Βιβλιοάποψη: "Η σεληνιακή όψη του άντρα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Θώμη και η Χρύσα. Δυο καθημερινές γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη. Πλαισιωμένες από οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και εραστές. Αγωνίζονται -η καθεμία στο δικό της μικρόκοσμο, η καθεμία με τον τρόπο της. Παλεύουν με τους άλλους, τις συνθήκες, τα προβλήματα και τους εαυτούς τους -με την κούραση, τα τραύματα, τις αναμνήσεις. Μέχρι που η πανσέληνος θα οδηγήσει στη γιατρειά...



Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου
Σελίδες: 56
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2018
ISBN: 978-618-5286-92-7


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Σύμβολο της γυναικείας φύσης και της γονιμότητας η Σελήνη, γίνεται το κέντρο της ιστορίας που μας διηγείται η νουβέλα της Χριστίνας Παναγιώτας Γραμματικοπούλου με το μυστηριώδη τίτλο "Η σεληνιακή όψη του άντρα". Ο ρόλος της γυναίκας σε συνάρτηση με τον ρόλο του άντρα, η αλλαγή των ρόλων και το σπάσιμο των παραδοσιακών στερεοτύπων για τους ρόλους αυτούς. Ανάμεσα στο πραγματικό και φανταστικό η συγγραφέας και ποιήτρια διηγείται μια καθημερινή ιστορία, εμπλουτισμένη με μυστήριο και αισθησιασμό.

Στο κέντρο της ιστορίας, παρακολουθούμε τις ζωές δύο σύγχρονων γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλες πορείες και με εν μέρει συμμετρικές ιστορίες, καθώς οι ηρωίδες είναι ζεμένες στην καθημερινή ρουτίνα. Προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση του παραδοσιακού ρόλου της γυναίκας, ο οποίος τις θέλει ικανές σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπομένουν και να στηρίζουν την οικογένειά τους και τους αγαπημένους τους. Προσπαθούν να κρύψουν επιμελώς τα τραύματα, την κούραση, το φόρτο και χαμογελώντας να φέρουν εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις τους, τις περισσότερες φορές αγνοώντας τις ίδιες τους τις ανάγκες. Η συνεχής πίεση που τους ασκείται τις ωθεί να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους, να επιλέξουν, να αντικρίσουν στα μάτια τις επιθυμίες και τα όνειρά τους και να τα διεκδικήσουν. Με φόντο μια καλοκαιρινή Πανσέληνο, τα θέλω και οι φαντασιώσεις τους δένονται σε έναν τρελό χορό συναισθημάτων και εμπειριών, που ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φανταστικό.

Η ιστορία είναι γραμμένη με ποιητική διάθεση και σε γλώσσα καθημερινή. Οι εξελίξεις της είναι γοργές, ενώ οι ανατροπές της κινούν την περιέργεια του αναγνώστη, τον προβληματίζουν, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την πραγματικότητα και να «συνοδέψει» τις δύο ηρωίδες στο παράξενο μαγικό τους ταξίδι. Η νουβέλα τιμήθηκε με τον Έπαινο Νουβέλας Ομίλου για την UNESCO ΤΛΕ Ελλάδας 2017 και είναι ιδανική για να σας συντροφεύσει και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας, προβληματίζοντάς σας. Γοητευτικό κείμενο που με κράτησε μέχρι την τελευταία του αράδα. Δικαίωση για κάθε γυναίκα που αποφασίζει και καταφέρνει να αντιμετωπίσει τα παραδοσιακά στερεότυπα και να σπάσει τα δεσμά της για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

«Γυναίκα μας γεννά 
κι από
γυναίκα 
αναγεννιόμαστε» (σελ. 29)


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1978. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πολυτεχνείου Άαχεν και τελειόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργικής Γραφής με κατεύθυνση «Συγγραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εργάζεται ως μόνιμη Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας. Ασχολείται με τη συγγραφή από την παιδική της ηλικία. Έχει βραβευτεί με Έπαινο Διηγήματος στο 2ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Μίμης Σουλιώτης» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το έργο της με τίτλο «Ντιζάιν» τον Ιούνιο του 2016 που κυκλοφόρησε σε συλλογική έκδοση. Με το Α’ Βραβείο Δοκιμίου στον 7ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό εις μνήμην Βίκυς Ζαχαρίου-Δημήτρη Μανιού του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος για το έργο της με τίτλο «Γερμανία, μέρες του 2002 μ.Χ.» το Μάρτιο του 2017 και με Έπαινο Νουβέλας στον 6ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος για το έργο της με τίτλο «Η σεληνιακή όψη του άντρα» το Νοέμβριο του 2017. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή "Persona Gramma" (2017).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr