Ενώ όμως η Εύα είναι απαστράπτουσα, η Αν-Μαρί παρακολουθεί στην αφάνεια. Έχοντας για μητέρα μια άκρως δυναμική Ελληνίδα, την Έλεν και ζώντας στην πιο λαμπερή πόλη του κόσμου -το Λος Άντζελες, κατά τα φαινόμενα- κάτι δεν πρέπει να κάνει κι εκείνη για να ξεχωρίσει; Ποιο είναι το τίμημα για να πάρει η Αν-Μαρί τη ζωή της στα χέρια της και όλη τη δόξα που της αξίζει;

Αν μου έκρυβαν το εξώφυλλο θα έλεγα ότι η συγγραφή προέρχεται από γυναίκα, αλλά όχι! Οι άντρες είναι αρκετά ικανοί να διεισδύσουν στη γυναικεία ψυχολογία, αλλά να καταλήξουν σε συμπεράσματα του τι έχει τελικά αξία και τι όχι. Μα γιατί το κάνουν αυτό σχεδόν όλες οι γυναίκες; Το σπα, τις μάσκες, το μακιγιάζ, τα μπότοξ, τα φίλτρα, τις πλαστικές και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Μήπως για να κατακτήσουν το αρσενικό ή και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιο άτομο του ίδιου φύλου; Πώς κάποιες κοπέλες περνούν στο άλλο άκρο της νευρικής ανορεξίας, προκειμένου η ζυγαριά τους να μη δείξει κάποια γραμμάρια παραπάνω, γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να μοιάσουν στο μοντέλο που θαυμάζουν; Μπορεί κι αυτό, μα και πάλι θα απαντήσω: το κάνουν για να κατακτήσουν τον εαυτό τους ή ακόμα χειρότερα, για να κερδίσουν το φοβισμένο παιδί μέσα τους.

Αυτό είναι και η ηρωίδα μας, άραγε; Ένα φοβισμένο παιδί; Κι ένα παιδί τι ψάχνει; Την ανεμελιά, το παιχνίδι μα πάνω απ΄όλα την αποδοχή και κάτι πιο ισχυρό -την αγάπη. Κι η ηρωίδα μας αυτό ακριβώς ψάχνει, αλλά με λάθος τρόπο. Ψάχνει την κάλπικη αγάπη αυτή που δίνουν τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης και τα φώτα της δημοσιότητας. Κι όλοι ξέρουν, πόσο σαγηνευτικό είναι αυτό! Πόσο μάλλον για μια πόλη αστραφτερή όπως είναι το Λ.Α. εκεί που η ασχήμια παραγκωνίζεται και καθετί περιθωριακό αποσιωπάται.

Η Αν-Μαρί έχει θετικά στοιχεία, όπως όλοι οι άνθρωποι, μα δεν βλέπει αυτά. Βλέπει μόνο τη «σημαδεμένη» εικόνα του εαυτού της. Ως που θα φτάσει, για να πάψει αυτή η εικόνα να είναι αιτία της δειλίας και του πόνου της; Κι όλοι εμείς οι αναγνώστες την ακολουθούμε σε κάθε της βήμα, σε κάθε της σκέψη, καλή ή κακή και νομίζω ότι νιώθουμε συμπόνια, όχι απαραίτητα για την ίδια αλλά για τον εαυτό μας. Τον εαυτό που ίσως και εμείς κατακρίνουμε, που ίσως και εμείς παραμελούμε. Το παιδί μέσα μας ουρλιάζει για προσοχή και εμείς τι κάνουμε; Κλείνουμε απλώς τα αυτιά μας.

Ένα καταπληκτικό θρίλερ που μπορεί να διαβαστεί ξανά και ξανά, για να ψάξει ο καθένας από εμάς τα κρυφά του νοήματα. Νιώθω την ανάγκη να δώσω συγχαρητήρια στον συγγραφέα, γιατί έχω την πεποίθηση ότι ξεσκεπάζει οτιδήποτε σαθρό και φιλάρεσκο. Νιώθω ότι με το τέλος του βιβλίου επέρχεται η κάθαρση. Όλοι αυτοί οι ήρωες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι.

Έτσι κι εγώ, επανέρχομαι πάλι στην αρχή και για την ομορφιά μιλώντας, θα πω, ναι, είναι σημαντική αλλά τώρα έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία της από την πρώτη θέση. Την θέση της παίρνουν κάποιες αρετές όπως είναι η αγάπη, η ανθρωπιά, η γαλήνη, η γενναιοδωρία και η συμπόνια, αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες γιατί όση ομορφιά κι αν έχει κάποιος εξωτερικά, η πραγματική ομορφιά βρίσκεται μέσα του.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μουσούλης
Σελίδες: 248
Ημερ. έκδοσης: 27/03/2024
ISBN: 978-960-03-7183-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολούνταν με την τέχνη της μυθοπλασίας, φτιάχνοντας δικά του βιβλία κόμικ. Σπούδασε σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ σε κινηματογραφικές σχολές σε Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σεναριογράφος, καθώς και σκηνοθέτης με πολυετή πείρα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα. Έχει στο ενεργητικό του δεκαοκτώ ταινίες μικρού μήκους διαφόρων ειδών (δράμα, κωμωδία, θρίλερ, δράσης, βουβές, φιλμ νουάρ και animation) με βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Είχε ιδρύσει την Homeric Pictures, εταιρεία παραγωγής με έδρα το Λος Άντζελες, μέσω της οποίας είχε γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από εβδομήντα αυτόνομες σκηνές μυθοπλασίας για το διαδίκτυο με σκοπό την ανάδειξη ανερχόμενων ηθοποιών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει υποκριτική στην κάμερα σε δραματικές σχολές και σεμινάρια που διοργανώνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Κύπρο. Επίσης, έχει συνεργαστεί με κινηματογραφικά στούντιο στη Νέα Υόρκη ως επιμελητής σεναρίων, ενώ παράλληλα επιμελείται σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. "Το προφίλ της Αν-Μαρί" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη γρήγορη εξάπλωση του εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα και από τα χρόνια παραμονής του στο Λος Άντζελες.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr