Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Το ταξίδι από την “Αγία Ελένη” μέχρι τον “Άγιο Αλέξανδρο” Ζηρού μού φάνηκε μακρύ, σαν να έφτασα στην άλλη άκρη του κόσμου. Εξήντα χιλιόμετρα απέχουν τα Γιάννενα από τη Φιλιππιάδα.
Σήμερα είναι μία ώρα με τ’ αυτοκίνητο αλλά και τότε, με κείνα τα μικρά πράσινα λεωφορεία, δεν ήταν περισσότερο. Πώς μου φάνηκε εμένα το ταξίδι τόσο μεγάλο;
Ήταν και η ναυτία μου που επιδείνωνε την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία μου. Από το πρώτο πεντάλεπτο ξερνούσα μες στο λεωφορείο και δεν έπρεπε να κοιτώ από το τζάμι.
Έριχνα κλεφτές ματιές έξω κι έπαιρνα βαθιές ανάσες. Έχουμε κι άλλο; Κι άλλο; Πού μας πάνε;
Αχ!, σκεφτόμουνα και κάθε χιλιόμετρο που αφήναμε πίσω μας, γινότανε σχοινί που μ’ έδενε και μ’ έπνιγε...»
Η άποψή μου:
«Ο πόλεμος με ξένους είναι ένα έκζεμα στον αγκώνα. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πληγή που τρώει τα σωθικά».
-Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας-
Η Στεφανία Σουλή, έρχεται με αυτό το βιβλίο, να κλείσει την τριλογία της που άρχισε με το «ΛΙΑΧΟΒΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ» & το «ΙΤΣ». Με το «ΖΗΡΟ», χωριό κοντά στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, όπου βρισκόταν η Παιδόπολη του «Αγίου Αλεξάνδρου» στα μετεμφυλιακά χρόνια, η συγγραφέας συμπληρώνει την πραγματική ιστορία και διαδρομή του πατέρα της Γιάννη Σουλή.
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει τις πραγματικές συνθήκες, τη μοναξιά, την απόγνωση μερικές φορές και τα τεράστια ερωτηματικά που είχαν δημιουργηθεί μέσα σε τόσες αθώες παιδικές ψυχές. Απότοκοι της μανίας μίας ολόκληρης γενιάς, ενός πολεμοχαρούς και αδυσώπητου γίγνεσθαι, χιλιάδες παιδιά οδηγήθηκαν, τις περισσότερες φορές από τους ίδιους που τους όφειλαν να τα προστατεύσουν, σε ομαδικές δομές φιλοξενίας. Για πολλά από αυτά τα παιδιά όλο αυτό υπήρξε σωτήριο, γιατί πιθανότατα να γλύτωσαν από χειρότερες καταστάσεις. Για άλλα όμως ήταν μία διαρκής ερώτηση. Ένα τεράστιο "γιατί" βρέθηκαν εκεί. Πολλοί, με το πέρασμα των χρόνων, βρήκαν τις απαντήσεις που ήθελαν, άλλοι όμως όχι.
Ο μικρός Γιάννης Σουλής είναι ένα από αυτά τα παιδιά που χωρίς να το γνωρίζουν, έγραφαν τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Ερήμην του, όπως και πολλών άλλων, βρέθηκαν να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της μεταπολεμικής χώρας μας. Ήταν αυτός, ήταν ένας από τους χιλιάδες που «διαμόρφωσε και έχτισε» την Ελλάδα. Αυτός που μαζί με ψυχοκόρες, μετανάστες, ορφανά και εξόριστους δημιούργησαν μία χώρα περήφανη που «ανδρώθηκε» μέσα από τις δυστυχίες τους.
Το «ΖΗΡΟ» πέρα από ένα βιβλίο-μαρτυρία είναι κατά κύριον λόγο και ουσία, ένα αφήγημα σπαραχτικό. Και όχι προφανώς λόγω του μικρού ήρωα-πρωταγωνιστή του, αλλά κυρίως λόγω των πράξεων και παραλείψεων όσων όφειλαν να προστατεύσουν παιδικές ψυχές που οι ίδιοι καταδίκασαν σε εκείνη τη ζωή. Μία ζωή γεμάτη απώλειες και ερωτήσεις για τον Γιάννη Σουλή. Μία ζωή διαφορετική, μέσα σε μία απέραντη μοναξιά. Μια «καινούργια» ζωή που άρχιζε για αυτόν την 8η Αυγούστου του 1955.
Διαβάστε εδώ την άποψη του Θανάση για τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Στεφανία Ι. Σουλή
Σελίδες: 248
Ημερ. έκδοσης: 2020
ISBN: 978-960-642-043-6
Η Στεφανία Ι. Σουλή, με πατρική καταγωγή από το Ραδοβίζι Ιωαννίνων και μητρική από τη Μάνη, γεννήθηκε στο Μόναχο. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (ΔΣΑ) και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια (υπουργείο Δικαιοσύνης) στις αστικές και εμπορικές διαφορές (Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς και Toolkit Company) και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση (ΚΕΔΙΠ και MiKK e.V.). Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ 2003-2004) και στο συμβουλευτικό κέντρο για θέματα βίας κατά των γυναικών στον Πειραιά (2005-2009) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Εργογραφία: «Αθέατη βία-Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει» (οδηγός αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα, εκδόσεις Ψυχογιός 2010), «Λιβιάχοβο λένε το μοιρολόγι» (εκδόσεις Πελασγός 2016), «Λιβιάχοβο λένε το μοιρολόγι» (μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, Άνεμος εκδοτική 2018), «Ιτς» (μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, Άνεμος εκδοτική 2018), «Αθέατη βία-Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει» (οδηγός αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα, Άνεμος εκδοτική 2019), «Ζηρό-Μαρτυρία για τις Παιδοπόλεις 1955-1963» (μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, Άνεμος εκδοτική 2020). Βρείτε τη συγγραφέα στο Facebook.