Βιβλιοάποψη: "Ζήτω ο άνθρωπος"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο Θεός είναι μία απάντηση χοντροκομμένη, μία έλλειψη λεπτότητας για μας που σκεπτόμαστε. Ουσιαστικά, δεν είναι παρά μια απαγόρευση. Θα μπορούσα να πω, πως είναι μία άτεχνη απαγόρευση. Είναι σαν να μας λένε να μη σκεφτόμαστε καθόλου!
ΧΡΙΣΤΟΣ: Επτά είναι τα θαύματα του κόσμου. Βλέπω, Ακούω, Αγγίζω, Γεύομαι, Αισθάνομαι, Γελάω και Αγαπώ!
ΧΕΝΤΡΙΞ: Και επτά είναι οι δυστυχίες του κόσμου. Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν αγγίζω, δεν γεύομαι, δεν αισθάνομαι, δεν γελάω και δεν αγαπώ!
ΧΡΙΣΤΟΣ: Ζωή είναι ο δρόμος προς την αθανασία! Ανάσταση είναι η δοκιμασία της λογικής!
ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ: Τότε ο θάνατος είναι ο καλύτερός μας φίλος!





Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Το «Ζήτω ο Άνθρωπος» είναι ένα θεατρικό έργο που πραγματεύεται τις ανθρώπινες αξίες όπως είναι η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ειρήνη. Οι ήρωες του βιβλίου είναι τέσσερις ιστορικές προσωπικότητες που αγαπά ο συγγραφέας σε φανταστικούς διαλόγους.

Ο Χριστός εκφράζει την απογοήτευσή του, που εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους, ενώ ο Ντοστογιέφσκι προσπαθεί να του εξηγήσει ότι δίδαξε την τελειότητα σε λάθος κοινό. Ο Τσε Γκεβάρα από την άλλη εκφράζει την πεποίθηση πως θα έρθει η εποχή που ο «Νέος Άνθρωπος» θα αλλάξει τον κόσμο, και αυτό θα γίνει όταν καταφέρει να απαλλαγεί από τα δυο μεγάλα του ελαττώματα: την υποκρισία και την αχαριστία. Πιστεύει πως η αγάπη δεν φτάνει, χρειάζεται τόλμη, γενναιότητα αλλά, πάνω απ’όλα, όραμα, ένα κοινό οικουμενικό μέλλον για όλους τους ανθρώπους. Ο Χέντριξ από την άλλη που ένιωσε βαθιά στο πετσί του από μικρός την αδικία -στο γκέτο των μαύρων όπου μεγάλωσε- κατάφερε να τη νικήσει. Την πολέμησε όταν ανακάλυψε τον δρόμο της μουσικής και της δημιουργίας.

Και οι τέσσερις θέτουν ερωτήματα για το αν μπορεί να αλλάξει η ανθρώπινη φύση, τι είναι η αλήθεια, τι είναι η ευτυχία και αν οι άνθρωποι μέσα από τη γνώση, τα ταλέντα, την πρόοδο μπορούν να εξελιχτούν, να αναμορφωθούν ή να διαβρωθούν και να απομακρυνθούν τελικά ο ένας από τον άλλο.

Μέσα από τη σύγκρουση των απόψεων, ο αναγνώστης θα προβληματιστεί, θα αναθεωρήσει και θα δει την πραγματικότητα πέρα από τη δική του οπτική. Η πραγματικότητα του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται σύμφωνα με τα έργα του και επειδή τα έργα όλων έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε το έργο της ζωής, να «σκοτώσουμε» ό,τι εμποδίζει την αναγέννησή μας και να φωνάξουμε «Ζήτω ο Άνθρωπος». Μαζί με τον άνθρωπο που γεννιέται, γεννιέται και η δυνατότητα της αλλαγής. Μήπως τελικά «Ζούμε το τέλος μιας εποχής»; Ποιος ξέρει!

Πρόκειται για ένα βαθυστόχαστο κείμενο με φιλοσοφικές προεκτάσεις που δίνει πολλή τροφή για σκέψη και που προσωπικά απόλαυσα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κώστας Γραμματικόπουλος
Σελίδες: 58
Ημερ. έκδοσης: Ιανουάριος 2017
ISBN: 978-618-5286-47-7

Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κώστας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1962 και ζει στη Νίκαια.

Το 2012, συνέγραψε το θεατρικό έργο "Το τελικό λάθος" με τον Χρήστο Βογιατζή, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική του συλλογή "Νεκρό φιλί", από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Στις ίδιες εκδόσεις δημοσιεύθηκε η νουβέλα του "Οι απόκληροι" (2017).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr