Βιβλιοάποψη: "Ανα-κατευθύνσεις"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ε­μείς οι πο­λί­τες αυ­τής της χώ­ρας, που α­νά­με­σά μας αυ­ξά­νε­ται διαρ­κώς ο αριθ­μός των αν­θρώ­πων που υ­πο­φέ­ρουν, ε­ξα­κο­λου­θού­με να ελ­πί­ζου­με ό­τι το πέ­ρασμά μας α­πό αυ­τή τη γη δεν θα εί­ναι μό­νο μια πο­ρεί­α σταύ­ρωσης προς τον Γολ­γο­θά των προ­βλη­μά­των αλ­λά και μια α­νά­στα­ση στο όνει­ρο ό­τι ά­ξι­ζε τε­λι­κά η γνω­ρι­μί­α μας με την πα­νέ­μορ­φη αυ­τή πα­τρίδα, με την πα­νέ­μορ­φη αυ­τή γη.

Σε αυ­τή την «α­νά­στα­ση» στο­χεύ­ω με τον λό­γο μου, σαν το δι­κό μου λι­θα­ρά­κι μέ­σα στη γε­νι­κό­τε­ρη συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια για καλύ­τε­ρη ποιό­τη­τα ζω­ής πα­ρά τις δυ­σκο­λί­ες.

Ο α­γώ­νας, η α­γω­νί­α και οι α­να­ζη­τή­σεις του σύγ­χρο­νου αν­θρώ­που να κα­τα­νο­ή­σει τι α­κρι­βώς συμ­βαί­νει γύ­ρω του για πιο σω­στές απαντήσεις-το­πο­θε­τή­σεις, ε­πα­να­προσ­διο­ρισμούς και πρά­ξεις ζω­ής, προ­κει­μέ­νου να ζή­σει τα ό­σα πο­θεί και δεν τα ζει, πε­ριέ­χο­νται στα ποι­ή­μα­τα που α­κο­λου­θούν. Προσ­δο­κώ τα λό­για μου να συ­να­ντήσουν την καρ­διά σου, α­να­γνώ­στη, σε κοι­νή πο­ρεί­α προς τα ε­κεί που ό­λα γί­νο­νται πιο ό­μορ­φα, πιο φι­λι­κά, στα μέ­τρα της καρ­διάς. Στο μοί­ρα­σμα εί­ναι η χα­ρά και τα ο­φέλη της ε­πι­κοι­νω­νί­ας!
-Μαρ­γα­ρί­τα Αρ­βα­νί­τη-


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ο έμμετρος στίχος κυριαρχεί και μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του σήμερα. Στο πρώτο μέρος της συλλογής γίνεται αναφορά στην κοινωνία, όπου επικρατούν οι αγωνίες, η ανασφάλεια, η πολιτική ανεπάρκεια και η απαισιοδοξία. Το δεύτερο μέρος αποτελεί ένα κάλεσμα στη δράση «Ας σηκώσουμε τον πήχη ψηλά/μέχρι εκεί που η καρδιά λαχταρά/και συναντά τα όνειρά της.» Στην ουσία μιλά για μια αναδιάρθρωση της κοινωνίας εκ των έσω και μας παροτρύνει να χρησιμοποιήσουμε την συσσωρευμένη εμπειρία μας για ανα-κατευθύνσεις. Δείχνει πίστη στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αλλά και στη δύναμη της ομάδας, που μπορεί να κερδίσει τη ζωή που της ανήκει. Την καλή ζωή, την εύνομη, την γεμάτη ασφάλεια και προσδοκίες, μια ισχυρή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μια σωστή διάθεση του εαυτού μας για το καλύτερο που ελπίζουμε, για το καλύτερο που θέλουμε, για την δικαιοσύνη και την ελευθερία, μας προτρέπει να μην τα παρατάμε «Η ζωή μας εκπαιδεύει στα δύσκολα» σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που δείχνει μια κοινωνία να ζει στην παραίτηση.

Είναι η πρώτη φορά που πέφτει στα χέρια μου ποίηση με περιεχόμενο τόσο κοινωνικό και ανθρώπινο. Μας προτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ανεξάρτητα από τα λάθη και τις παραλήψεις μας και να ενεργήσουμε δυναμικά από εδώ και πέρα, όχι μόνο σαν ξεχωριστά μέλη αλλά σαν ένα σώμα, μία ψυχή. Αυτό επιτυγχάνεται αν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και προσανατολιστούμε στο γενικότερο καλό. Πόσο επίκαιρο, στ’αλήθεια!

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος βλέπουμε εικόνες της φύσης. Εικόνες που μας ηρεμούν, μας δυναμώνουν και μας γεμίζουν ενέργεια. Τα πρωτοβρόχια, η πανσέληνος, τα υπέροχα χρώματα του ουρανού μέσα από διαφορετικές εποχές. Όλος ο κύκλος της ζωής που βρίσκεται μπροστά μας. Κάθε εικόνα που μπορούμε να θαυμάσουμε, που μας κάνει να ξεφύγουμε έστω και για λίγα λεπτά από τις άσχημες σκέψεις. Δεν θα πω ότι σε όλα συμφωνώ γιατί είμαι από τους ανθρώπους που αρκετές φορές στη ζωή μου έχω δει το ποτήρι μισογεμάτο, οφείλω όμως να πω ότι εντυπωσιάστηκα από αυτή τη νότα αισιοδοξίας που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής και τον όμορφο ποιητικό τρόπο που παρουσιάζεται.

Τη συλλογή πλαισιώνουν πίνακες του διακεκριμένου ζωγράφου Αντώνη Απέργη, έτσι το βιβλίο γίνεται ένα κόσμημα λόγου και εικόνας που δεν έχω ξανασυναντήσει και μάλιστα θα πω ότι λαχταρούσα να υπήρχαν περισσότερες εικόνες που θα στόλιζαν το παρόν πόνημα...

Η συλλογή είναι γραμμένη στην καθομιλουμένη απλή γλώσσα που μπορεί να την καταλάβει ο οποιοσδήποτε, γι'αυτό το λόγο ακόμα κι αν η ποίηση δεν είναι το κομμάτι της λογοτεχνίας που συμπαθείτε, αξίζει να τη διαβάσετε. Ίσως μέσα της ανακαλύψετε ένα κομμάτι του δυναμικού εαυτού σας.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Μαργαρίτα Αρβανίτη
Σελίδες: 84 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018
ISBN: 978-960-382-356-8


Βιογραφικό της συγγραφέως/ποιήτριας:
Η Μαργαρίτα Αρβανίτη γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να ό­που ζει μέ­χρι σή­με­ρα. Εί­ναι πα­ντρε­μέ­νη και μη­τέ­ρα δύ­ο παι­διών. Σπού­δασε Σχέ­διο Δο­μι­κών και Το­πο­γρα­φι­κών Με­λε­τών, ζω­γρα­φι­κή με τον δια­κε­κρι­μένο ζω­γρά­φο Α­ντώ­νη Α­πέρ­γη και κι­θά­ρα μο­ντέρ­να και κλα­σι­κή στο Ε­θνι­κό Ω­δεί­ο. Εργά­στη­κε στον ι­διω­τι­κό το­μέ­α, α­π’ ό­που συ­ντα­ξιο­δο­τή­θη­κε, ε­νώ πα­ράλ­ληλα α­σχο­λή­θη­κε και σαν πα­ρα­γω­γός προ­γραμ­μά­των ελ­λη­νι­κής μουσικής στο ραδιό­φω­νο. Η α­γά­πη της για τη φω­το­γρα­φί­α και την Αθήνα την ο­δή­γη­σαν για 10 συ­νε­χή χρό­νια στη φω­το­γρά­φηση των αρ­χαιο­λο­γι­κών χώ­ρων και μνη­μεί­ων της πό­λης που την α­νέ­θρε­ψε. Η γνω­ρι­μί­α της με τη ποί­η­ση σε μι­κρή η­λι­κί­α γέν­νη­σε τη μα­γεί­α και το εν­δια­φέ­ρον της έκ­φρα­σης σκέ­ψε­ων και συ­ναι­σθη­μά­των με ρί­μα και μέ­τρο, σαν ά­σκη­ση νου και τέρ­ψη της ψυ­χής, για προ­σω­πι­κή ευ­χα­ρί­στη­ση στην αρ­χή, η οποί­α με­τε­ξε­λί­χθη­κε στη συ­νέ­χεια σε κα­νά­λι ε­πι­κοι­νω­νί­ας με τους συ­ναν­θρώ­πους της. Η πρώ­τη ποι­η­τι­κή της συλ­λο­γή «Α­νεκ­πλή­ρω­τοι Έ­ρω­τες» κυ­κλο­φό­ρη­σε α­πό τις Εκ­δό­σεις Ελ­λη­νι­κή Πρω­το­βου­λί­α. Η δεύ­τε­ρη, με τον τί­τλο «Του έρω­τα και της ζω­ής», κυ­κλο­φο­ρεί α­πό τις Εκ­δό­σεις Μιχ. Σι­δέ­ρη. Ποι­ή­μα­τά της πε­ριέ­χο­νται σε αν­θο­λό­γιο των εκ­δό­σε­ων Όστρια. Με α­φορ­μή την πε­ρι­ή­γη­ση και φω­το­γρά­φη­ση των αρ­χαιο­λο­γι­κών χώ­ρων στα πα­ρά­λια της Μικράς Α­σί­ας, α­σχο­λή­θη­κε με την εκ­μά­θη­ση της τουρ­κι­κής γλώσ­σας και τη με­τά­φρα­ση τουρκικών ποι­η­μά­των. Το μυ­θι­στό­ρη­μά της «Ξε­πέρ­να τον φό­βο, ζή­σε το θαύ­μα» κυ­κλο­φο­ρεί από τις εκ­δό­σεις Μιχ. Σι­δέ­ρη και έ­χει τε­θεί υ­πό την αι­γί­δα της Unesco Πει­ραιώς και Nή­σων. Εί­ναι μέ­λος της Πα­νελ­λή­νιας Έ­νω­σης Λο­γο­τε­χνών και α­σχο­λείται με βι­βλιο­κρι­τι­κές και πα­ρου­σιά­σεις βι­βλί­ων. Συνε­ντεύ­ξεις, κεί­με­να και ποιή­μα­τά της πε­ριέ­χο­νται σε α­νά­λο­γους ι­στό­το­πους.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr