Βιβλιοάποψη: "Για όλα υπάρχει ένας μύθος"

---Δημοσίευση: 29/11/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Πώς γίνεται ολόκληρος θεός του πολέμου να είναι δειλός; Πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η εκδίκηση μιας απατημένης θεάς που ψάχνει να ξεσπάσει; Πόσο κακό είναι ικανή να κάνει μια μητέρα που αναζητά τη χαμένη της κόρη; Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει ένα διάσημο τέρας που, μέχρι να τιμωρηθεί σκληρά και άδικα, ήταν μια κοπέλα ξακουστή για την ομορφιά της; Τι ανάγκασε τους πανίσχυρους θεούς του Ολύμπου να εγκαταλείψουν το παλάτι τους φοβούμενοι για τη ζωή τους;

Αν νομίζετε ότι οι αρχαίοι μύθοι ανήκουν στο παρελθόν, κάνετε λάθος. Η ελληνική μυθολογία μπορεί να είναι αρχαία, αλλά είναι πάντα επίκαιρη και βρίσκεται παντού γύρω μας. Δεν το πιστεύετε;

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παρελαύνουν μύθοι μια συλλογή με περισσότερους από τριάντα αρχαίους μύθους για κάθε σημαντική πτυχή της ζωής μας. Πριν ο πόλεμος, το μίσος, η εκδίκηση, ο πλούτος, η φιλία ή ο θάνατος παιδέψουν εμάς, είχαν απασχολήσει τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι κατέγραψαν τις σκέψεις τους μέσα στους μύθους, που επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Μετά από 1.000.000 ώρες προβολών στο YouTube και τη μεγαλύτερη παρέα μυθολογίας και αρχαιολογίας του ελληνικού διαδικτύου με πάνω από 125.000 ακόλουθους, αυτό το βιβλίο υπόσχεται να σας πείσει ότι, όπου και να κοιτάξετε, θα δείτε τα απομεινάρια μιας πανάρχαιας ιστορίας και ότι... για όλα υπάρχει ένας μύθος!


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Οι λάτρεις της μυθολογίας τον ήξεραν πολύ πριν την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια και μάλιστα... με άλλο όνομα! Ο Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, aka Mythologist, μεταφέρει την αγάπη του για τους μυθολογικούς ήρωες από το YouTube στο χαρτί για να μας συστήσει το «Για όλα υπάρχει ένας μύθος».

Για όλα; Μα ναι! Τότε, στα παλιά τα χρόνια, όταν ο σκληροτράχηλος Δίας έκανε ως συνήθως κουμάντο, εξουσιάζοντας τους υπόλοιπους θεούς (και το σύμπαν γενικότερα) πράγματα και θάματα συνέβησαν και ο συγγραφέας είναι εδώ για να μας τα διηγηθεί.

Αν περιμένετε να ξαναθυμηθείτε ιστορίες, που κάπως θυμάστε από τα μικράτα σας κι άλλες λιγότερο γνωστές, να κατανοήσετε καλύτερα τις έννοιες γύρω από τους μύθους και την περιπλοκότητα των σχέσεων των Θεών (όσο πιο συχνά άλλαζε ο Δίας ερωτικούς συντρόφους τόσο πιο μπερδεμένη γινόταν η κατάσταση), καλά κάνετε. Αυτά προσφέρει το βιβλίο και όχι μόνο. Στις σελίδες του υπάρχει μια πιο ανθρώπινη -άρα συναισθηματική- προσέγγιση των μύθων, από μία λιγότερο αποστειρωμένη οπτική γωνία, σε σχέση με αυτή που περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία.

Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, αποτελούμενα από αντίθετες έννοιες: «Φως & Σκοτάδι», «Ειρήνη & Πόλεμος», «Αλήθεια & Ψέμα», «Φιλία & Έχθρα», «Έρωτας & Μίσος», «Πλούτος & Πενία», «Επιβράβευση & Τιμωρία», «Δημιουργία & Καταστροφή», «Θάρρος & Δειλία», «Γέννηση & Θάνατος». Παρά τις αντιθέσεις, από τις οποίες διακρίνεται κάθε κεφάλαιό του, σκοπός του βιβλίου δεν είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «να υποστηρίξει ότι τα πάντα στη ζωή είναι άσπρο ή μαύρο. Πολλές από τις αντιθέσεις αφορούν έννοιες που ξεπερνούν τον άνθρωπο και φανερώνουν την ανάγκη του να καταπιαστεί μαζί τους με απώτερο σκοπό να τις κατανοήσει».

Χάρη στη στρωτή του γλώσσα, τις απλά δοσμένες πληροφορίες, αλλά και την αλληλεπίδραση που επιχειρεί με τον αναγνώστη (ο συγγραφέας τού απευθύνεται συχνά, ζητώντας του να μπει στη θέση του εκάστοτε ήρωα), το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ενήλικες που έχουν αδυναμία στη μυθολογία ή σε εκείνους που την αγάπησαν ως παιδιά και θέλουν να αναθερμάνουν τη σχέση τους μαζί της, αλλά και σε ανήλικους που θέλουν να δουν τη μυθολογία... αλλιώς!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Σελίδες: 280
Ημερ. έκδοσης: 24/11/2022
ISBN: 978-618-215-067-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Κλασική Αρχαιολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την πρώιμη αρχαία ελληνική γλυπτική και την ελληνική μυθολογία και θρησκεία, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια. Από το 2020 είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του διαδικτυακού project «The Mythologist», που έχει ως στόχο την επικοινωνία της μυθολογίας και της αρχαιολογίας στο ευρύ κοινό. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το κανάλι του στο YouTube, με περισσότερα από 170 βίντεο ελληνικής και παγκόσμιας μυθολογίας και αρχαιολογίας, μετρά πάνω από 125.000 ακόλουθους όλων των ηλικιών.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr