Άδυτος ήλιος / περίληψη:
Ο χρόνος ζωγράφισε
με ασημένιες αποχρώσεις
τα μαλλιά.
Οι ρυτίδες γράμμωσαν
το πρόσωπο.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Λάνα Μανδύλα
Σελίδες: 64 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019
ISBN: 978-960-606-123-3
Βιογραφικό της ποιήτριας:
Η Λάνα Μανδύλα γεννήθηκε στο Λάγκος της Νιγηρίας. Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά στην Αθήνα και στην Βόννη. Είναι δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: «Μα το χέρι μου επέμενε» (εκδ. Γαβριηλίδη, 2006), «Μελανά και άλικα» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2009), «Μεσονύκτιος ήλιος» (εκδ. Κέδρος, 2012) και ένα αφήγημα «Για τον Πατέρα μου» (εκδ. Κέδρος, 2013). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά και σε περιοδικά. Είναι παντρεμένη με τον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο Παύλο Γαβριηλίδη.
Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Η Λάνα Μανδύλα δεν είναι άγνωστη στους ποιητικούς κύκλους. Η πέμπτη συλλογή της ονομάζεται "Άδυτος ήλιος" και έρχεται σε μια καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Γκοβόστη. Το εξώφυλλο του βιβλίου αλλά και το εσωτερικό του κοσμείται με έργα του ζωγράφου Παύλου Σάμιου. Όπως σημειώνει η ποιήτρια: «η ποίηση ζωγραφίζει και ζωγραφική ποιεί και ενώνονται σε αυτό που λέγεται Τέχνη».
Στίχοι με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά με σθένος και με αιχμή μάς παραδίδονται για μία φορά ακόμη. Ποιήματα με πλούσια θεματολογική γκάμα, γραμμένα σε ελεύθερο στίχο, καλαίσθητο, μικρής έκτασης, διατηρώντας νότες νοσταλγίας, τις μνήμες αγαπημένων που χάθηκαν, κομμάτια της καθημερινότητας, όπως επίσης και ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία, το υποσυνείδητο αγγίζουν την ευαίσθητη πένα της. Μία αγαπημένη ποιήτρια που δε παύει να μας συστήνει σε μια ποίηση που γεμίζει την ψυχή μας.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Αχερουσία η θάλασσα / περίληψη:
Ἡ συλλογή «Ἀχερουσία ἡ Θάλασσα», τοῦ Βαγγέλη Τασιόπουλου ἀποτελεῖται ἀπό μιά σειρά ποιητικῶν ἀφηγήσεων ἀνθρώπων οἱ ὁποῖοι διέπλευσαν τή θάλασσα, ἢ χάθηκαν στά σπλάχνα της μέ σκοπό να φτάσουν στήν αὐλή μας, ἀλλάζοντας τά ὃρια τῆς κανονικότητας καί τῆς εὐημερίας μας. Εἶναι οἱ ἀφηγήσεις καί τά βιώματα τῶν δικῶν μας ξένων πού δικαιώνουν, ἢ αποσαθρώνουν ὃ,τι ὁρίζουμε ὡς δεδομένο. Εἶναι τό ταπεινό ἀντίδωρο, ἡ οφειλή τοῦ ποιητῆ στούς πρόσφυγες.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Βαγγέλης Τασιόπουλος
Σελίδες: 64 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019
ISBN: 978-960-606-120-2
Βιογραφικό του ποιητή:
Ὁ Βαγγέλης Τασιόπουλος γεννήθηκε στό Μελιγαλᾶ τῆς Μεσσηνίας τό 1959. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Εἰδική Ἀγωγή καί Ἑλληνικό Πολιτισμό. Ἐξειδικεύτηκε στήν ἐκπαίδευση παιδιῶν μέ νοητική καθυστέρηση καί πολλαπλές ἀναπηρίες-ἐγκεφαλική παράλυση καί ἐργάστηκε σέ σχολεῖα Εἰδικῆς Ἀγωγῆς. Δημοσίευσε ποιήματα, δοκίμια, μελέτες, ἐπιστημονικά ἄρθρα, καθώς καί βιβλία γιά παιδιά. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στά Ἀγγλικά, Σλαβομακεδονικά, Ἰταλικά, Ἱσπανικά καί ἔχουν συμπεριληφθεῖ σέ ἀνθολογίες στήν Ἑλλάδα καί στό ἐξωτερικό. Διδάσκει σέ σεμινάρια ἐπιμόρφωσης ἐκπαιδευτικῶν καί σέ ἐργαστήρια: Λογοτεχνία, Διδασκαλία τῆς Ποίησης καί Δημιουργική Γραφή. Ἐπίσης δίδαξε Ἀνάγνωση καί γραφή τῆς ποίησης στό πλαίσιο τοῦ Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδῶν του ΑΠΘ, «Δημιουργική Γραφή στή Λογοτεχνία καί τήν Ἐκπαίδευση».
Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Μια θάλασσα θανατηφόρα, μια θάλασσα μαύρη είναι η Αχερουσία Θάλασσα του Βαγγέλη Τασιόπουλου. Τεχνίτης του λόγου και βετεράνος ποιητής, αναλαμβάνει για ακόμη μια φορά να μας γνωρίσει τον κόσμο μέσα από το λογοτεχνικό του φίλτρο, με μεγάλα σε έκταση ποιήματα, σε ελεύθερο στίχο που μοιάζουν σα μικρά διηγήματα.
Αφηγείται ιστορίες με δυνατό λόγο, ανθρωποκεντρικό και διεισδυτικό. Απλώνει τους στίχους του σε κάθε κομμάτι της ανθρώπινης ψυχής και εκθέτει κάθε γωνιά της, καταγράφοντας την αλλαγή και την κίνηση των πάντων. Με συμβολισμό στη γραφή του μιλά για το θάνατο, τη μοναξιά, τη νοσταλγία, τη μνήμη, τις ψεύτικες σχέσεις, την υποκρισία αλλά και τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Γίνεται η φωνή των διωγμένων και των ξεριζωμένων.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Εναγωνίως Αγχιβατώντας / περίληψη:
...Υπήρξα ολόκληρος
και θα υπάρξω διάφανος
την ώρα της Δίκης
φορώντας ένδυμα γαμήλιο
την ένδοθεν αποδοχή...
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Νίκος Ι. Μουρίκης
Σελίδες: 88 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2019
ISBN: 978-960-606-114-1
Βιογραφικό του ποιητή:
Ο Νίκος I. Μουρίκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανική διεργασιών και στην συνέχεια συμβουλευτική, ανάλυση ονείρων και ψυχοθεραπεία. Έκτοτε εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής.
Έργα του ιδίου: "5 ποιητές στην αγορά" (Αθήνα 2008), "Γενεαλογία του πείσματος" (Γαβριηλίδης, 2016).
Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
“Εναγωνίως Αγχιβατώντας”, με μια ευθεία αναφορά στον Ηράκλειτο, ο Νίκος Μουρίκης μας παραδίδει το τελευταίο του έργο. Όπως μας πληροφορεί, "αγχιβασίην" σημαίνει προσέγγιση.
Τι αποζητά με την ποιητική του συλλογή; Είναι μια αγωνιώδης προσέγγιση; Μένει να μας φανερώσουν οι στίχοι των ποιημάτων του ποια προσέγγιση εννοεί ή αποζητά. Στίχος προσεκτικά επιλεγμένος, ελεύθερος τόσο στο μέτρο όσο και στο πνεύμα, επιχειρεί την επικοινωνία και τη σύνδεση του παραλαμβάνοντος φορτίου με το υποσυνείδητο. Τα ποιήματά του είναι σαν μικρά σουρεαλιστικά όνειρα, αναγνωρίσιμα αλλά άγνωστα την ίδια στιγμή στον ίδιο στίχο, στην ίδια λέξη.
[...] Αλίμονο σου Ζευ
που είσαι θεός με πάθη ανθρώπινα
ό,τι συμβάλλει ο νου σου ο φριχτός
τέτοιο σπέρμα μέλλει να σκορπίσει [...]
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Γι’ αυτό το λίγο / περίληψη:
Eίμαστε σκιές
εις αναζήτησιν φωτός.
Χαμόγελα,
λέξεις,
ευχές
ο κόσμος όλος.
Είμαστε σκιές
εις αναζήτησιν φωτός.
Η μοίρα μας
στη βούληση του ήλιου.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Ζώζη Ζωγραφίδου
Σελίδες: 64 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2019
ISBN: 978-960-606-112-7
Βιογραφικό της ποιήτριας:
Η Ζώζη Ζωγραφίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε ιταλική φιλολογία και βιβλιοθηκονομία. Είναι καθηγήτρια Ιστορίας Ιταλικής λογοτεχνίας και λογοτεχνικής μετάφρασης στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μελέτες της για την ελληνική τύχη Ιταλών συγγραφέων έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και αυτοτελώς από ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους, ενδεικτικά: "Η παρουσία της Ιταλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα" (Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1999), "Voci italiane in Grecia" ("Ιταλικές φωνές στην Ελλάδα" - Aracne, Ρώμη 2013). Είναι συνεπιμελήτρια των ποιητικών ανθολογιών που απoτελούν τους καταλόγους των ομώνυμων εκθέσεων φωτογραφίας: "Viaggio in un’Italia senza tempo" ("Ταξίδι σε μια Ιταλία δίχως χρόνο" - 1η έκδ. Pictografia, Murcia 2011 - 2η έκδ. Aracne, Ρώμη 2015 / Βραβείο λογοτεχνίας “Ninfa Galatea”, Acicastello 2011) και "Porte e finestre d’Italia: immagini e poesie" ("Πόρτες και παράθυρα της Ιταλίας: εικόνες και ποιήματα"· Aracne, Ρώμη 2015). Έχει μεταφράσει έργα κλασικής και σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας. Από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας τής απονεμήθηκε το παράσημο του Ιππότη του τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας για την προσφορά της στα ιταλικά γράμματα και τον πολιτισμό και είναι Eπίτιμος Πρόεδρος της Società Dante Alighieri. Έχει εκδώσει στην Ιταλία την ποιητική της συλλογή "Parole Notturne" ("Νυχτερινά λόγια" - Circolo Culturale Menocchio, Friuli 2016) που τιμήθηκε με το Βραβείο ποίησης “Gorgone d’oro” στη Σικελία (Gela 2017). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και στα ισπανικά και έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ισπανία εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Padilla Libros Editores & Libreros η δίγλωσση συλλογή ποιημάτων της "17+1 Poemas" / "17+1 Ποιήματα" (μετάφραση στα ισπανικά των 17 ποιημάτων από τον José Antonio Moreno Jurado, Sevilla 2019). Επικοινωνήστε μαζί της στο email της.
Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Με χαρά κρατώ στα χέρια μου την βραβευμένη με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο "Dal Tirreno allo Jonio", ποιητική συλλογή «Γι’ αυτό το λίγο», της καθηγήτριας και προέδρου του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κας Ζώζης Ζωγραφίδου. Είναι μια σημαντική διάκριση τόσο για την ίδια την ποιήτρια όσο και για τη χώρα μας.
Η συλλογή απαρτίζεται από 50 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Ιδιαίτερα εύστοχα με αφετηρία τις προσωπικές εμπειρίες της, η ποιήτρια τις μετουσιώνει σε στίχο θερμό, υποβλητικό, περιεκτικό. Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον πλέκουν με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και με δυναμική λέξεων σε ποιήματα που επικοινωνούν μηνύματα στην ψυχή των αναγνωστών.
[...] Βλέπω τα σημάδια του χρόνου
στα χέρια που θρηνούν
στις αυλακιές, στις ρυτίδες
στο μέτωπο που χαράζει ο μόχθος.
Λάμψη, πνοή, στερνή ελπίδα
το χλωμό γέλιο του ήλιου.