Βιβλιοάποψη: "Καλό μου παιδί"

---Δημοσίευση: 4/1/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
ΕΚΕΙΝΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ.
ΣΑΝ ΘΕΟΣ.
Μια καλύβα στο δάσος, χωρίς παράθυρα. Η ζωή της Λένας και των δύο παιδιών της ακολουθεί αυστηρούς κανόνες: γεύματα, τουαλέτα, μελέτη, όλα ακολουθούν ευλαβικά ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα. Ο πατέρας μεριμνά για την τροφή, τους προστατεύει από τους κινδύνους του έξω κόσμου και φροντίζει να έχουν πάντα τα παιδιά του μια μητέρα -όποιο κι αν είναι το κόστος.
Αλλά μια μέρα η μητέρα καταφέρνει να αποδράσει. Και τότε ξεκινάει ο πραγματικός εφιάλτης. Διότι πολλά δείχνουν ότι ο πατέρας θέλει πάση θυσία να πάρει πίσω αυτό που του ανήκει. Η αστυνομία μαζί με την οικογένεια της Λένας προσπαθούν απεγνωσμένα να ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ που δεν φαίνεται να ταιριάζουν μεταξύ τους. Τι απ’ όλα συμβαίνει πραγματικά και τι είναι προϊόν παράνοιας;

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Κάποια βιβλία νομίζω ότι υπάρχουν για να μας θυμίζουν πόσο ευτυχισμένοι είμαστε παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Ρόμι Χάουσμαν τα κατάφερε να δημιουργήσει ένα άκρως εφιαλτικό σκηνικό. Σκιαγραφεί με απίστευτη μαεστρία την εμμονική προσωπικότητα τόσο του δράστη, όσο και του πατέρα της Λένας στην αντίπερα όχθη.

Η Λένα ξεκινάει την ιστορία της σαν να γράφει σελίδα ημερολογίου. Κάποιες φορές μονολογεί και άλλες φορές μοιάζει σαν να γράφει ένα μακρόσυρτο γράμμα σε κάποιον άλλον (μαθαίνουμε πολύ σύντομα ποιος είναι αυτός ο κάποιος). Οι συνέπειες ενός εγκλεισμού και μάλιστα υπό το καθεστώς φόβου, δημιούργησαν ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα στη Λένα, πόσω μάλλον σε δυο ανήλικα παιδιά, που η επαφή τους με τον έξω κόσμο είναι ανύπαρκτη.

Μα η Λένα δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Μαζί με το αγαπημένο της παιδί, την Άννα, σχεδιάζει μικρές αποδράσεις όποτε ο χρόνος το επιτρέπει. Η Άννα ευφυέστατη, χαρισματική, ετοιμόλογη και σίγουρα πολύ πιο ώριμη από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου χαρακτήρα στο βιβλίο.

Τι χαρακτήρας είναι τώρα η μητέρα Λένα: δύσκολο να τη χαρακτηρίσεις με μια λέξη. Διακρίνω στην συμπεριφορά της κρίσεις πανικού και κατάθλιψη, αλλά ποιος δεν θα είχε αν ζούσε σε τέτοια κατάσταση εγκλεισμού; Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω. Αποφασιστική καθώς είναι, καταφέρνει να δραπετεύσει, αλλά εξαιτίας ενός ατυχήματος που έχει, μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με τη συνοδεία της κόρης της. Από εκεί και μετά αρχίζει σιγά-σιγά να ξεδιπλώνεται όλο το κουβάρι του βιβλίου. Ποια είναι η Λένα; Πώς αντιδρούν οι γονείς ξαναβρίσκοντας τη χαμένη τους κόρη;

Οι απαντήσεις της Άννας στην αδελφή νοσοκόμα, Ρουτ, εντυπωσιάζουν. Ένα μικρόσωμο και ατροφικό πλάσμα λόγω έλλειψης βιταμινών, αλλά με πλήρη διαύγεια, λέει μόνο ό,τι κρίνει πως είναι απαραίτητο. Δεν είναι δυνατόν να μάθεις από το στόμα της όλη την αλήθεια. Μπορεί να μην λέει ποτέ ψέματα, αλλά ξέρει να αποφεύγει τις παγίδες, με τρόπο ευφάνταστο. Φαντάζομαι ότι όλα είναι προϊόν της πλύσης εγκεφάλου που υπέστη από τον πατέρα της. Κάποιες στιγμές απορώ που έχει τόσες γνώσεις! Άραγε είναι αυτό ποτέ δυνατόν σε πραγματικές συνθήκες; Δηλαδή μπορείς να αναπληρώσεις τις βασικές γνώσεις του σχολείου κι ακόμα περισσότερες, ζώντας έγκλειστος για μεγάλο κομμάτι της ζωής σου;

Το βιβλίο προχωράει με αργό ρυθμό. Για κάποιους αυτό είναι μειονέκτημα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, εγώ το θεώρησα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί αποκτάμε σταδιακά γνώση της ιστορίας από τρεις πλευρές: του Ματίας, ο άτυχος πατέρας που έχασε την κόρη του, της μητέρας Λένας και της κόρης Άννας.

Η συγγραφέας μοιάζει να μην βιάζεται να τελειώσει το βιβλίο -όχι τουλάχιστον πριν δοκιμάσει τις αντοχές του αναγνώστη στο έπακρο. Έτσι η ανάγνωση γίνεται εθιστική, διαβάζοντας για καταστάσεις εκτός ελέγχου, που δεν μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να διαχειριστεί. Το απόλυτο θύμα, ο μικρότερος αδελφός της Άννας, ο Γιόναταν δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει ότι αυτό που ζούσε μέχρι τώρα δεν ήταν πραγματική ζωή. Φοβισμένος, εσωστρεφής, μπερδεμένος, λιγομίλητος δεν έχει μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του, ίσως από φόβο για κάποια επικείμενη τιμωρία. Προκαλεί ανησυχία, μα και οίκτο. Το κλειδί στην επιτυχία του βιβλίου είναι ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης αρχίζει με την απόδραση, εκεί που θα περίμενε κανείς ότι όλα θα τελείωναν.

Ένα καθαρόαιμο θρίλερ που αποδεικνύει ότι τα σκοτάδια της ψυχής δεν έχουν τέλος.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Romy Hausmann
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Σελίδες: 416
Ημερ. έκδοσης: 12/11/2020
ISBN: 978-618-03-2462-4


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Romy Hausmann (Ρόμι Χάουσμαν, 1981) γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών έγινε αρχισυντάκτρια σε εταιρεία παραγωγής στο Μόναχο. Διατηρεί το blog Mymonk στο οποίο εξιστορεί τις προσωπικές της εμπειρίες με στόχο να εμφυσήσει την αισιοδοξία στους αναγνώστες της. Από τη γέννηση του γιου της εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης ως freelancer. Ζει με την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο σπίτι στα δάση κοντά στη Στουτγάρδη. Το ψυχολογικό θρίλερ "Καλό μου παιδί", το πρώτο της μυθιστόρημα, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 14 χώρες, ενώ ετοιμάζεται και η κινηματογραφική του διασκευή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr