Βιβλιοάποψη: "Γουόνκα"

---Δημοσίευση: 29/03/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Εμπνευσμένο από το "Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας" του Ρόαλντ Νταλ, πριν από τον Τσάρλι, πριν από το εργοστάσιο σοκολάτας, υπήρξε μια ιστορία γεμάτη εφευρέσεις και πολλή φαντασία... Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή ξεκινούν με ένα όνειρο. Από μικρός, ο Γουίλι Γουόνκα ονειρευόταν να φτιάχνει σοκολάτα και να τη μοιράζεται με τον κόσμο. Νεαρός, καταφτάνει στις ξακουστές μέχρι τα πέρατα του κόσμου Γκαλερί Γκουρμέ, αποφασισμένος να αλλάξει τον κόσμο μπουκιά την μπουκιά. Όταν όμως, αρχίζουν να τον καταδιώκουν τρεις ζηλόφθονοι σοκολατοποιοί και πέφτει θύμα μιας απάτης που τον αναγκάζει να δουλεύει ασταμάτητα πλένοντας ρούχα, ο Γουίλι θα χρειαστεί λίγη τύχη και μπόλικη μαγεία -αλλά και τη βοήθεια μερικών φίλων- για να καταφέρει να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Γιατί, αν είσαι ο Γουίλι Γουόνκα, όλα μπορεί να συμβούν. Μια λαχταριστή ιστορία γεμάτη όνειρα, φιλία και σοκολάτα, βασισμένη στην ταινία Γουόνκα, τη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή που σκηνοθέτησε ο Πολ Κινγκ, ο οποίος έπλασε την ιστορία, ενώ έγραψε το σενάριο μαζί με τον Σάιμον Φάρναμπι. Η Σιμπέλ Πάουντερ, συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ, έδωσε μορφή μυθιστορήματος σε αυτή την ιστορία.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Αν υπήρχε ένα μαγικό ραβδί που θα σου επέτρεπε να γίνεις για λίγο παιδί, αυτό θα ονομαζόταν Γουόνκα!

Ο Γουίλι Γουόνκα είναι ένα φτωχό αγόρι, τόσο φτωχό που η μοναδική του κατοικία είναι ένα παλιό, αραγμένο, πλωτό σκάφος κι όμως ζει και χαίρεται σαν παιδί. Η μητέρα του κάνει ό,τι μπορεί γι'αυτόν και μια φορά το χρόνο, στα γενέθλιά του μπορεί να του φτιάχνει την περίφημη σοκολάτα της, έτσι ο Γουίλι μπορεί να ονειρεύεται και να διατηρήσει το όνειρο ζωντανό.

Ένα υπέροχο βιβλίο που διαβάζεται σαν νερό και σου μαθαίνει την αξία του ονείρου, των φίλων και τη μαγεία της ζωής χωρίς να σου κρύβει και την άσχημη πλευρά της. Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 9-13 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το διαβάσουμε όλοι εμείς και να πάρουμε λίγο από το πείσμα και το θάρρος του.

Κάποιοι σύγχρονοι παραμυθοποιοί υποστηρίζουν ότι τα παραμύθια πρέπει να έχουν έναν κόσμο άδολο, καλό και κάπως εξιδανικευμένο, ώστε να μην τρομάζουν τους νεαρούς αναγνώστες. Πολλές φορές όμως αναρωτήθηκα πώς τότε αυτοί οι μικροί αναγνώστες θα βρουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν με ετοιμότητα και θάρρος τις διάφορες αντιξοότητες της ζωής. Εδώ έρχεται το βιβλίο αυτό για να καλύψει το κενό. Αντί να ωραιοποιεί τη ζωή, την δείχνει όπως ακριβώς είναι. Εδώ θα συναντήσεις λογής-λογής ανθρώπους, καλούς, κακούς, φτωχούς, πλούσιους αλλά και μια άλλη κάστα ανθρώπων, αυτοί που εύκολα μπορούν να δωροδοκηθούν από την εκάστοτε εξουσία και να πάνε κόντρα στα πιστεύω τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, που όμως εδώ παρουσιάζονται πιο διασκεδαστικοί και πιο αστείοι κάτω από το πρίσμα της σοκολάτας. Ο Γουίλι λοιπόν πέρα από τα συνηθισμένα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει ως επίδοξος σοκολατοποιός, θα βρεθεί επίσης απέναντι σε ένα μεγαθήριο, έναν κολοσσό: το καρτέλ της σοκολάτας, που ελέγχει σχεδόν όλη την πόλη...

Η σοκολάτα στους περισσότερους από εμάς δημιουργεί γλυκούς συνειρμούς καθώς την έχουμε ταυτίσει με σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο που τα σοκολατάκια επικράτησαν σαν πρώτη επιλογή για δώρο στις γιορτές. Το σοκολατάκι μοιάζει να είναι κάτι πολύ πιο προσωπικό από οποιοδήποτε άλλο γλυκό και πάνω απ'όλα δείχνει αγάπη. Έτσι κι ο ήρωάς μας ορμώμενος από τις παρορμήσεις του θέλει να αλλάξει τον κόσμο με ένα εργοστάσιο σοκολάτας. Θα τα καταφέρει άραγε;

Αυτό που θα μου αφήσει εμένα ως επίγευση, είναι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο ξεχωριστό, υπερβατικό, διασκεδαστικό, αστείο αλλά συνάμα και σοβαρό. Η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων από την Πλύστρα και τον Μπίχλα του Πανδοχείου (που πολύ μου θύμισε τους Θερναδιέρους στο "Οι άθλιοι¨του Ουγκώ) μέχρι τον μικροσκοπικό Ούμπα-Λούμπα και τον ιερέα της πόλης, είναι άκρως κατατοπιστική. Απρόοπτα, ευτράπελα, μαγεία, περιπέτεια, πράγματα που οι νεαροί αναγνώστες θα εκτιμήσουν περισσότερο από εμένα.

Όμως, μην νομίζετε ότι εμένα δεν μου έκανε καλό ένα τέτοιο βιβλίο. Απεναντίας, μου άνοιξε την όρεξη για να διαβάσω και άλλα όμοιά του. Γιατί τελικά σημασία δεν έχει από πού ξεκινάς, αλλά μέχρι πού μπορείς να φτάσεις! Κι αυτή τη στιγμή, νιώθω ενθουσιασμένη που δεν έχω δει την ταινία, για να μπορέσω να πλάσω τους χαρακτήρες, όπως ήθελα εγώ. Στην ουσία, ζωγράφισα όλη την πόλη με τα δικά μου μάτια, προχώρησα στα πλακόστρωτα δρομάκια, σεργιάνισα στις φτωχογειτονιές, στάθηκα στο σιντριβάνι, πέρασα από τη βιβλιοθήκη.

Το εξώφυλλό του είναι πραγματικά πολύ καλό, μες την απλότητα του. Αυτή η απόχρωση του πορτοκαλοκίτρινου μας θυμίζει τι άλλο; Έναν ήλιο που λάμπει, έτσι όπως πρέπει να λάμπουν τα όνειρα, αν δεν τα εγκαταλείπουμε. Οδηγός ονείρων θα το ονόμαζα εγώ, ακόμα ιδιαίτερα για εμάς τους μεγάλους, που έχουμε κάπως ξεχάσει πώς είναι να ονειρεύεσαι...


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Μικρή πυξίδα (για παιδιά και εφήβους)
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Roald Dahl, Sibeal Pounder
Μετάφραση: Αριάδνη-Αδαμαντία Μοσχονά
Σελίδες: 336
Ημερ. έκδοσης: 25/01/2024
ISBN: 978-618-01-5402-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Ρόαλντ Νταλ ήταν κατάσκοπος, κορυφαίος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, ιστορικός της σοκολάτας και ιατρικός εφευρέτης.

Ήταν επίσης ο συγγραφέας των "Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας", "Ματίλντα", "Ο ΜΦΓ" και πολλών ακόμα εξαίρετων ιστοριών.

Παραμένει ο Νο.1 παραμυθάς στον κόσμο. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν 16 βιβλία του συγγραφέα για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr