Βιβλιοάποψη: "Το τραγούδι της σελήνης"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Μαριάνε, εγκλωβισμένη σ’έναν γάμο χωρίς αγάπη, έχει φτάσει πια στα όριά της. Κι ένα βράδυ στο Παρίσι κάνει το αδιανόητο: πέφτει στον Σηκουάνα. Αλλά η ιστορία δεν είναι γραφτό να τελειώσει έτσι... Η Μαριάνε σώζεται, και αυτή η δραματική νύχτα τής δίνει τη δύναμη ν’ αφήσει πίσω της την παλιά της ζωή και να φύγει για τις ακτές της Βρετάνης -σ’ ένα μέρος που οι Γάλλοι αποκαλούν «άκρη του κόσμου».

Οι άνθρωποι που θα γνωρίσει εκεί -γραφικοί, αλλά και συναρπαστικοί ταυτόχρονα- θα την εκπλήξουν με το ζεστό τους καλωσόρισμα και τον απλό, φυσικό τρόπο με τον οποίο ζουν, απολαμβάνοντας τις μικρές καθημερινές στιγμές. Σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, η Μαριάνε θ’ αρχίσει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της, θα θυμηθεί πώς είναι να γελάς, να ονειρεύεσαι, ν’ αγαπάς, και θα μάθει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσει κανείς τη ζωή που θέλει...


Η άποψή μου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Κερντρίκ, ένα γραφικό χωριουδάκι της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στην Αρμορική των Κελτών. Μπροστά του η θάλασσα με τα πανάρχαια μυστικά της λικνίζει τα καίκια των ψαράδων σαν του Πωλ (που θα βρει σ’αυτό μια... τρομαγμένη γοργόνα!) κι ένα δροσερό δάσος (που φέρνει στο νου νεράιδες και δρυίδες) να το περιβάλλουν. Η τοπική αρχιτεκτονική εμπλουτίζεται από τα χρώματα κι αρώματα των λουλουδιών κι από το πανδοχείο του χωριού, που κρατά μέσα του την ομορφιά και την μεγαλοπρέπεια καιρών αλλοτινών. Ξεχύνονται οι ευωδιές των τοπικών σπεσιαλιτέ από τα χέρια του Ζαν-Ρεμύ, με τη μαντάμ Ζενεβιέβ να κυριαρχεί. Ο Σιμόν, η Λορίν, ο ντροπαλός ζωγράφος Γιαν, η αριστοκρατική Κολέτ, η Πασκάλ και ο Εμίλ, μαζί κι ένας... κοκκινοτρίχης γάτος, αλλά και πολλοί άλλοι συμπληρώνουν σιγά-σιγά το ψηφιδωτό.

Η Μαριάνε, μια Γερμανίδα νοικοκυρά, βρέθηκε εκεί για τους λάθος λόγους, όταν αποφασίζει πως η μουντή και άχαρη ζωή της πρέπει να πάρει οριστικά τέλος. Ένα τέλος που θα δώσει η θάλασσα. Δεν θα την έλεγε κανείς άσχημη, παρά τα χρόνια της. Μόνο που από την καταπιεσμένη -από έναν αδιάφορο σύζυγο που τη βλέπει απλά σαν άμισθη υπηρέτρια- προσωπικότητά της, λείπει το χρώμα, που το έχει αντικαταστήσει η παραίτηση. Την επιθυμία της ωστόσο να τερματίσει έναν βίο ανούσιο θα έρθει η απρόβλεπτη ζωή να της την αλλάξει. Χάρη στην άγνοια της γλώσσας που προκαλεί ένα μικρό μπέρδεμα, θα ανακαλύψει όχι μόνο πως θέλει να ζήσει, αλλά και τον έρωτα, που ξεπετάγεται πολύχρωμος σαν κολιμπρί παίρνοντάς τη στα φτερά του. Ο έρωτας; Χρόνια δεν κοιτά και δεν ξεσηκώνει αποκλειστικά την Μαριάνε, αλλά κι όλους τους άλλους ήρωες! Και ο θάνατος; Μα τι θα ήταν η ζωή χωρίς αυτόν; Μόνο που στο Κερντρίκ δε θεωρούν πως όλα τελειώνουν με αυτόν. Πρέπει όμως να γευτεί κανείς τη ζωή, ώστε να καλωσορίσει τον θάνατο, όταν έρθει η ώρα.

Ένα πολύ γλυκό βιβλίο, όπου τα χρώματα, τα αρώματα, οι γεύσεις και η ιδιαιτερότητα τόπου και κατοίκων αυτού του κομματιού της Γαλλίας, με το κέλτικο στοιχείο να θριαμβεύει, δίνονται με τον πιο ωραίο τρόπο. Οι πολύπλοκες σχέσεις των ανθρώπων δίνονται και αυτές αβίαστα, με την ψυχοσύνθεση του καθενός να καθοδηγεί τις πράξεις. Διαβάζοντας, σκέψεις και συναισθήματα αρνητικά και θετικά κατακλύζουν τον αναγνώστη και τον περνούν με τέχνη από τη μια κατάσταση στην άλλη. Άνθρωποι προδομένοι ή απογοητευμένοι θα βρουν το κουράγιο να διεκδικήσουν όσα στερήθηκαν κι ανάμεσα σ’αυτούς και η Μαριάνε...

Ενδιαφέρον το γεγονός πως στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται μια συνέντευξη της συγγραφέως καθώς κι ένα index «Η Βρετάνη από το Α ως το Ω», όπου δίνονται πληροφορίες για μια γωνιά του κόσμου άγνωστης σε πολλούς!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία βιβλίου: Κοινωνικό μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Nina George
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παύλου
Σελίδες: 368 / Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Ημερ. έκδοσης: 24/10/2017
ISBN: 978-960-461-795-1
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr