Βιβλιοάποψη: "Η εκδίκηση του Τίβερη"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος, γνωστός για τη συνήθειά του να εξιχνιάζει εγκλήµατα και να εξοργίζει τους ισχυρούς της Ρώµης, επιστρέφει στην πόλη για να αναλάβει καθήκοντα αγορανόµου. Σ’αυτά περιλαµβάνεται και η διοργάνωση -πανάκριβων- αγώνων µε µονοµάχους και θηρία. Όµως η πόλη γύρω του αρχίζει ξάφνου να διαλύεται: κτίρια καταρρέουν, ο Τίβερης πληµµυρίζει, οι υπόνοµοι ξεχειλίζουν και ο Δέκιος υποψιάζεται πως οι αγώνες του θα καταλήξουν να γίνουν παγίδα θανάτου για τους θεατές! Η µόνη λύση είναι να βρει ο ίδιος τους ενόχους κι οι έρευνές του ξεκινούν από τους άπληστους Ρωµαίους εργολάβους. Καταλήγουν όµως σε µια παγίδα θανάτου για τον ίδιο, στην προσπάθειά του να συλλάβει τον κύριο ένοχο...

Τα βιβλία SPQR γράφηκαν από τον John Maddox Roberts ως σειρά αστυνομικών ιστοριών που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, πλαισιώνονται από ιστορικά υπαρκτά πρόσωπα και εκτυλίσσονται στην Αρχαία Ρώμη, την εποχή της κατάλυσης της Δημοκρατίας. Τα αρχικά SPQR (Senatus Populusque Romanus - Η Σύγκλητος και ο Λαός της Ρώμης) αποτελούσαν το επίσημο όνομα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Στο όγδοο βιβλίο της σειράς SPQR, του John Maddox Roberts, ο συμπαθέστατος Δέκιος Καικίλιος Μέτελλος μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Με φόντο την Αρχαία Ρώμη του 1ου π.Χ. αιώνα, τον βρίσκουμε να έχει εκλεγεί στη θέση του αγορανόμου. Μία θέση που, όπως ο ίδιος ομολογεί, δεν του είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, αλλά αναγκαστικά, έβαλε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε σε αυτή, γιατί είναι ένα σκαλί προς την επίτευξη των στόχων του. Η πρόθεσή του είναι να βρεθεί στη γερουσία. Όταν βρεθεί στη θέση αυτή, τότε θα αποκτήσει κύρος και θα ενισχύσει τη θέση της οικογένειάς του, όπως επίσης θα κερδίσει χρήματα και περιουσία. Τη στιγμή αυτή, ως αγορανόμος, όχι μόνο δεν κερδίζει χρήματα, αλλά αναγκάζεται να ξοδέψει μέρος από την προσωπική περιουσία του για να διοργανώσει γιορτές και αγώνες. Η θέση του τον υποχρεώνει να βελτιώσει τις υποδομές της Ρώμης, όπως τους υπονόμους και τους δρόμους, για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του και έτσι να κατορθώσει να επανεκλεγεί. Τέλος, μέρος των καθηκόντων του είναι και η άσκηση μιας μορφής αστυνόμευσης της περιοχής όπου εκλέγεται. Έτσι, όταν μια κακοφτιαγμένη πολυκατοικία καταρρέει ξαφνικά θάβοντας στο εσωτερικό της μερικές εκατοντάδες ανθρώπων, καλείται να βρει την αιτία της καταστροφής και να φέρει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τα εμπόδια που βρίσκει στο δρόμο του είναι πολλά. Η αρχαία δημοκρατία των Ρωμαίων έχει μετατραπεί, με την πάροδο των χρόνων, σε δικτατορία και επικρατούν η διαφθορά, οι δωροδοκίες, η ιδιοτέλεια των ισχυρών. Είναι μία εποχή που το κοινό καλό δεν παίζει κανένα ρόλο και οι εκλεγμένοι από το λαό, που βρίσκονται σε καίριες θέσεις, στοχεύουν μόνο στο δικό τους κέρδος και την επανεκλογή τους, που φυσικά θα τους αποφέρει ακόμη περισσότερα χρήματα κι εξουσία. Μέσα σ’αυτό το κλίμα και με σύντροφό του τον παμπόνηρο δούλο του, Ερμή, ο Δέκιος ερευνά με μεθοδικότητα και προσήλωση την υπόθεση της κατάρρευσης. Φυσικά και φτάνει στο στόχο του και φυσικά το βιβλίο είναι γεμάτο ανατροπές και δράση, με τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συγκρούσεις τους με το status quo της διαφθοράς της αρχαίας Ρώμης.

Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία της σειράς, άλλα από το αγγλικό κείμενο και άλλα από μετάφραση. Στην «Εκδίκηση του Τίβερη», η προσήλωση του συγγραφέα στο να πλατειάζει και να είναι ιδιαίτερα αναλυτικός με τον τρόπο λειτουργίας και δομής της κυβερνώσας ιεραρχίας της αρχαίας Ρώμης, μετριάζεται κατά πολύ. Γίνεται σε κάποια σημεία λεπτομερής αλλά όχι υπέρμετρα κουραστικός. Από την άλλη όμως, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για τους λάτρεις της ρωμαϊκής ιστορίας και των ιστορικών μυθιστορημάτων να μελετήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι της ρωμαϊκής διοίκησης με διασκεδαστικό τρόπο και μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας μυστηρίου. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να πει κανείς ότι είναι αποδεκτή η εκτενής περιγραφή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Στην «Εκδίκηση του Τίβερη» ο χαρακτήρας του Δέκιου γίνεται ακόμα πιο ώριμος, πιο συμπαγής, αποκτά πραγματική λογοτεχνική υπόσταση και ενηλικιώνεται. Αυτό κάνει ακόμα πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα την ιστορία και, φυσικά, ο σύντροφός του στην περιπέτεια, ο δούλος Ερμής γίνεται πιο πνευματώδης, πιο ζωντανός, ενώ κάποιες φορές παίρνει πάνω του την εξέλιξη της υπόθεσης με σκοπό την επίλυση του μυστηρίου και την απόδοση δικαιοσύνης.

Από όλα τα βιβλία της σειράς που έχω διαβάσει, η «Εκδίκηση του Τίβερη» είναι αυτή που μου φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα. Η κάθε περιπέτεια του Δέκιου Μέτελλου μπορεί να διαβαστεί ξεχωριστά χωρίς να χρειάζεται ο αναγνώστης να έχει γνώση των προηγούμενων επεισοδίων. Η μετάφραση του βιβλίου από την κα. Τιτίνα Σπερελάκη, είναι εξαιρετική, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του τη δυσκολία στη μετάφραση κάποιων όρων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όσο η σειρά προοδεύει και η δομή των κεντρικών χαρακτήρων γίνεται πιο φυσική και πολυδιάστατη, βρίσκω όλο και περισσότερο διασκεδαστικές τις περιπέτειες του Δέκιου και θα σας πρότεινα να τις διαβάσετε. Ιδιαίτερα την «Εκδίκηση του Τίβερη». 

Lectio bonum!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Opus Magnum / SPQR
Συγγραφέας: John Maddox Roberts
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
Σελίδες: 336 / Διαστάσεις: 14×21
Ημερ. έκδοσης: 08/07/2019
ISBN: 978-618-5427-05-4
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr