Βιβλιοάποψη: "Ήρωες σε στάση εργασίας"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το έργο "Ήρωες σε στάση εργασίας" είναι μια κοινωνική και πολιτική σάτιρα, που θα μπορούσε να αναφέρεται σε όλους τους αιώνες, καθώς η απληστία, η φιλοχρηματία, η υποκρισία και το πάθος για εξουσία και καταστροφή του άλλου, δεν έλειψαν από την ανθρώπινη φύση σε καμία εποχή.
Οι ήρωες του έργου, ακόμα και οι θεοί, σχεδόν, δεν έχουν θετικά στοιχεία -με εξαίρεση, φυσικά, τον Ηρακλή και τον Προμηθέα. Άλλωστε, πώς θα μπορούσαν; Διαλέχτηκαν, επίτηδες, μέσα από το πλήθος των ηρώων των τραγικών: άλλοι για τις σκοτεινές πτυχές του χαρακτήρα τους και τη συμφορά που άφησαν στο διάβα τους και άλλοι για την επιπολαιότητα, τον ναρκισσισμό, τη γελοιότητα και την αλαζονεία τους. Μια διαφορετική επιλογή ηρώων για σάτιρα -δηλαδή, όσων βασανίστηκαν και παιδεύτηκαν χωρίς να φταίνε- θα ήταν άδικη και αισθητικά μη αρεστή.

Τι γίνεται όταν 7 πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία και τα έργα των 3 τραγικών ποιητών ζητούν αλλαγές στη ζωή τους και στην ιστορία τους; Επικρατεί το χάος; Βγαίνουν μαχαίρια; Δημιουργούνται κρυφές συμμαχίες; Το θεατρικό αυτό -ίσως, λίγο πιραντελλικό, ίσως και όχι- είναι μια σάτιρα της σύγχρονης κοινωνίας, ίσως και όχι μόνο. Αν πρόσωπα και καταστάσεις, συνειρμικά, σάς φέρνουν στο μυαλό γεγονότα από τη ζωή σας -σας διαβεβαιώνω πως- ήταν τυχαίο, εντελώς τυχαίο. Ίσως το βρείτε λίγο παράλογο, ίσως και πολύ, μάλλον όμως, ταιριάζει με την εποχή μας.


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου, ένα μια σταλιά βιβλιαράκι, από τις εκδόσεις Δωδώνη. Πρόκειται για το θεατρικό έργο της Ιωάννας Θεού, με τίτλο "Ήρωες σε στάση".

Δεν είχε τύχει να ξαναδιαβάσω θεατρικό κι η αλήθεια είναι πως με εκνεύρισαν πολύ τα ονόματα στην αρχή των διαλόγων. Αποσπούσαν την προσοχή μου από τους διαλόγους αυτούς καθ' αυτούς. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά, απλά το μάτι μου έπαψε να βλέπει τα ονόματα κι έμενα στα κείμενα. Ευτυχώς, γιατί διαφορετικά μάλλον θα το παρατούσα και θα έχανα εντέλει μια όμορφη εμπειρία.

Το "Ήρωες σε στάση" είναι μια σάτιρα με πολιτικοκοινωνική υπόσταση. Αν και αναφέρεται στο σήμερα, μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, στην ιστορία αυτού του πλανήτη, μιας και πραγματεύεται ανθρώπινα χαρακτηριστικά κι αξίες, όπως το φιλότιμο, η μπέσα, η πίστη, η συντροφικότητα, η υποκρισία, η αλαζονεία, η φιλαργυρία και η ανάγκη για κοινωνική ή επαγγελματική ανέλιξη. Στοιχεία δηλαδή, τα οποία χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο γένος, από τότε που πάτησε το ποδάρι του σε αυτή τη Γη.

Η συγγραφέας επέλεξε να πλέξει την ιστορία της, με βασικούς ήρωες θεούς, ημίθεους μα και θνητούς. Όλοι επιφανή πρόσωπα, γνωστά από τη μυθολογία μας. Μερικά από αυτά τα πρόσωπα είναι η Μήδεια, με τον ευμετάβλητο και κυκλοθυμικό της χαρακτήρα, ο θαρραλέος και τολμηρός Ηρακλής, ο πολυμήχανος ταξιδευτής Οδυσσέας, η όμορφη μοιχαλίδα Ελένη και άλλοι. Κι αν νομίζετε ότι θα διαβάσετε μια διασκευή της Ιλιάδας ή της Οδύσσειας, είστε γελασμένοι! Η συγγραφέας με έναν απίστευτα δημιουργικό κι ευφάνταστο τρόπο, έχει αφαιρέσει προβιές, χιτώνες και τηβέννους από τους ήρωές μας και τους έχει φορέσει το κουστούμι του τεχνοκράτη, το εφαρμοστό χαμηλοκάβαλο παντελονάκι του γιάπη, το ταγέρ της γυναίκας καριέρας, το γεμάτο κολλαγόνο και σε έντονο ροζ χρώμα χαμόγελο της Μπάρμπι κ.ο.κ. Έτσι λοιπόν, γνωρίζουμε εκ νέου τους ήρωές μας, με τα νέα τους, σύγχρονα χαρακτηριστικά: την φιλόδοξη κυνηγό της εξουσίας Μήδεια, τον χειραγωγό πολιτικάντη Οδυσσέα, τον κοιλιόδουλο αμπλαούμπλα Ηρακλή και τη φιλάρεσκη, χαλαρών ηθών -και πάντα μοιχαλίδα- Ελένη. Κι όχι μόνο αυτούς βεβαίως-βεβαίως!

Η γραφή της Θέου είναι λιτή και καθημερινή. Τα κείμενά της χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη ειρωνεία. Έναν σαρκασμό που φαίνεται να απορρέει μέσα από την βαθιά, προσωπική άποψη της συγγραφέως για τα κακώς κείμενα της εποχής μας και την αλλοτρίωση των ανθρώπων.

Δεν έχω ξαναγράψει άποψη για θεατρικό και δεν ξέρω αν σας κάλυψα. Αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω πως το έργο αυτό θα ανέβει σε κάποια θεατρική σκηνή! Ήταν πραγματικά πολύ έξυπνο και χαριτωμένο, με έκανε να χαμογελάσω πολλές φορές, να γελάσω δυνατά κάποιες άλλες αλλά και να μειδιάσω με ειρωνική διάθεση, σε κάποιες τρίτες.

Αν κάνετε κέφι τα θεατρικά, σας το προτείνω. Βασικά, σας το προτείνω ούτως ή άλλως.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο
Συγγραφέας: Ιωάννα Θέου
Σελίδες: 64
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2018
ISBN: 978-960-558-241-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ιωάννα Θέου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1984. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο [Πρότυπο-Πειραματικό, Γυμνάσιο και Λύκειο]. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Ιστορία του Θεάτρου στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως γνωστός «ποντικός» της βιβλιοθήκης, ξέρει αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά και δεν θα ησυχάσει αν δεν μάθει όσα περισσότερα προλαβαίνει και δεν λύσει τα αξεδιάλυτα μυστήρια του σύμπαντος -χωρίς, ελπίζει, να χρειαστεί να πουλήσει την ψυχή της στο διάβολο. Όσοι γνωρίζουν τον Φάουστ δείχνουν κατανόηση! Δίδαξε ελληνικά για 3 χρόνια, ως εθελόντρια, στο «Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων της Αθήνας». Είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Όπως οι περισσότεροι της γενιάς της, καθημερινά, αγωνίζεται να ξεφύγει από τις μυλόπετρες της Ανεργίας που συνθλίβουν την ψυχή και το πνεύμα. Το "Ήρωες σε στάση εργασίας" είναι το δεύτερο θεατρικό της και ήδη ακονίζει την πένα της -ή, μάλλον, πιο σωστά, προθερμαίνει το πληκτρολόγιο- για το επόμενο. Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί το θεατρικό της έργο Κλυταιμνήστρα - Κασσάνδρα: «Στων σκοταδιών την άμπωτη».
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr