Εκδότης - Καρμέλα Κατσαμένη (Carmela's books)

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 εγκαινιάστηκε η νέα στήλη της ιστοσελίδας Βιβλιοσημεία, που περιλαμβάνει μίνι-συνεντεύξεις με ΕΚΔΟΤΕΣ, που θα συζητηθούν.

Οι εκδότες στα... 10 βήματα!!!

Δέκα ερωτήσεις για λογαριασμό της σελίδας μας και δέκα απαντήσεις εκδοτών, τις οποίες όλοι θα θέλαμε να διαβάσουμε.

Η πρώτη συνέντευξη έγινε με τον κ. Γιάννη Χουτόπουλο (εκδ. Κύφαντα), η δεύτερη με τον κ. Γιάννη Τσαχουρίδη (εκδ. Γράφημα). Η τρίτη έγινε με την κα. Μαρία Κοκκίνου (εκδ. Πορφύρα). Η τέταρτη με τον κ. Νέστορα Πουλάκο (εκδ. Βακχικόν). Η πέμπτη με τον κ. Κώστα Γκοβόστη (εκδ. Γκοβόστης). Η έκτη με τον κ. Χάρη Νικολακάκη (εκδ. Bell-Silk-Χαρλένικ). Η έβδομη έγινε με τον κ. Αχιλλέα Τριαντόγλου και την κα. Κατερίνα Τσίρη (εκδ. Ελκυστής). Η όγδοη με την κα. Γιοβάνα Βεσσαλά (εκδ. Κέλευθος). Η ένατη έγινε με τον κ. Μηνά Παπαγεωργίου (Πρότυπoς Όμιλος Πολιτισμού Πηγή - εκδ. iWrite, Πηγή, Δαιδάλεος). Η δέκατη με τον κ. Μιχάλη Σιδέρη (εκδ. Μιχάλη Σιδέρη). Η ενδέκατη έγινε με την κα. Σύσση Καπλάνη (εκδ. Φίλντισι). Η δωδέκατη έγινε με τον κ. Κωνσταντίνο Σκιπητάρη (εκδ. Ανεμόεσσα).

Παραθέτουμε σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2023, την δέκατη τρίτη συνέντευξη της στήλης, με την κα. Καρμέλα Κατσαμένη, από τις εκδόσεις Carmela's Books.

- Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξετε έναν εκδοτικό -τον δικό σας εκδοτικό, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς;
Κ.Κ.: Καλησπέρα σας και χαίρομαι που θα συζητήσουμε θέματα που απασχολούν πολλούς συγγραφείς. Ξεκίνησα το Carmela’s Books κι επένδυσα πραγματικά στη δημιουργία του, θέλοντας να δώσω στους αναγνώστες μου μια πιο σύγχρονη μορφή βιβλίου, με μια μηνιαία ροή, που απαιτεί τεράστια προσπάθεια και δουλειά. Το Carmela’s Books δεν φτιάχτηκε μόνο για τα βιβλία μου. Φτιάχτηκε με σκοπό να μαζευτούν συγγραφείς, που η πένα τους είναι δυνατή, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία να εκδώσουν το έργο τους και είτε γράφουν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, χωρίς αντίτιμο της δουλειάς τους, είτε είναι αναγκασμένοι να κάνουν αυτoέκδοση. Φαντάζομαι μια ομάδα από συγγραφείς που θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό κι αυτό σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στο αναγνωστικό κοινό. Επίσης, κάτι που είναι σημαντικό να ειπωθεί, είναι ότι στο Carmela’s Books τα βιβλία τα διαβάζεις μέσα στην εφαρμογή -δεν κατεβαίνουν, δεν μοιράζονται σαν ένα απλό PDF, όπως στους άλλους εκδοτικούς.

- Είστε ο μοναδικός εκδοτικός στην Ελλάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με το ψηφιακό βιβλίο (e-book). Πιστεύετε πως ο κόσμος δεν θα διαβάζει βιβλία σε έντυπη μορφή στο μέλλον;
Κ.Κ.: Ναι. Είμαι ο πρώτος ηλεκτρονικός εκδοτικός, κι όπως προείπα, δουλεύω άπειρες ώρες πάνω σε αυτό το project, γιατί το πιστεύω. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει ακυρώσει πολλές σταθερές αξίες, τις τροποποίησε, τις εξέλιξε και μας τις δίνει σε διαφορετική μορφή. Παλιά υπήρχαν οι δίσκοι από βινύλιο, οι κασέτες, ακόμα και τα CD έκαναν τον κύκλο τους και τελικά καταργήθηκαν. Αντικαταστάθηκαν με μεγάλη ευκολία από τα play lists, τον ιντερνετικό κόσμο. Κάπως έτσι θεωρώ ότι θα αντικατασταθεί και το έντυπο βιβλίο αργά ή γρήγορα, γιατί αυτό το ρεύμα με το ηλεκτρονικό βιβλίο, ή το audio book έχει ήδη εξαπλωθεί στο εξωτερικό. Η νεολαία είναι πολύ πιο εξοικειωμένη με τα ηλεκτρονικά μέσα παρά με τα έντυπα.

- Tι παραπάνω θα προσφέρετε από την κλασική έκδοση e-books που συναντάμε σε όλους τους εκδοτικούς;
Κ.Κ.: Το στοίχημα ήταν ένα. Να διασφαλίσω στους συγγραφείς κάτι που κανένας εκδοτικός δεν μπορεί: να μην διαρρέει το έργο τους, να μην μοιράζεται ως ένα απλό PDF από αναγνώστη σε αναγνώστη. Και μπορώ να πω με περηφάνια ότι το πέτυχα. Στην Πλατφόρμα-Εφαρμογή Carmela’s Books, η κεντρική ιδέα ήταν να πατήσει πάνω στην φιλοσοφία του Netflix. Αγοράζεις το βιβλίο που θες, και υπάρχει στην βιβλιοθήκη σου. Δεν μπορείς να το στείλεις σε κάποιον άλλο, μπορείς να το διαβάσεις ξανά όποτε θες, και από τη μεριά του συγγραφέα τα πνευματικά του δικαιώματα, είναι προστατευμένα με αυτόν τον τρόπο.

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού βιβλίου; Η τιμή; Η μορφή; Η online ανάγνωση;
Κ.Κ.: Όλα μαζί. Πρώτον και κυριότερο προσπάθησα να δημιουργήσω μια προσομοίωση βιβλίου. Κι αυτό το πέτυχα, όχι εύκολα. Το να ακούς ακόμα και τις σελίδες που γυρνάς είναι κάτι σημαντικό. Η μορφή είναι όπως σε ένα έντυπο, δεν υστερεί σε τίποτα, και το κυριότερο μπορείς να το διαβάζεις από κινητό ευδιάκριτα (υπάρχει ακόμα και ρύθμιση αν θες μεγαλύτερη γραμματοσειρά) σε τάμπλετ, ή σε υπολογιστή. Διαβάζεις παντού. Όσο για την τιμή, θεωρώ ότι είναι αντίστοιχη της ποιότητας και της αξιολόγησης, όπως και της αγοράς. Έτσι κι αλλιώς, έκανα έρευνα αγοράς. Υπάρχουν εκδοτικοί (δεν θα αναφέρω όνομα) που πουλάνε ένα βιβλίο στα 17 ευρώ, και έχουν το e-book στα 14 ευρώ. Κι αυτό σε PDF που μπορεί άνετα να μοιραστεί στο αναγνωστικό κοινό!

- Χαράζετε την εκδοτική σας πορεία εκδίδοντας βιβλία, αλλά ταυτόγχρονα εκδίδετε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Έρεβος» στον εκδοτικό οίκο Bell/Χαρλένικ Ελλάς (ένας από τους πιο εμπορικούς εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα). Κάπως αντιφατικό θα έλεγα, σαν να ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας! Θέλετε να μας το αναλύσετε;
Κ.Κ.: Καθόλου δεν ανταγωνίζομαι τον εαυτό μου. Μετράω στο βιογραφικό 18 βιβλία πλέον και ένα σήριαλ ως βασική σεναριογράφος. Όταν ξεκίνησα το Carmela’s Books, μίλησα με τον εκδότη και φίλο μου Χάρη Νικολακάκη. Είμαι ευτυχής που είναι πάντα δίπλα μου και μάλιστα μπορώ να πω ότι οι αναγνώστες που αγοράζουν τα Silk με ψάχνουν στην πλατφόρμα μου, και το αντίστροφο. Υπάρχει μια άψογη συνεργασία και φυσικά καθόλου ανταγωνιστική. Το αντίθετο μάλιστα. Υποστηρικτική θα έλεγα.


- Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε τους συγγραφείς σας; Σκοπεύετε να εκδώσετε μόνο Έλληνες ή και ξένους; Τι λέτε σε όσους θέλουν να εκδώσουν μαζί σας;
Κ.Κ.: Διαβάζω εγώ η ίδια όσα βιβλία στέλνονται για αξιολόγηση. Είμαι ευτυχής που οι συνεργάτες μου (συγγραφείς) είναι όλοι διαλεγμένοι ένας προς έναν και όλοι μαζί σχηματίζουμε μια ομάδα. Άλλωστε αυτό ήταν το νόημα και ο σκοπός μου από την αρχή. Προς το παρόν, η ομάδα αυτή μεγαλώνει ολοένα και ο επόμενος στόχος ναι, είναι το εξωτερικό με διαφορετικό τρόπο. Θα μεταφραστούν τα βιβλία στα αγγλικά και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αναγνωστικό κοινό από το εξωτερικό. Τώρα, όσοι συγγραφείς θα ήθελαν να μπουν στο Carmela’s Books, μπορούν να με βρουν εύκολα, να στείλουν το έργο τους, για να περάσει από αξιολόγηση. Εκτός από μένα υπάρχουν αναγνώστες που συνεργάζονται μαζί μας και αξιολογούν τα προτεινόμενα βιβλία. Έτσι δεν κάνουν άλλωστε και οι εκδοτικοί; Σε τι θα έπρεπε να διαφέρουμε εμείς σε αυτόν τον τομέα;

- Υπάρχει χώρος για νέους εκδότες ή θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις ή ακόμα και να κλείνουν εκδοτικοί οίκοι;
Κ.Κ.: Νέους εκδότες; Όταν υπάρχουν τόσοι που συζητάνε μόνο για αυτοεκδόσεις; Είναι τραγικό να είσαι συγγραφέας και να πρέπει να πληρώσεις για να εκδοθείς. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να περάσω μια τέτοια διαδικασία. Θα προτιμούσα να πάψω να γράφω. Ναι. Έχουν ανοίξει πολλοί εκδοτικοί γιατί απλά θεωρούν τις αυτοεκδόσεις εύκολη λύση ώστε να μπουν στην αγορά. Όχι... και πάλι όχι!

- Ηλεκτρονικό βιβλίο/audio book: Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον κι ανταπόκριση από το κοινό ή όχι;
Κ.Κ.: Μεγάλη ανταπόκριση. Είναι εξαπλωμένο ρεύμα στο εξωτερικό κι έρχεται γρήγορα και σε μας. Σας το είπα, το ίντερνετ, η διαφορετικότητα της εποχής μας παρασύρει όλους. Είναι ο βασικός λόγος που δημιούργησα το Carmelas Books. Υπάρχουν αναγνώστες που λένε: αν ήταν έντυπο... Όταν το βγάλετε σε έντυπο... Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Το Carmelas Books είναι αυτό που είναι. Προσφέρει ποιότητα στους αναγνώστες, προστασία τους συγγραφείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα βγει στην αγορά ούτε ένα βιβλίο μας έντυπο. Διαφορετικά θα πρόδιδα τον ίδιο μου τον εαυτό.

- Τι έχετε να προτείνετε που θα μπορούσε να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση, ήδη από αύριο;
Κ.Κ.: Ως προς τι; Είναι πολλά τα μέτωπα, έρχεται ένα τσουνάμι, κι όποιος αντέξει την ώρα που θα τον χτυπήσει θα μείνει όρθιος. Βελτίωση; Λυπάμαι αλλά δεν την βλέπω. Μιλώντας σε παγκόσμια βάση.

- Υπάρχει κάποια αγαπημένη στιγμή μέσα στην ημέρα σας, που δεν θα την αλλάζατε για τίποτα στον κόσμο;
Κ.Κ.: Ναι... την ώρα που γράφω. Που πιάνω τους ήρωές μου από το χέρι και τους πετάω στον στρόβιλο της κάθε ιστορίας μου... Την στιγμή που ένας/μια αναγνώστης/στρια τελειώνει ένα βιβλίο μου κι έχει μπει στον κόσμο μου, με έχει νιώσει. Όπως τώρα με τον «Έρεβο» από τη Silk, που μπαίνει σε δεύτερη έκδοση, διαπραγματεύεται την σεξουαλική κακοποίηση... Το μετά μιας γυναίκας που έχει χάσει την γυναικεία της αξιοπρέπεια... Τι αποζητάει για να την βρει, να μπορέσει να ολοκληρώσει το μισό που έχει απομείνει μέσα της... Ναι! Όσοι το διάβασαν και με ένιωσαν, όταν λαβαίνω μηνύματα συγκίνησης είναι η λατρεμένη μου στιγμή...


Καλή επιτυχία στο εγχείρημά σας. Καλοτάξιδα τα βιβλία σας.
Σας ευχαριστώ για την υπέροχη συζήτηση.
Carmela

Ανακαλύψτε τα βιβλία των εκδόσεων Carmela's Books εδώ.

(©Λιάνα Τζιμογιάννη, Γιώργος Δόλγυρας για τα Βιβλιοσημεία)
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr