Βιβλιοάποψη: "Φανταρσία"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μία πλασματική διάβαση αγνών συναισθημάτων
η οποία οδηγεί σε αυτό που αποκαλούν
«έξοδος από τη συνήθεια».
Μία εναλλακτική λύση στο κοινό πρόβλημα
που μπορεί να διεγείρει τους αρχαίους νεκρούς και να ξυπνήσει επιθυμίες που είχες ξεχάσει.

Μια γέφυρα ανάμεσα στο απολύτως άγνωστο και στο κοινώς άγνωστο.
Μια μαθηματική λύση, ένα «κόλπο», μια ανάλυση,
μια διέγερση.
Η λύση ενός γρίφου που ψάχνεται εδώ και αιώνες.
Η έξοδος από έναν λαβύρινθο φτιαγμένο από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες.

Η αποσυμπίεση, η απλοποίηση, ο εναγκαλισμός
και η ομαδική μοναδικότητα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Φαντασία + Ανταρσία συνθέτουν την "Φανταρσία" και το ταξίδι ξεκινά σε έναν κόσμο τόσο γνωστό, μα τόσο άγνωστο και ασυνήθιστο. Ανταρσία στα καθιερωμένα, φαντασία σαν ασπίδα της ψυχής στα κακώς κεκτημένα. Το πνεύμα που αφήσαμε να το τρώει η σκόνη («Οι ολοκληρωμένες αντιθέσεις στο παγωμένο κενό»)...

Μια ποιητική συλλογή δύσκολη στην κατανόηση καθώς ο ποιητής κολυμπά στα βαθιά νερά της ψυχής του χωρίς μέτρο! Εκεί βρίσκει την αγάπη αλλά και τον πόνο, την μοναξιά αλλά και τη συντροφικότητα και σίγουρα μια πραγματικότητα που δεν θέλει να αντικρίσει.
«Η πραγματικότητα 
δεν αντέχεται από τα παιδιά της.
Για αυτό αποφάσισε να τα κοιμίζει
κάθε φορά που είναι έτοιμα να ανοίξουν
τα μάτια τους

Σε αυτό το σημείο έρχεται και η Ανταρσία και προστάζει «Ξύπνα! Κάνε κάτι!». Αμφισβήτηση των πάντων αλλά και μια συμπαντική δύναμη που επιδρά πάνω στα πάντα «Αστεροειδείς πλανήτες», «Χρόνος και σκουληκότρυπες». Διάχυτη ειρωνεία αλλά και σύγχυση που προκύπτει από την αβεβαιότητα για το μέλλον. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη σκακιέρα της ζωής; Πιθανότητες, δράση-αντίδραση, αλλαγή, εξέλιξη. Σκέψεις ασύμμετρες σε ένα σύμπαν συμμετρικό που δεν προορίζονται για τον μέσο αναγνώστη αλλά για τον ανήσυχο αναγνώστη.

Ωστόσο, κάποιες έστω και αλληγορικές αναφορές στη θρησκεία πάντα με κάνουν να νιώθω άβολα. Δεν είναι υπεύθυνος κανένας Θεός για το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει ή για το τέλος της ανθρωπότητας, παρά μόνο ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που έχει χάσει κάθε μέτρο, σκοπό και στόχο.

Υπάρχουν εντούτοις κάποιοι προβληματισμοί που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας αυτό το πόνημα με πολύ μεγάλη προσοχή. Μήπως τελικά ο κόσμος που ζούμε είναι ένα αέναο εμπόριο (δούναι και λαβείν); Μήπως πρέπει να αντιδράμε πιο ενεργά στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας; Και μήπως αντί να κρίνουμε εκ του ασφαλούς, πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι παράδειγμα για έναν καλύτερο κόσμο;

Η ολοκλήρωση της συλλογής μού άφησε μια πίκρα σαν επίγευση και κάποιους συνειρμούς όπως «Το εξπρές του μεσονυχτίου»...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Τάσος Κοντογεώργος
Σελίδες: 96
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019
ISBN: 978-618-5144-36-4


Βιογραφικό του ποιητή:
O Tάσος Κοντογεώργος γεννήθηκε στη Βούλα το 1990. Σπούδασε ξενοδοχειακό management. Έχει ταξιδέψει με τη δουλειά του σε νησιά και στο εξωτερικό. Η Φανταρσία είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr