Βιβλιοάποψη: "Σσαμπάτ"

---Δημοσίευση: 16/04/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τι κρύβει «Το Υπόγειο», το βιβλιοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό εβραϊκό σπίτι στο κάστρο των Ιωαννίνων; Ποιο θαμμένο μυστικό συνδέει την παρέα των θαμώνων του; Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την εξαφάνιση μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας από τη Σύρο, τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας μέσα στο κάστρο και το πτώμα που επιπλέει στη λίμνη με μια ζώνη δεμένη στο λαιμό; Τι αποσιωπούν ο κουκλοποιός με τα γυναικεία ρούχα που όλοι φωνάζουν «Ντυμένο» και ο «Θεός» που υποδύεται τον τιμωρό;

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ενώ η πόλη υποχωρεί στο εορταστικό φολκλόρ, με το χιόνι να επιμένει και την ομίχλη να σκεπάζει τα πάντα, άνθρωποι με διαφορετικές ζωές και αφετηρίες, έχοντας ο ένας άγνοια για την πραγματική ταυτότητα του άλλου, καταλήγουν κομμάτια του ίδιου παζλ. Αν σκάψεις την ομίχλη, θα φτάσεις σε μια ιστορία παλιά. Μια ιστορία «σφηνωμένη» στην καρδιά της πόλης. Ένα Σσαμπάτ που κανείς δεν ξέχασε. Και ίσως γι’ αυτό όλα να συμβαίνουν ξανά ημέρα Σάββατο. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. H πρώτη του χρόνου ξημερώνει με άγριο φως.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Το Σσαμπάτ είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, σίγουρα όμως δεν εξυπηρετεί μονάχα αυτόν τον σκοπό. Ταξιδεύοντας τον αναγνώστη από το παρελθόν στο παρόν, φροντίζει να του γνωρίσει έναν κόσμο -λίγο έως πολύ- άγνωστο για τους περισσότερους, εκείνον του βίαιου ξεριζωμού των Εβραίων των Ιωαννίνων από τους ναζί, στις 25 Μαρτίου του 1944.

Ήταν ημέρα Σάββατο, Σσαμπάτ για τους περίπου 2.000 Εβραίους της περιοχής, όταν οι Γερμανοί τους μετέφεραν με τη βία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Η ζωή της παλαιότερης κοινότητας Εβραίων στην Ευρώπη, η αρμονική συνύπαρξή τους με τους ντόπιους, η προδοσία τους από τους δωσίλογους και τελικά ο αφανισμός τους από τους Γερμανούς αποτελεί τον κορμό του βιβλίου, που στο παρόν καταπιάνεται με μια υπόθεση εξαφάνισης και ενός φόνου.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται το βιβλιοπωλείο «Υπόγειο», τόπος συνάντησης μιας παρέας φοιτητών, καθηγητών και συγγραφέων, από την οποία εξαφανίζεται ξαφνικά η Φραγκίσκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τη Σύρο. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη, ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας γυναίκας στην περιοχή, η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο υποθέσεων και όχι μόνο: μυστηριώδεις υποθέσεις σε Σύρο και Βόλο πολλά χρόνια νωρίτερα έρχονται να «κουμπώσουν» με τις σημερινές εξελίξεις, τη στιγμή που περίεργα σημειώματα, ημερολόγια και απειλές προβληματίζουν τις Αρχές και τους φίλους της αγνοούμενης.
Πέρα από την έντονη «μυρωδιά» φασισμού και μισανθρωπισμού, αποτέλεσμα της (βασισμένης στην αληθινή ιστορία των Ρωμανιωτών Εβραίων) αφήγησης των γεγονότων της εποχής όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, το Σσαμπάτ έχει περαιτέρω κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του διαφορετικού, μέσα από δύο βασικούς ήρωες του βιβλίου, του Σωτήρη του «Ντυμένου», ο οποίος αρέσκεται στο cross dressing (παρενδυσία) και θεωρείται ύποπτος με βασικό κριτήριο την εκκεντρικότητα του χαρακτήρα του και του «Θεού», ενός ψυχικά διαταραγμένου ατόμου. Επίσης, χώρος δίνεται και στο πολιτικό κομμάτι, καθώς στηλιτεύονται οι μέθοδοι με τις οποίες οι ισχυροί βγαίνουν αλώβητοι και η ατιμωρησία κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η συγγραφέας αναλύει τις διαφορετικές πτυχές των ουκ ολίγων προσωπικοτήτων της ιστορίας, δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει εις βάθος τον χαρακτήρα τους και να κατανοήσει καλύτερα το υπόβαθρο της υπόθεσης. Το Σσαμπάτ είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα πολυσέλιδα βιβλία μυστηρίου με πολλαπλές αναγνώσεις, μια γενναία δόση Ιστορίας και την προσπάθεια ένωσης διασκορπισμένων κομματιών ενός περίπλοκου παζλ.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
Σελίδες: 536
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2023
ISBN: 978-960-620-949-9


Βιογραφικό της συγγραφέως:
H Γιώτα Κοντογεωργοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στα Ιωάννινα και Δημοσιογραφία στην Αθήνα. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σε Ιωάννινα, Αθήνα και Πάτρα, αλλά και στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας. Είναι διευθύντρια σύνταξης στο ειδησεογραφικό portal thebest.gr. Έχει γράψει στίχους και κείμενα για δέκα θεατρικές και μουσικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Θέατρο Ιθάκης κ.ά). Το 2020 κυκλοφόρησε από την Ωκεανίδα το μυθιστόρημά της Η μυρωδιά του αχινού. Έχει γράψει επίσης το βιβλίο Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα (εκδόσεις Το δόντι) και το Ιστορικό Ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας (εκδόσεις Το δόντι). Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων. Επικοινωνήστε μαζί της στο email της και στο Facebook.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr