Βιβλιοάποψη: "Το ταξίδι της ανθρωπότητας"

---Δημοσίευση: 25/02/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο για την ανθρώπινη πρόοδο που ξαφνιάζει με την αισιοδοξία του. Η επιτομή του έργου ζωής ενός κορυφαίου διανοητή, μια καινοτόμος προσέγγιση της δύναμης της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και της δυνατότητάς μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
Ποια είναι τα κλειδιά για την ανθρώπινη πρόοδο; Γιατί οι συνθήκες διαβίωσης διαφέρουν τόσο πολύ στα διάφορα σημεία του πλανήτη; Πώς μπορούν όλοι οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να ευημερήσουν;

Στο ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ο Oded Galor μάς προσφέρει μια αποκαλυπτική εξήγηση των λόγων για τους οποίους ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος που κατάφερε να ξεφύγει από τον αγώνα για επιβίωση, απολαμβάνοντας ασύλληπτο έως πρόσφατα πλούτο και μακροζωία. Αποκαλύπτει επίσης γιατί αυτή η διαδικασία ήταν τόσο άνιση σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων διαφορών μεταξύ των χωρών. Μας δείχνει επίσης γιατί οι προσπάθειές μας για τη συνολική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έχουν αποτύχει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να επιτύχουν.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Ο πλούτος είναι προϊόν της δυνατότητας του ανθρώπου να σκέφτεται».
---Ayn Rand Αμερικανίδα συγγραφέας & φιλόσοφος---

«Η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο».
---Νικολό Μακιαβέλλι, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος---

Δύο ρήσεις που ναι μεν, δεν ακυρώνει η μία την άλλη, ωστόσο έρχονται σε διάσταση απόψεων και αποδοχής περί πλούτου. Αν δεν είχα πιάσει στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, θα συντασσόμουν πρωτίστως και αναφανδόν με τη γνώμη του Μακιαβέλλι. Αλλά... διαβάζοντας τον Oded Galor, διαπιστώνω μαθαίνοντας, το γιατί προέκυψαν όλα.

Το πώς δηλαδή μπόρεσε να αναπτυχθεί ο πολιτισμός μας επί οικονομικής βάσεως, γιατί και ποιες ήταν αυτές οι συγκεκριμένες συνθήκες που επέτρεψαν σε κάποιες χώρες να αναπτυχθούν περισσότερο από κάποιες άλλες. Γιατί οι γεωγραφικοί παράγοντες ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη μίας ομάδας, και εν συνεχεία, ενός λαού, μίας χώρας ή μίας περιοχής και ενός έθνους; Πώς η Ευρώπη, αν και με μεταγενέστερους πολιτισμούς κατόρθωσε να αναπτυχθεί οικονομικά γρηγορότερα από την Κίνα, που ήδη ήταν παρούσα και με δυναμικές στηριζόμενες σε συγκροτημένο κοινωνικό ιστό;

Γίνεται απολύτως σαφές και με κατανοητό τρόπο, μέσα από το βιβλίο αυτό, η πορεία μας ως ανθρωπότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στην οικονομία. Είναι τουλάχιστον παράδοξο όλοι μας να ομφαλοσκοπούμε περί των οικονομικών μας δυνατοτήτων, δυσχερειών, και άλλων πολλών είτε ως μονάδες είτε ως κοινωνίες, αλλά να έχουμε, πιστεύω το μεγαλύτερο ποσοστό ημών, πραγματική άγνοια το πώς αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε ο πλούτος κατά τους αιώνες. Αν πιθανόν κατανοούσαμε ειλικρινώς τις παραμέτρους αυτές που όρισαν την οικονομική κατάστασή μας, το πως και το γιατί κάποιοι από εμάς βρισκόμαστε σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και το πως αυτή έχει επηρεάσει την κατάστασή μας, όχι μόνο ως μονάδες αλλά εν γένει ως κοινωνία και χώρα, τότε ίσως και να μπορούσαμε να παρατηρήσουμε το «δάσος» που μας περιβάλλει και όχι το «δέντρο» που βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας.

Φυσικά και θα πει κάποιος: «Μα τώρα εδώ δεν έχω να περάσω τον μήνα, θα κάτσω να ασχοληθώ γιατί η Προτεσταντική Ευρώπη προόδευσε οικονομικά σε σχέση με τον Νότο; Και γιατί θα πρέπει να με ενδιαφέρει ότι από τη Νεολιθική Εποχή και έπειτα, έως τις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης ελάχιστα είχαν αλλάξει στον οικονομικό τρόπο της ζωής των κατοίκων των διαφόρων περιοχών;». Οι απαντήσεις κρύβονται σε αυτό το βιβλίο. Αν και εφόσον μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας, την κουλτούρα μας και κατ’ επέκταση την εκάστοτε κοινωνία που ζούμε, τότε είναι πιθανότερο να ξεφύγουμε από οικονομικές δίνες και περιπέτειες. Και αν δεν μπορέσουμε πιθανόν να ξεφύγουμε, τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε επακριβώς τα τεκταινόμενα.

Πέρα όμως από ένα βιβλίο που επεξηγεί την πορεία του πλούτου και της παγκόσμιας ανισότητας, πιστεύω ακράδαντα ότι και μόνο που μας «καθοδηγεί» μέσα από τις τόσες χρονικές περιόδους που περνάει στο σήμερα, το καθιστά έναν πολύτιμο οδηγό για τον οιοδήποτε που θα θελήσει να καταδυθεί στο τι και το πως αυτό θα προκύψει στις οικονομίες μέσα στις κοινωνίες μας, όπως και το πώς αυτό που ίσως θα μας ακολουθεί στην πορεία μας ως ανθρωπότητα, θα είναι και κατανοητό αλλά κυρίως προβλέψιμο.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Oded Galor
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός 
Σελίδες: 416
Ημερ. έκδοσης: 20 Οκτωβρίου 2022
ISBN: 978-618-01-4649-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
O Oded Galor είναι Καθηγητής Οικονομικών στην έδρα Herbert H. Goldberger του Πανεπιστημίου Μπράουν και ένας εκ των διανοητών που συνέλαβαν την Ενοποιημένη Θεωρία της Οικονομικής Ανάπτυξης, που στόχο έχει την ανάδειξη των γενεσιουργών αιτίων της ανάπτυξης, της ευημερίας και της ανισότητας σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Τα πορίσματα της έρευνάς του στον τομέα αυτό τα έχει μοιραστεί με τον κόσμο μέσω διαλέξεων σε όλο τον πλανήτη, ενώ συμπυκνώνει τις ανακαλύψεις του στον ανά χείρας τόμο, που πρόκειται να μεταφραστεί σε 28 γλώσσες.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr