Βιβλιοάποψη: "Το μεγαλείο της ψυχής"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
"Είδα πολλά φεγγάρια μόνη, μα σαν εκείνο που αντίκρισα, όταν ήρθε να με βρει, κανένα. Το είχα αναζητήσει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, που δεν το είχα ψάξει, μα ποτέ... ποτέ... μέχρι τότε δεν το είχα βρει, γιατί απλώς δεν υπήρχε ομορφότερο ολόγιομο φεγγάρι, από αυτό που είδαμε μαζί."

Θα μπορούσε άραγε η χαρά η οποία συνοδεύει τη μητρότητα και η γλυκιά προσμονή της να αλλάξουν κάποτε πρόσωπο; Να γίνει η ευτυχία θλίψη μεμιάς και η άσβεστη ελπίδα αβάσταχτος πόνος; Θα μπορούσαν πάλι μετά τα συναισθήματα αυτά να πάρουν ξανά τη γνώριμη όψη τους και να επανέλθει στη ζωή μιας γυναίκας η γαλήνη και η ψυχική ισορροπία;

Δύο διαφορετικές ιστορίες πλέκουν περίτεχνα ένα επίκαιρο κοινωνικό μυθιστόρημα που θυμίζει έντονα προσωπικό ημερολόγιο, αφού οι ίδιες οι ηρωίδες, με τη δική τους τη φωνή, εξιστορούν τα γεγονότα. Ενώ όμως οι ιστορίες τους, όπως και οι δρόμοι που επέλεξαν αρχικά να ακολουθήσουν, δείχνουν να εξελίσσονται παράλληλα, κάποια στιγμή τέμνονται τελικά, και τότε η μία εισβάλει στη ζωή της άλλης και την αλλάζει ριζικά.


Η άποψή μου:
(γράφει η Κατερίνα Βερίγκα)
Όσα βιώνει μια γυναίκα όταν διανύει μια εγκυμοσύνη ή όταν παλεύει να γίνει μητέρα, τα γνωρίζει μόνο η ίδια. Υπάρχουν γυναίκες που απέκτησαν παιδιά πολύ εύκολα, απρογραμμάτιστα ή και κατόπιν σχεδιασμού. Υπάρχουν κι εκείνες οι γυναίκες που νιώθουν ότι είναι πλασμένες να γίνουν μητέρες αλλά η φύση έχει άλλα σχέδια και τις βασανίζει ακατάπαυστα.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ο κοινωνικός περίγυρος που κρίνει εύκολα, που σε φέρνει σε δύσκολη θέση και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Παλαιότερα ίσχυε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα αυτές οι καταστάσεις.

Στο μυθιστόρημα της Μαρίας Καλύβα έχουμε δύο διαφορετικές ιστορίες γυναικών που μας τις αφηγούνται οι ίδιες. Η κάθε μία βιώνει τη μητρότητα από την πλευρά της και με έναν μοιραίο τρόπο οι δρόμοι τους θα συναντηθούν.

Είναι ένα βιβλίο που κυλάει γρήγορα, σε συνεπαίρνει ο ψυχισμός και οι εσωτερικές συγκρούσεις των δύο ηρωίδων, συμπάσχεις μαζί τους, αγωνιάς. Περνάει μηνύματα όμορφα και τρυφερά, σε παροτρύνει να έχεις ενσυναίσθηση. Τέλος, για τις γυναίκες που έχουν απογοητευτεί από τις προσπάθειες της μητρότητας, μπορεί να συντελέσει ως μια παρακίνηση να σκεφτούν μια εναλλακτική οπτική και να μην απογοητεύονται.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μαρία Καλύβα
Σελίδες: 284
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2018
ISBN: 978-618-5271-32-9
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr