Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ιστορίες εποχής και ιστορίες σύγχρονες. Από το Περιστέρι του ’70, την Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη του ’80, την παλιά και τη νέα Αθήνα, την Κρήτη, έως και την Αυστρία. Ιστορίες εγκληματικών ερώτων. Ιστορίες που έζησα, που άκουσα, που φαντάστηκα, που έκλεψα. Ιστορίες με γυναίκες υπέροχες, γυναίκες αράχνες, γυναίκες ερωμένες, γυναίκες μητέρες, γυναίκες αγέρωχες, γυναίκες επιπόλαιες, γυναίκες μεγαλοπρεπείς, γυναίκες άντρες, γυναίκες θύματα, γυναίκες θεές.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Νίκος Φαρούπος
Σελίδες: 216
Ημερ. εκδοσης: Μάρτιος 2020 / ISBN: 978-960-04-5050-7
Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
"Θάλασσα και πυρ και γυνή τρίτον κακόν", φράση που αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα ποιητή Μένανδρο και σημαίνει ότι όπως η θάλασσα και η φωτιά σαρώνουν και διαμορφώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, έτσι μπορούν κι οι γυναίκες να κάνουν, στη ζωή των ανδρών. Μέσα από τη συλλογή μυθιστορημάτων του, που τιτλοφορείται «Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, ο Νίκος Φαρούπος προσεγγίζει το θέμα το οποίο πραγματεύεται και δεν είναι άλλο από τη σχέση γυναίκας-άντρα, με πολύ μεγάλο σεβασμό και το διανθίζει με το ελαφρώς ειρωνικό χιούμορ που έχουμε γνωρίσει και σε προηγούμενες δουλειές του.
Στο νέο του αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας παίζει το ρόλο του ξεναγού μας, σε ένα απολαυστικό οδοιπορικό στην θηλυκή πλευρά της πόλης, των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Μας ταξιδεύει από την Αθήνα, στην Κρήτη κι από εκεί στην Ευρώπη και πάλι πίσω. Στο μικρό αυτό, ας το πούμε χρονογράφημα, ο συγγραφέας αποτίει φόρο τιμής στην ενέργεια και τη μαγεία του γυναικείου φύλου. Μέσα από τα γοητευτικά του διηγήματα, μας παρουσιάζει την επίδραση που έχουν οι γυναίκες στη ζωή κάποιων αντρών. Άλλοτε θετική, άλλοτε αρνητική μα πάντοτε βαθιά ανθρώπινη κι αληθινή. Γυναίκες μοιραίες, γυναίκες θύματα, γυναίκες θύτες, γυναίκες ντροπαλές και γυναίκες επιπόλαιες. Γυναίκες μητέρες, γυναίκες σύζυγοι, γυναίκες ερωμένες... γυναίκες στυλοβάτες και γυναίκες καταπέλτες... Γυναίκες κάθε μεγέθους, ύφους, στυλ... όλες έχουν τη θέση τους κι όλες έχουν τον χώρο τους, σε αυτή την υπέροχη προσπάθεια.
Έχοντας σπουδάσει κοινωνική ψυχολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου και κινούμενος στους χώρους της μικρής και μεγάλης οθόνης, τα τελευταία 20 χρόνια, ο Νίκος Φαρούπος καταφέρνει να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Οι ιστοριούλες του, όλες μια και μία, θυμίζουν κάτι μεταξύ των τραγελαφικών ιστοριών του Τσιφόρου και των παλαιών ταινιών της Φίνος Φιλμς. Κοινό χαρακτηριστικό των διηγημάτων είναι το γεγονός ότι όλα είναι ολοζώντανα, τρισδιάστατα και παρόλο που δίνουν την αίσθηση του «ασπρόμαυρου» ή του «Technicolor», τα διακρίνει μια χαρακτηριστική πρισματικότητα.
Η γλώσσα με την οποία επέλεξε να διηγηθεί τις ιστορίες του ο Φαρούπος, είναι του «πεζοδρομίου» αλλά και του σαλονιού -κάποιες λίγες φορές. Οι χαρακτήρες άκρως αληθοφανείς και πολύ καλοδουλεμένοι. Οι ιστορίες ευφυείς και γραφικές. Οι διάλογοι στακάτοι και ατακαδόρικοι. Οι τίτλοι των κεφαλαίων έξυπνοι και χαριτωμένοι. «Ο τυχερός Γκαστόνε και η Αλέξια», «Η Ωραία Ελένη και ο Λούζερ», «Η Δάφνη και η μονομαχία στον Άλιμο», είναι μερικοί απ’ αυτούς.
Γενικότερα, το «Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων» είναι μια φίνα κι ελκυστική συλλογή διηγημάτων, για την παλαιά και τη σύγχρονη Ελλάδα και τον κόσμο της. Και παρόλο, που πρόκειται για συλλογή διηγημάτων και δίνει τη δυνατότητα να τα διαβάσει κάποιος αποσπασματικά, ένα τη φορά, εν τούτοις, αν τα ξεκινήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να τα αφήσεις. Προσωπικά τα ξεπέταξα όλα σε λιγότερο από τρεις ώρες. Το «Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων» είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο, το οποίο εγγυάται ότι θα περάσεις καλά. Άλλοτε αστείο, άλλοτε γλυκόπικρο, άλλοτε ειρωνικό, από το λιμάνι έως τις Κηφισιές και τα Κολωνάκια, το ταξίδι μας στις γειτονιές της πρωτεύουσας είναι σίγουρο ότι θα συναρπάσει κάθε «ταξιδιώτη».
Αν το έντυνα με ένα τραγούδι, αυτό θα ήταν, ποιο άλλο, το «Αχ βρε παλιομισοφόρια», από τον αείμνηστο Βασίλη Αυλωνίτη! Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Νίκος Φαρούπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και σε ταινίες μεγάλου μήκους. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο και έχει συνεργαστεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, ενώ από το 1992 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του "Ο δήμιος" (1998), "Λεξικό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων" (2004), "Η ωραία Ελένη" (2004), "Η ζώνη της Αφροδίτης" (2004), "Ο κόσμος των φανταστικών όντων των αρχαίων Ελλήνων" (2005), "Οι αυριανοί έρωτες θα είναι οι καλύτεροι" (2006), Μικρά πάθη" (2008), "Οι ιχνηλάτες του σκότους" (2010), "Έγκλημα στην Αντίπαρο" (2015), "Ο αρχιβιβλιοθηκάριος και άλλες ιστορίες" (2016), το ιστορικό μυθιστόρημα "Εφιάλτης-η απολογία" (2017) και το Μάρτιο του 2020 το "Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων".