Βιβλιοάποψη: "Το μυστικό"

---Δημοσίευση: 29/02/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Σ’ ένα ορεινό χωριό της Λακωνίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μετά την ταραγμένη περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, οι κάτοικοι ζουν ήσυχα και ειρηνικά, δουλεύοντας τη γη με τον ιδρώτα τους. Ο παπα-Θανάσης, ο ιερέας του χωριού, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη και προσφορά, λειτουργεί σαν συνδετικός ιστός για το ποίμνιό του. Ένας φόνος θα αναστατώσει τις ζωές των κατοίκων και θα κλονίσει τις ισορροπίες στο μικρό χωριό. Οι αντοχές των ηρώων θα δοκιμαστούν, και καλά φυλαγμένα μυστικά θα ορίσουν μοιραία τις ζωές τους. Όμως, κάθε πράξη έχει τις συνέπειές της, και το κάθε μυστικό, το ειδικό βάρος του. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για την αγάπη, την προσφορά, τα ύψη και τα βάθη της ζωής και τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Βρισκόμαστε στο 1950, σε ένα μικρό ορεινό χωριουδάκι της Λακωνίας. Ο φόνος του Χρήστου, του γιου του ιερέα του χωριού, από μια σφαίρα θα συγκλονίσει τους κατοίκους και θα ανατρέψει τα πάντα. Λίγο πριν ξεψυχήσει ο Χρήστος, υποδεικνύει τον δολοφόνο του. Κατηγορείται, λοιπόν, ο Γιάννος Κότσιρας, ο πατέρας μια πολυμελούς οικογένειας και φυλακίζεται. Ο ίδιος δηλώνει σθεναρά πως είναι αθώος.

Ο θάνατος του νέου θα ραγίσει καρδιές, ενώ απαρηγόρητη μένει η Ειρήνη, η αγαπημένη του με την οποία είχαν αρραβωνιαστεί κρυφά από όλους. Μαζί της κουβαλά και ένα μεγάλο μυστικό. Τα χρόνια περνούν. Η Ειρήνη φεύγει στο εξωτερικό και ξαναφτιάχνει τη ζωή της. Όμως, η ζωή επιφυλάσσει πάντα ανατροπές. Πίσω στο ορεινό χωριό, ένας ετοιμοθάνατος άνδρας ζητά να εξομολογηθεί από τον ιερέα του χωριού. Τι είναι αυτό που τον βαραίνει; Και πώς αυτό σχετίζεται με τον άδικο χαμό του Χρήστου;

Η Μάρω Χούπη-Γεώργα συνθέτει ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα, που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως τη δύναμη της αγάπης και της συγχώρεσης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας καταδεικνύοντας την άποψη πως το καλό θα επικρατήσει στο τέλος. Η συγγραφέας, μέσα από τη χρήση απλών καθημερινών διαλόγων, έχει δημιουργήσει χαρακτήρες που ο αναγνώστης δύναται να ταυτιστεί μαζί τους και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τα κίνητρα των πράξεών τους. Χαρακτήρες με τρωτά σημεία, πάθη, αδυναμίες, αλλά και προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την άδολη ψυχή και την ανιδιοτελή τους αγάπη.

Ιδιαίτερα συμπαθής μου φάνηκε από την αρχή του βιβλίου ο πατέρας Θανάσης, ο οποίος στερήθηκε άδικα το γιο του, όμως κατάφερε να κρατηθεί γερά στα πόδια του και απέδειξε μέσα από τις πράξεις του πως η αγάπη για τον συνάνθρωπο στέκεται ακλόνητη και αλώβητη, ικανή και δυνατή να παραμερίσει οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα.

Η κυρία Χούπη-Γεώργα επιλέγει να δώσει ένα ιδιαίτερα λυτρωτικό τέλος στην ιστορία αυτή, ένα τέλος που αποφορτίζει τον αναγνώστη από τις αλλεπάλληλες συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του. "Το μυστικό" αποτελεί ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με έντονες συγκινήσεις και ανατροπές, το οποίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στη λακωνική γη και τον παρασύρει σε ιστορίες οικογενειακές, εξαιρετικά ανθρώπινες και ουσιαστικές. Είναι η ενέργεια της αγάπης και η δύναμη της συγχώρεσης ικανές να εξαλείψουν κάθε ίχνος δυστυχίας; Διαβάστε το.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μάρω Χούπη-Γεώργα
Σελίδες: 486
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2023
ISBN: 978-618-5520-77-9


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μάρω Χούπη-Γεώργα γεννήθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας. Παντρεύτηκε τον παιδίατρο Δημοσθένη Γεώργα, απέκτησαν δύο θυγατέρες και εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι το 1966. Διετέλεσε πρόεδρος και σολίστ της χορωδίας του Δήμου Αμαρουσίου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Ασχολείται με τη συγγραφή μικρών και μεγάλων αφηγημάτων και έχει  διακριθεί με το Γ΄ βραβείο από τον Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων για το διήγημά της «Φθινόπωρο του ’41». Έργα της: «Δάκρυα που δεν κύλησαν» (μυθιστόρημα, 2017, εκδόσεις Πνοή), «Ταξιδεύοντας με τις αναμνήσεις» (διηγήματα, 2020, εκδόσεις Πολύφεγγος), «Η Βαμβακού κυρά θυμάται, στοχάζεται και περιμένει» (θεατρικό, 2020, εκδόσεις Πολύφεγγος), «Το μυστικό» (μυθιστόρημα, 2023, εκδόσεις Πνοή).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr