Βιβλιοάποψη: "Το σύνδρομο του Μεσσία"

---Δημοσίευση: 02/02/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τρεις γυναικοκτονίες, ένας ασθενής µε ψυχασθένεια και οι υποψίες που τον κυκλώνουν, σε ένα αστυνοµικό µυθιστόρηµα από τον συγγραφέα του bestseller «Ο Σκακιστής».

Ιωάννινα, αρχές δεκαετίας του ΄80: Την πόλη συγκλονίζουν οι φρικτές δολοφονίες τριών γυναικών. Ο ζωγράφος Άγγελος Αλεξάκης, έρµαιο της βαριάς ψυχικής νόσου που τον βασανίζει, παλεύει µε το άρρωστο µυαλό του, πασχίζοντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέµα. Όµως, η παραληρηµατική ζωή του θα οδηγηθεί σε ακόµα πιο σκοτεινές ατραπούς, όταν θα µπει στο στόχαστρο της αστυνοµίας ως ο βασικός ύποπτος για τα τρία εγκλήµατα. Ο Άγγελος είναι πλέον αναγκασµένος να ανακαλύψει µόνος του την αλήθεια, αποδεικνύοντας σε όλους, και κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, πως είναι αθώος. Σύµµαχός του σε αυτή τη σκληρή µάχη στέκεται ο διακεκριµένος ψυχίατρος δόκτορας Λεβύ. Ταυτόχρονα, αινιγµατικά πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή του Άγγελου. Καχύποπτοι αστυνοµικοί, ένας ντετέκτιβ µε σκοτεινό παρελθόν, µια µυστηριώδης φοιτήτρια ιατρικής, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων Τέχνης και µια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί, µετατρέπουν την προσπάθεια του Άγγελου για την αποκάλυψη της αλήθειας σε δυσεπίλυτο γρίφο. Σ’ έναν γρίφο στον οποίο η µαρτυρική ζωή του ψυχικά άρρωστου ανθρώπου, ο έρωτας, το πάθος για την Τέχνη, τα αρχέγονα ερωτήµατα της ανθρώπινης ύπαρξης, η αιώνια πάλη του καλού µε το κακό, καθώς και η λυτρωτική δύναµη της αληθινής αγάπης καθορίζουν τους ήρωες του έργου, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο και βαθύ αστυνομικό μυθιστόρημα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Η σοβαρή ψυχική ασθένεια του Άγγελου τον κάνει να πιστεύει πως είναι ένοχος για τον βίαιο θάνατο τριών γυναικών. Δεν είναι σίγουρος, αλλά το μυαλό του κάνει διάφορα σενάρια, δεν θυμάται, μπλέκεται στα σκοτεινά και δαιδαλώδη μονοπάτια του, αναζητώντας αγωνιωδώς την αλήθεια. Πολλές φορές νιώθει ότι καταδιώκεται από τον κόσμο που τον περιτριγυρίζει και πως συνωμοτούν για να του προκαλέσουν κακό. Στην προσπάθειά του να ζητήσει βοήθεια, επισκέπτεται τον δόκτορα Λεβύ, διακεκριμένο ψυχίατρο της περιοχής. Τα πράγματα βαίνουν καλώς για τον Άγγελο, όταν όμως σταματάει τη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα της νόσου του γίνονται πιο έντονα.

Από τη μια, λοιπόν, έχουμε τρεις γυναικοκτονίες τις οποίες ο αναγνώστης δεν είναι σίγουρος ότι ο ζωγράφος Άγγελος Αλεξάκης τις διέπραξε. Και πώς μάλιστα, να το γνωρίζει αφού και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής πασχίζει να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα, το καλό μέσα στο απόλυτο κακό... Από την άλλη, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός του ψυχικού κόσμου του ζωγράφου και του κοινωνικού περίγυρού του, που είτε θα τον βοηθήσει είτε θα τον βλάψει. Κανείς δεν ξέρει. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί κυριολεκτικά στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος μέσα από ένα κρεσέντο ανατροπών, συνεχών αμφισβητήσεων και καταιγιστικών εξελίξεων και μόνο τότε θα γίνει κατανοητή η επιλογή του τίτλου “Το σύνδρομο του Μεσσία” για τη συγκεκριμένη ιστορία.

Η υπόθεση παίζει με το μυαλό του αναγνώστη, τον παγιδεύει στα μονοπάτια του μυαλού του πρωταγωνιστή, τον κάνει να αμφισβητήσει σχεδόν όλα όσα διάβασε σε προγενέστερα κεφάλαια και δεν του επιτρέπει να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, παρά μόνο αφότου βρει τον πραγματικό ένοχο. Πρόκειται για ένα αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ, θα λέγαμε, το οποίο δεν βασίζεται τόσο στις πράξεις, αλλά στην ψυχολογία του ήρωα, στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή του, την οποία με πραγματική μαεστρία αποτυπώνει ο συγγραφέας, μέσα από την επιλογή ποιητικών λέξεων και μεταφορικών σκηνών. Η εμβάθυνση στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή, παράλληλα, ενισχύεται από τη χρήση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, μέσα από την οποία καταλαβαίνουμε το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλά ο ίδιος, αλλά και της εκάστοτε ψυχολογικής του κατάστασης.Η υποψία μιας αόριστης ευτυχίας πεταρίζει ανέμελη, σαν πολύχρωμη πεταλούδα, μέσα στο απέραντο τοπίο της θλίψης μου.”Μια αρρωστημένη ζάλη με παρασέρνει ξανά.”

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η φιλοσοφική διάσταση που προσθέτει ο Ηλίας Μωραΐτης στο συγκεκριμένο έργο του, μέσα από τη συνεχή αναφορά του πρωταγωνιστή στην αναζήτηση του Θεού και της αληθινής, άδολης αγάπης, καθώς και τη σημασία της τέχνης στη ζωή ενός ανθρώπου. Ένα καλογραμμένο και αγωνιώδες αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο ανατροπές και ένα έξυπνο φινάλε που θα συναρπάσει δίχως αμφιβολία τους λάτρεις του είδους.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ηλίας Μωραΐτης
Σελίδες: 346
Ημερ. έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-626-579-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Ηλίας Μωραΐτης γεννήθηκε στις 27 Νοεµβρίου του 1981 στην Ξάνθη, όπου και διαµένει. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, µε ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση του σεµιναρίου Επιµέλειας και Διόρθωσης Κειµένου του ΕΚΠΑ.

Έχει βραβευτεί µε έπαινο από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Η πρώτη εκδοτική του προσπάθεια έγινε το 2017 µε το ψυχολογικό θρίλερ "Σκληρές Αλήθειες" από τις εκδόσεις Ψυχογιός και η δεύτερη το 2020 µε το αστυνοµικό µυθιστόρηµα "Ο Σκακιστής" από τις Εκδόσεις Πηγή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr