Το τρίτο κουδούνι

---Δημοσίευση: 21/09/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η τάξη μας θα βρίσκεται στον επάνω όροφο και μάλιστα με έναν επιπλέον μαθητή που θα φοιτήσει στο σχολείο, λόγω μετάθεσης του στρατιωτικού πατέρα του. Ο νέος μας συμμαθητής, ο Φώτης, ανήκει στο Φάσμα. Ωστόσο, μέσα από διάφορες δραστηριότητες και σχολικά καθημερινά στιγμιότυπα καταλαβαίνουμε ότι αυτή η διαφορετικότητα δεν σημαίνει κάτι για τις μεταξύ μας σχέσεις. Αντιθέτως, οι σχέσεις αυτές δυναμώνουν με αφορμή μια θεατρική παράσταση που παρακολούθησε το σχολείο και στην οποία έγινε αντιληπτό πως η έναρξη του έργου πραγματοποιείται με το χτύπημα του τρίτου κουδουνιού. Τι σχέση μπορεί να έχει το τρίτο κουδούνι του θεάτρου με το σχολείο; Ένα είναι το σίγουρο: η μοναδική φιλία που δημιουργήθηκε στην πορεία.



Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Ο τρόπος που συναναστρεφόμαστε τους ανθρώπους από μικρή ηλικία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αποδοχή της μοναδικότητας, οφείλουν να αρχίζουν από το σχολείο. Τον χώρο όπου τα παιδιά μαθαίνουν, στην πράξη πια, πως είμαστε όλοι ίσοι, αλλά όχι ίδιοι και αυτό δεν είναι απλώς εντάξει, είναι το φυσιολογικό, το αυτονόητο, είναι η ζωή.

«Το τρίτο κουδούνι» πραγματεύεται το θέμα του αυτισμού, μέσα από τα μάτια ενός 12χρονου αγοριού, ο οποίος καλείται να υποδεχθεί στην τάξη έναν νέο συμμαθητή. Ο Κώστας και οι φίλοι του έχουν αρκετές απορίες εν'όψει της συνύπαρξής τους με τον Φώτη τη σχολική χρονιά που ξεκινά: τι σημαίνει φάσμα, γιατί ο καινούριος μαθητής έχει δικό του δάσκαλο και για ποιο λόγο δεν του αρέσει ιδιαίτερα η επαφή; Οι εκπαιδευτικοί λύνουν τις απορίες τους, δίνοντας βάση στην έννοια της διαφορετικότητας, ωστόσο τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που τελικά θα βρουν μόνα τους, χωρίς ενήλικη παρέμβαση και με την αγνότητα της ηλικίας, τα πατήματά τους με τον νέο τους συμμαθητή.

Μπορεί ο Φώτης να θέλει να είναι μόνος στα διαλείμματα και να μη μιλάει πολύ, να μην του αρέσει η αλλαγή στη ρουτίνα και να δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τη μεταφορά από την κυριολεξία, αλλά και ποιος δεν έχει ιδιαιτερότητες; Αυτό που έχει σημασία και που σύντομα αντιλαμβάνονται οι συμμαθητές του, είναι ότι η καρδιά του είναι γεμάτη καλοσύνη. Και αυτό αρκεί για να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί, να τον υποδεχθούν ως ισότιμο μέλος της τάξης και τελικά να γίνουν φίλοι του.

Ο Δημήτρης Σακισλίδης γράφει μια ιστορία για τη διαφορετικότητα με απλά λόγια, απευθυνόμενος, παρά το σχετικά μεγάλο κείμενο, σε μικρές ηλικίες, καθώς το βιβλίο δεν περιλαμβάνει δύσκολες έννοιες ούτε επιχειρεί περίπλοκες επεξηγήσεις. Αυτό που ένιωσα ότι μου έλειψε από «Το Τρίτο Κουδούνι» ήταν η παντελής απουσία της λέξης «αυτισμός», καθώς γίνεται αναφορά μόνο στο φάσμα. Μακάρι η αποδοχή της διαφορετικότητας να ήταν τόσο εύκολη υπόθεση όσο την κάνει να φαίνεται ο ήρωας της ιστορίας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Δημήτρης Σακισλίδης
Εικονογράφηση: Λυδία Χατζημάρκου
Ηλικία: Για παιδιά από 3 ετών και άνω
Σελίδες: 26
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2024
ISBN: 978-960-627-535-7


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Σακισλίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Λευκώνα Σερρών. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης και από το 2009 υπηρετεί ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συμμετέχει συχνά σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κάποια διηγήματά του περιέχονται σε συλλογικούς τόμους. Το διήγημά του με τίτλο «Γεννήθηκα το 2004» απέσπασε ένα από τα πρώτα βραβεία διηγήματος στον 19ο Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Τέλος, είναι ανταποκριτής του Bookia από την πόλη των Σερρών και την ευρύτερη περιοχή για θέματα που αφορούν το βιβλίο και τους ανθρώπους του. Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα στο e-mail του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr