Βιβλιοάποψη: "Το ινστιτούτο"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ίσως το τρομακτικότερο μέχρι στιγμής βιβλίο του Stephen King.

O μετρ του τρόμου επιστρέφει στα κλασικά του θέματα, υφαίνοντάς τα στην Αμερική της περιόδου της κρίσης.

Αργά τη νύχτα, σ’ ένα ήσυχο προάστιο της Μινεάπολης, άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Έλις και, αφού δολοφονούν αθόρυβα τους γονείς τού δωδεκάχρονου Λουκ, τον απάγουν και τον επιβιβάζουν σ’ ένα μαύρο SUV. Ο Λουκ ξυπνάει στο Ινστιτούτο, σ’ ένα δωμάτιο ίδιο με το δικό του, αλλά χωρίς παράθυρα. Έξω από τη δική του πόρτα υπάρχουν άλλες πόρτες, πίσω από τις οποίες κρατούνται άλλα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες, όπως η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση. Έχουν έρθει κι αυτά εδώ με παρόμοιο τρόπο. Είναι η Καλίσα, ο Νικ, ο Τζορτζ, η Άιρις και ο δεκάχρονος Έιβερι Ντίξον.

Σ’ αυτό το σκληρό ίδρυμα, η διευθύντρια, η κυρία Σίγκσμπι, και το προσωπικό της είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον σκοπό τους: να αποσπάσουν από τα παιδιά τη δύναμη στην οποία οφείλουν τα υπερφυσικά τους χαρίσματα. Δεν υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί. Αν συνεργάζεσαι, κερδίζεις μάρκες για τους αυτόματους πωλητές σνακ και αναψυκτικών. Αν όχι, η τιμωρία είναι σκληρή. Ένα-ένα, τα παιδιά εξαφανίζονται και ο Λουκ ψάχνει απεγνωσμένα να ξεφύγει. Όμως κανείς έως τώρα δεν έχει δραπετεύσει από το Ινστιτούτο...

Ανείπωτα τρομακτικό, όσο και το "Πύρινη οργή", αλλά με τη δύναμη της παιδικής ματιάς του "Το Αυτό", το Ινστιτούτο είναι μια τραγική και συγκλονιστική ιστορία όπου το καλό αντιμάχεται το κακό σ’ έναν κόσμο όπου οι καλοί δεν νικούν πάντα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Μια απλή σύμπτωση ανάγκασε τον Τιμ Τζέιμισον να αποχωρήσει από την προγραμματισμένη πτήση του για τη Ν. Υόρκη. Αυτό με τη σειρά του στάθηκε αφορμή στο να κάνει ωτοστόπ, να κάνει νέες γνωριμίες και να καταλήξει προσωρινά σε μια μικρή πόλη του Νότου δουλεύοντας ως αστυνομικός νυχτοφύλακας. Εκεί θα αποκτήσει οικειότητα με τον Σερίφη και τους βοηθούς του αλλά και με την Άννι, μια ηλικιωμένη άστεγη που με τις ιστορίες της κάνει τη νυχτερινή του εργασία λιγότερο βαρετή.

Από τη μικρή πόλη του Νότου μεταφερόμαστε στο Ινστιτούτο, όπου κρατούνται παιδιά με εξαιρετικές ικανότητες και έκτοτε ξεκινά μια εκπληκτική πλοκή που σε αφήνει με κομμένη την ανάσα.

Η γραφή του Κινγκ μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ. Δε σε μπερδεύει με ανούσιες λεπτομέρειες και σου συστήνει τα πρόσωπα σταδιακά. Κατανοεί βαθιά τα προβλήματα των ηρώων του και η ειδοποιός διαφορά με τα περισσότερα βιβλία του είναι ότι ο τρόμος εδώ δεν είναι κάτι το υπερφυσικό αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Έτσι το βιβλίο απευθύνεται σε μια μεγαλύτερη γκάμα αναγνωστών με ανησυχίες και προβληματισμούς, γιατί δεν είναι ξεκομμένο από τα υπαρκτά προβλήματα. Ο συγγραφέας έχει απόλυτο δίκιο για το παράνομο και καταχρηστικό τρόπο που οι εισπρακτικές εταιρείες εισβάλλουν στη ζωή μας. Φαντάζομαι ότι στην Αμερική είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα γιατί οι δανειολήπτες σίγουρα χρωστάνε μεγαλύτερα ποσά. Η πλοκή του έργου είναι δεμένη και δεν αφήνει κενά. Ο δωδεκάχρονος Λουκ, που αποτελεί και τον κεντρικό πρωταγωνιστή. είναι ένα αξιαγάπητο αγόρι με εξαιρετικές δεξιότητες και τρομερή μαθηματική σκέψη, πράγμα που του επιτρέπει να μπει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο θελήσει -ήδη από τα δώδεκά του χρόνια! Οι φορείς του Ινστιτούτου (δεν μπορώ να τους αποδώσω τον χαρακτηρισμό "άνθρωποι" γιατί μοιάζει με βρισιά!) έχουν αντίθετη άποψη...

Απάνθρωπα πειράματα, ενεσούλες για βούλες, κακοποίηση και εκμετάλλευση που βαπτίζεται ως «κοινωφελές έργο». Σε αυτό το σημείο, ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται και αγωνιά σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση. Θέλει το χρόνο του να συνέλθει μέχρι να συνεχίσει να διαβάζει γιατί μπορεί το παρόν ανάγνωσμα να αποτελεί μυθοπλασία, ο ρεαλισμός του όμως, είναι τρομακτικός! Αν αναλογιστούμε πόσα παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με το πόσα πειράματα έχουν γίνει κατά καιρούς με υποκείμενα-ανθρώπους, η αλήθεια ξεπερνά κάθε φαντασία! (Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία οργανισμού εξαφανισμένων προσώπων τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 15.000 παιδιά στη Ρωσία.).

Ας γυρίσουμε όμως στον κεντρικό πρωταγωνιστή μας. Ο Λουκ είναι ένα παιδί με υπερβολική ευφυΐα, που αν ταραχθεί, διαθέτει και την ικανότητα της τηλεκίνησης. Εδώ ο Κινγκ βασίζεται στα γνώριμα εδάφη των παιδιών και εφήβων με σπάνια χαρίσματα, που σύμφωνα με κάποιους άλλους αποτελούν προσωπική «κατάρα», αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Λουκ παραμένει στην καρδιά μας ως ένα φυσιολογικό παιδί με όνειρα, ζωηράδα και ελπίδες. Το ότι είναι άτομο ευαίσθητο και συνειδητοποιημένο (αρετές που λίγα παιδιά στην ηλικία του διαθέτουν), τον κάνει τόσο αγαπητό. Αυτά τα χαρίσματά του τον βοηθούν στο να δημιουργήσει δυνατές φιλίες με τα υπόλοιπα παιδιά του Ινστιτούτου, να γίνει πηγή έμπνευσης και το ζωντανό παράδειγμα για όλους. Πολύτιμη συντροφιά του αυτές τις δύσκολες στιγμές αποτελούν η Καλίσα, ο Νικ, ο Τζορτζ, η Άιρις αλλά και ο αξιαγάπητος μικρός της παρέας, ο Εϊβερούλης. Δε θα αναφέρω καθόλου τους «κακούς» της ιστορίας. Είναι τόσο μεγάλη η απέχθεια που νιώθω, έτσι μου είναι αδύνατον να αποφασίσω ποιος είναι ο πιο κακός και ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για όλες αυτές τις καταστάσεις. Είναι κάτι που θα το κρίνει ο καθένας σας προσωπικά.

Το τέλος του βιβλίου μου άφησε μια χαρμολύπη αλλά και με προβλημάτισε. Υπάρχουν άραγε περιθώρια να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος και να αποτελέσει παρακαταθήκη και παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές;


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Σελίδες: 632 / Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Ημερ. έκδοσης: 04/12/2019
ISBN: 978-960-645-009-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Στίβεν Κινγκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παγκοσμίως. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα "Σάλεμς Λοτ", "Το Αυτό", "Το Κοράκι", "Η Λάμψη", "Το Πράσινο Μίλι", "Μίζερι", "Καρδιές στην Ατλαντίδα", "Outsider" ("Ο Ξένος"), "Εξύψωση". Έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Ο Κινγκ ζει στο Μπάνγκορ του Μέιν με τη σύζυγό του, τη μυθιστοριογράφο Τάμπιθα Κινγκ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr