Βιβλιοάποψη: "Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η ιστορία, με ήρωες έναν άντρα και τις γυναίκες που ερωτεύεται, περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του ανεκπλήρωτου πόθου: Άγονοι έρωτες, αδυναμία πραγμάτωσης κι ενσάρκωσης της σεξουαλικής επιθυμίας, ερωτική αποστέρηση, πίκρα του ατελέσφορου έρωτα. Αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στον έρωτα και τον σεξισμό, τον ρομαντισμό και τη φαλλοκρατία, το συναίσθημα και τον κυνισμό, το πάθος και τη ματαίωση· αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων των ανθρώπων για άμεσο, πρωτογενές σεξ και για διάλογο με το άλλο φύλο.

Γύρω από τον Φάνη περιφέρονται λικνιζόμενες, δελεαστικές γυναίκες που δεν μπορεί να αδράξει. Γραμμένο άλλοτε σε ένα ύφος ημερολογιακό, εσωτερικών σκέψεων, και άλλοτε σκωπτικό και διαλογικό, ηδυπαθές και ενίοτε ζοφερό, το μυθιστόρημα αφηγείται μία κεντρική, «σύγχρονη», σκοτεινή ερωτική ιστορία του ήρωα που περιστρέφεται γύρω από την ίδια γυναίκα, την Ηλέκτρα, και, εμβόλιμες, διαφορετικές παλαιότερες ερωτικές σχέσεις του.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Βαγγέλης Τάτσης)
Υπάρχουν λογιών-λογιών έργα, που εκούσια ή ακούσια προδιαθέτουν τον αναγνώστη γι'αυτό που θα διαβάσει, πριν το διαβάσει. Το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα έχει όλα αυτά τα στοιχεία, που διέπουν μία ημερολογιακή κατάσταση. Και εν δυνάμει, μία λογοτεχνική υπόσταση. Παρόλα αυτά είναι καθαρά σημειολογικό.

Η σκιαγράφηση του κύριου ήρωα μαζί με τις αδέξιες προσπάθειές του να ερωτευθεί, καθιστά την ιστορία απλή και απτή, χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία στην τεχνική της γραφής και αυτό ίσως οφείλεται στον τρόπο τον οποίο ο συγγραφέας θα ήθελε να πειραματιστεί.

Το μικρό σε έκταση κείμενο του συγγραφέα, θίγει αρκετά θέματα με απλό τρόπο, σαν να μιλάει στις νεότερες γενιές, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητός. Είναι ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να δει κάποιος σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας, σε μία παραλία, σε ένα τραμ να διαβάζεται από ανθρώπους της ηλικίας εκείνης, που η σεξουαλική τους γνώση μόλις έχει αρχίσει το δικό της ταξίδι.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Θόδωρος Σούμας
Σελίδες: 116
Ημερ. έκδοσης: Οκτώβριος 2019
ISBN: 978-960-638-073-0


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Θόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις Απόπειρα τη συλλογή διηγημάτων "Η Κλαίρη και η θάλασσα". Στα ηλεκτρονικά περιοδικά Vakxikon.gr και Fractalart.gr έχουν δημοσιευτεί τρία διηγήματά του. Στις εκδόσεις Αιγόκερως δημοσίευσε πέντε βιβλία για τον κινηματογράφο: "Κινηματογράφος & σεξουαλικότητα/ερωτισμός", "Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολιγουντιανό σινεμά", "12 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες", "Κινηματογράφος και έρωτας", "Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες". Στις εκδόσεις Νεφέλη δημοσίευσε το κινηματογραφικό βιβλίο "Σταύρος Τσιώλης", του οποίου είχε και την επιμέλεια. Γράφει στα περιοδικά The Βooks’ Journal και Το Δέντρο. Έχει γράψει πολλά κείμενα για το σινεμά σε διάφορα έντυπα: στα κινηματογραφικά περιοδικά Σύγχρονος Κινηματογράφος· Οθόνη· Καθρέφτης· Camera Stylo· Κινηματογράφος και επικοινωνία, σε βιβλία-μονογραφίες σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην εφημερίδα Αυγή και στο περιοδικό Τέταρτο. Aνέλαβε την αρχισυνταξία και έγραψε άρθρα στα ετήσια αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Κινηματογράφος (2003-2009). Υπήρξε υπεύθυνος ύλης του κινηματογραφικού περιοδικού ΚΙΝΟ. Έχει σκηνοθετήσει το ένα μέρος της μεγάλου μήκους ταινίας-δίπτυχο "Περί έρωτος", και δύο ταινίες μικρού μήκους, "Ταυτότητες και ρόλοι" και "Ο διαγραμμένος".
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr