Βιβλιοάποψη: "Τα απομνημονεύματα της πριγκίπισσας Μαρίας Βαλκόνσκαγια"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Οι ∆εκεµβριστές στην εξορία: Στις 13 Ιουλίου 1826 οι επικεφαλής στρατιωτικοί Δεκεμβριστές, Πέστελ Πάβελ, Ριλέγιεφ Κοντράτι, Μουραβιόφ-Απόστολ Σεργκέι, Μπεστούζεφ-Ριούμιν Μιχαήλ και Καχόφσκι Πιοτρ απαγχονίστηκαν στην αυλή του φρουρίου Πετροπαβλόφσκ, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ρωσίας εξορίστηκαν.

Πολλές γυναίκες, που ασπάζονταν την ιδεολογία των ανδρών τους, πήραν και αυτές τον δρόμο της εξορίας, εγκαταλείποντας υποχρεωτικά εκτός απ’τα προνόμια και τα παιδιά τους.

Μία από αυτές, η πολύ νεαρή τότε Μαρία Βαλκόνσκαγια, που ένωσε τη μοίρα της με τον καταδικασμένο σε καταναγκαστικά έργα πρί­γκιπα Βαλκόνσκι, κράτησε σημειώσεις που αποδείχτηκαν, με το πέρασμα των χρόνων, πολύ σημαντικές. Οι σημειώσεις στο ημερολόγιο της Βαλκόνσκαγια μεταφράστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Τα απομνημονεύματα της Πριγκίπισσα Μαρίας Βαλκόνσκαγια, δεν θυμίζουν αυτό καθ'αυτό ημερολόγιο, μα πιο πολύ αφήγηση γεγονότων σε ένα κοντινό της πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Ο γραπτός της λόγος απλός, μεστός και ρεαλιστικός. Πειθαρχημένα συναισθήματα, δεν ξεφεύγει ποτέ από το θέμα και δεν καταφεύγει σε υπερβολές. Κινείται συνεχώς γύρω από ένα μέτρο σε όλες της τις περιγραφές.

Τα ιστορικά στοιχεία δεν κουράζουν, η αναφορά τους είναι αναγκαία για να μπει ο αναγνώστης στο κλίμα της εποχής και να κατανοήσει όσο το δυνατόν τις επιλογές της Πριγκίπισσας.

Οι σημειώσεις της δείχνουν μια άλλη πλευρά των ιστορικών γεγονότων, όπως τα βίωσε η ίδια. Και σίγουρα αυτός ήταν μεταξύ άλλων και ο βαθύτερος σκοπός της.

"Ο ουσάρος αυτοκατηγορήθηκε για κλοπή αντί να με προδώσει, όπως μου είπε αργότερα. Πόσα συναισθήματα ευγνωμοσύνης και αφοσίωσης έχουν αυτοί οι άνθρωποι που μας τους παρομοίαζαν με τέρατα!".

"Σήμερα συζητούν πολύ περισσότερα σε όλες τις γωνιές του Πίτερμπουργκ και της Μόσχας, αλλά κανείς δεν φυλακίζεται εξαιτίας αυτού".


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μαρία Βαλκόνσκαγια 
Μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη
Σελίδες: 100 / ∆ιαστάσεις: 14x21 cm
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019
ISBN: 978-618-5413-00-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr