Μαγεμένες... Είδωλα... Άγγελοι... Las Incantadas... Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης... Ελγίνεια της Θεσσαλονίκης...
Κάθε κάτοικος της συμπρωτεύουσας τις ονόμαζε με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλοι εννοούσαν το ίδιο πράγμα: τους τέσσερις αμφίπλευρους πεσσούς, που αναπαριστούν οχτώ αγάλματα και τα οποία κοσμούσαν τη Στοά των Ειδώλων, κοντά στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά της πόλης.
Ο θρύλος θέλει να είναι η πριγκίπισσα της Θράκης και η έμπιστη ακολουθία της. Η πριγκίπισσα ερωτεύτηκε παράφορα τον Μέγα Αλέξανδρο και δέχτηκε να λάβει τα μάγια που προοριζόταν για τον Μακεδόνα βασιλιά, από το ζηλιάρη σύζυγό της, μαρμαρώνοντας την ίδια και τους ακόλουθούς της. Αιώνες αργότερα, στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Εμμανουέλ Μιλλέρ, Γάλλος παλαιοπώλης, δωροδοκεί τον Σουλτάνο και λαμβάνει την άδειά του να αφαιρέσει και να μεταφέρει στη Γαλλία, τις Μαγεμένες, για λογαριασμό του Γάλλου βασιλιά...
Την παραμυθένια ιστορία των Μαγεμένων είχα την ευκαιρία να απολαύσω το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 από τη Βάσω Καρτσιακλή και τον Βασίλη Νάνη, της πολιτιστικής ομάδας Dot2dot, με την ευγενική χορηγία της αλυσίδας καταστημάτων Public.
Ο λογοτεχνικός περίπατος βασίστηκε στο θαυμάσιο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου, "Οι Μαγεμένες", η οποία ήταν παρούσα στον περίπατό μας.
Μια ολιγόριθμη ομάδα βιβλιόφιλων ξεκινήσαμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στον προαύλιο χώρο του οποίου φιλοξενούνται σε αντίγραφα οι τέσσερις πεσσοί και μέσα από μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος διαδρομή, κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης.
Σταματήσαμε σε επιλεγμένα σημεία της, όπου οι δύο οικοδεσπότες της λογοτεχνικής διαδρομής, η ηθοποιός Μαρίνα Καζόλη της ομάδας Monstrare Art Group και η συγγραφέας κα. Μαίρη Κόντζογλου μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο, ζωγραφίζοντας ολοζώντανα την ατμόσφαιρα της εποχής, όταν το μνημείο αποκαθηλώθηκε και εκλάπησαν τα αγάλματα, που φυγαδεύτηκαν στη Γαλλία.
Η φαντασία μας ταξίδεψε μέσα από τις δραματοποιημένες -από την ηθοποιό- σελίδες του βιβλίου, στην πολύβοη και πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη του 1863. Ζήσαμε έτσι, την ιστορία της αρπαγής γεμίζοντας συναισθήματα.
Oδηγηθήκαμε διαμέσου της οδού Τσιμισκή, της πλατείας Ναυαρίνου, της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, στο σημείο όπου υπήρχε η Στοά των Ειδώλων και καταλήξαμε στα Public, όπου συζητήσαμε για την ιστορία των Μαγεμένων με τη συγγραφέα, απαντώντας η ίδια σε ερωτήσεις μας σχετικά με την έμπνευσή της και την έρευνά της, προκειμένου να γράψει το βιβλίο.
Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που με συμπεριέλαβαν στην υπέροχη αυτή λογοτεχνική διαδρομή, δίνοντάς μου την ευκαιρία να ζήσω μέσα από της σελίδες του βιβλίου την ιστορία των Μαγεμένων -ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης!
Το βιβλίο "Οι Μαγεμένες" της Μαίρης Κόντζογλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
(©Μαριάννα Φλέσσα για τα Βιβλιοσημεία - φωτογραφίες της ίδιας)