Περίληψη οπισθόφυλλου:
Εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, που ανάμεσά μας αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το πέρασμά μας από αυτή τη γη δεν θα είναι μόνο μια πορεία σταύρωσης προς τον Γολγοθά των προβλημάτων αλλά και μια ανάσταση στο όνειρο ότι άξιζε τελικά η γνωριμία μας με την πανέμορφη αυτή πατρίδα, με την πανέμορφη αυτή γη.
Σε αυτή την «ανάσταση» στοχεύω με τον λόγο μου, σαν το δικό μου λιθαράκι μέσα στη γενικότερη συλλογική προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής παρά τις δυσκολίες.
Ο αγώνας, η αγωνία και οι αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του για πιο σωστές απαντήσεις-τοποθετήσεις, επαναπροσδιορισμούς και πράξεις ζωής, προκειμένου να ζήσει τα όσα ποθεί και δεν τα ζει, περιέχονται στα ποιήματα που ακολουθούν. Προσδοκώ τα λόγια μου να συναντήσουν την καρδιά σου, αναγνώστη, σε κοινή πορεία προς τα εκεί που όλα γίνονται πιο όμορφα, πιο φιλικά, στα μέτρα της καρδιάς. Στο μοίρασμα είναι η χαρά και τα οφέλη της επικοινωνίας!
-Μαργαρίτα Αρβανίτη-
Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ο έμμετρος στίχος κυριαρχεί και μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του σήμερα. Στο πρώτο μέρος της συλλογής γίνεται αναφορά στην κοινωνία, όπου επικρατούν οι αγωνίες, η ανασφάλεια, η πολιτική ανεπάρκεια και η απαισιοδοξία. Το δεύτερο μέρος αποτελεί ένα κάλεσμα στη δράση «Ας σηκώσουμε τον πήχη ψηλά/μέχρι εκεί που η καρδιά λαχταρά/και συναντά τα όνειρά της.» Στην ουσία μιλά για μια αναδιάρθρωση της κοινωνίας εκ των έσω και μας παροτρύνει να χρησιμοποιήσουμε την συσσωρευμένη εμπειρία μας για ανα-κατευθύνσεις. Δείχνει πίστη στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αλλά και στη δύναμη της ομάδας, που μπορεί να κερδίσει τη ζωή που της ανήκει. Την καλή ζωή, την εύνομη, την γεμάτη ασφάλεια και προσδοκίες, μια ισχυρή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μια σωστή διάθεση του εαυτού μας για το καλύτερο που ελπίζουμε, για το καλύτερο που θέλουμε, για την δικαιοσύνη και την ελευθερία, μας προτρέπει να μην τα παρατάμε «Η ζωή μας εκπαιδεύει στα δύσκολα» σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που δείχνει μια κοινωνία να ζει στην παραίτηση.
Είναι η πρώτη φορά που πέφτει στα χέρια μου ποίηση με περιεχόμενο τόσο κοινωνικό και ανθρώπινο. Μας προτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ανεξάρτητα από τα λάθη και τις παραλήψεις μας και να ενεργήσουμε δυναμικά από εδώ και πέρα, όχι μόνο σαν ξεχωριστά μέλη αλλά σαν ένα σώμα, μία ψυχή. Αυτό επιτυγχάνεται αν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και προσανατολιστούμε στο γενικότερο καλό. Πόσο επίκαιρο, στ’αλήθεια!
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος βλέπουμε εικόνες της φύσης. Εικόνες που μας ηρεμούν, μας δυναμώνουν και μας γεμίζουν ενέργεια. Τα πρωτοβρόχια, η πανσέληνος, τα υπέροχα χρώματα του ουρανού μέσα από διαφορετικές εποχές. Όλος ο κύκλος της ζωής που βρίσκεται μπροστά μας. Κάθε εικόνα που μπορούμε να θαυμάσουμε, που μας κάνει να ξεφύγουμε έστω και για λίγα λεπτά από τις άσχημες σκέψεις. Δεν θα πω ότι σε όλα συμφωνώ γιατί είμαι από τους ανθρώπους που αρκετές φορές στη ζωή μου έχω δει το ποτήρι μισογεμάτο, οφείλω όμως να πω ότι εντυπωσιάστηκα από αυτή τη νότα αισιοδοξίας που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής και τον όμορφο ποιητικό τρόπο που παρουσιάζεται.
Τη συλλογή πλαισιώνουν πίνακες του διακεκριμένου ζωγράφου Αντώνη Απέργη, έτσι το βιβλίο γίνεται ένα κόσμημα λόγου και εικόνας που δεν έχω ξανασυναντήσει και μάλιστα θα πω ότι λαχταρούσα να υπήρχαν περισσότερες εικόνες που θα στόλιζαν το παρόν πόνημα...
Η συλλογή είναι γραμμένη στην καθομιλουμένη απλή γλώσσα που μπορεί να την καταλάβει ο οποιοσδήποτε, γι'αυτό το λόγο ακόμα κι αν η ποίηση δεν είναι το κομμάτι της λογοτεχνίας που συμπαθείτε, αξίζει να τη διαβάσετε. Ίσως μέσα της ανακαλύψετε ένα κομμάτι του δυναμικού εαυτού σας.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Μαργαρίτα Αρβανίτη
Σελίδες: 84 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018
ISBN: 978-960-382-356-8
Βιογραφικό της συγγραφέως/ποιήτριας:
Η Μαργαρίτα Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Σχέδιο Δομικών και Τοπογραφικών Μελετών, ζωγραφική με τον διακεκριμένο ζωγράφο Αντώνη Απέργη και κιθάρα μοντέρνα και κλασική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και σαν παραγωγός προγραμμάτων ελληνικής μουσικής στο ραδιόφωνο. Η αγάπη της για τη φωτογραφία και την Αθήνα την οδήγησαν για 10 συνεχή χρόνια στη φωτογράφηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πόλης που την ανέθρεψε. Η γνωριμία της με τη ποίηση σε μικρή ηλικία γέννησε τη μαγεία και το ενδιαφέρον της έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων με ρίμα και μέτρο, σαν άσκηση νου και τέρψη της ψυχής, για προσωπική ευχαρίστηση στην αρχή, η οποία μετεξελίχθηκε στη συνέχεια σε κανάλι επικοινωνίας με τους συνανθρώπους της. Η πρώτη ποιητική της συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Έρωτες» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία. Η δεύτερη, με τον τίτλο «Του έρωτα και της ζωής», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχ. Σιδέρη. Ποιήματά της περιέχονται σε ανθολόγιο των εκδόσεων Όστρια. Με αφορμή την περιήγηση και φωτογράφηση των αρχαιολογικών χώρων στα παράλια της Μικράς Ασίας, ασχολήθηκε με την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και τη μετάφραση τουρκικών ποιημάτων. Το μυθιστόρημά της «Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχ. Σιδέρη και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Nήσων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και ασχολείται με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Συνεντεύξεις, κείμενα και ποιήματά της περιέχονται σε ανάλογους ιστότοπους.