Βιβλιοάποψη: "Ο νεαρός Μάνγκο"

---Δημοσίευση: 08/12/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Μάνγκο και ο Τζέιμς προέρχονται και οι δύο από τις εργατικές συνοικίες της Γλασκόβης, οι καταβολές τους όμως είναι εντελώς διαφορετικές -ο Μάνγκο είναι προτεστάντης και ο Τζέιμς καθολικός. Θα έπρεπε να είναι ορκισμένοι εχθροί για να επιβιώσουν στον βίαιο, αρρενωπό και δογματικό κόσμο που τους περιβάλλει. Κι όμως, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ο Μάνγκο και ο Τζέιμς έρχονται πολύ κοντά, καθώς βρίσκουν καταφύγιο στον περιστερώνα που έχει φτιάξει ο Τζέιμς για τα αγωνιστικά του περιστέρια. Ερωτεύονται και ονειρεύονται να βρουν ένα μέρος όπου θα υπάρχει μια θέση και για αυτούς. Η απειλή της αποκάλυψης είναι όμως διαρκής και η ενδεχόμενη τιμωρία ανείπωτη. Κι όταν αρκετούς μήνες αργότερα η μητέρα του Μάνγκο τον στέλνει εκδρομή για ψάρεμα σε μια λίμνη στη Δυτική Σκοτία, μαζί με δυο παράξενους μέθυσους με σκοτεινό παρελθόν, ο Μάνγκο θα αναγκαστεί να φτάσει στα όρια των αντοχών του και θα προσπαθήσει να επιστρέψει σε έναν τόπο ασφαλή, σε έναν τόπο όπου αυτός κι ο Τζέιμς ίσως να έχουν ένα μέλλον. Στο δεύτερο βιβλίο του, ο Douglas Stuart δίνει φωνή σε ανθρώπους που συνήθως η λογοτεχνία αποκλείει, μιλά για τα όρια της αρρενωπότητας, τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις και τους κινδύνους που ενέχει το να αγαπάς κάποιον τόσο πολύ.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
«Παίξε ξύλο, έτσι κάνουν οι άντρες».
«Πήδα την γκόμενα, δείξε ότι είσαι άντρας».
«Μην κλαις, τι σόι άντρας είσαι;».
Ο Μάνγκο δε θέλει να είναι τέτοιος άντρας, σαν τόσους συνομήλικούς του στη Γλασκόβη, όπου κάθε απόκλιση από την καθορισμένη αρρενωπότητα θεωρείται απαγορευτική. Δε θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του νταή μεγάλου αδερφού του και να ζει κρυμμένος στις σκιές, πριν το επόμενο ραντεβού μάχης με την αντίπαλη συμμορία καθολικών. Δε θέλει να μισεί τον κόσμο ούτε να είναι φιλοξενούμενος στην ίδια του τη ζωή.

Ο Μάνγκο θέλει απλώς να νιώσει την αγάπη. Απλόχερα, ειλικρινά, χωρίς συμφέρον, χωρίς ένα κορίτσι-βιτρίνα για να του εξασφαλίζει την αποδοχή. Δεν του φτάνουν τα λιγοστά χάδια της Μο-Μόου, όταν δεν είναι χαμένη στο μεθύσι της, η σκληρή αγάπη του Χα-Χα, εφόσον έχει σιγουρέψει ότι θα υπερασπιστεί στο πλάι του την προτεσταντική τιμή, η φροντίδα της Τζόντι, όταν δεν τον απορρίπτει που συγχωρεί τη μητέρα τους για τα παραστρατήματά της.

Και τα καταφέρνει -ή έστω φτάνει όσο πιο κοντά του επιτρέπουν: βρίσκει την αγάπη στο πιο απίθανο μέρος! Στον βρώμικο περιστερώνα του Τζέιμς θα μάθει τον εαυτό του και θα αναζητήσει τις πιο μύχιες επιθυμίες του, θα νιώσει πόθο -εφηβικό, αθώο- προσμονή, λαχτάρα. Λαχτάρα για ένα φιλί, για οικειότητα, για λίγες στιγμές μακριά από τη βία και την υποκρισία. Όταν είναι μαζί με τον Τζέιμς, δε χρειάζεται να είναι κάποιος άλλος. Όταν όμως επιστρέφει στην πραγματικότητα, κανείς δεν του χαρίζεται. Κι αν νόμιζε ότι η απόρριψη από τη μητέρα του για χάρη ενός νέου συντρόφου ή η συμμετοχή του στα άγρια επεισόδια της συμμορίας του αδερφού του είναι το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί, σύντομα συνειδητοποιεί ότι η ζωή δεν του έχει δείξει ακόμα το πιο σκληρό της πρόσωπο. Αυτό που του εμφανίζεται σε ένα υποτιθέμενο ταξίδι αναψυχής, μια εκδρομή για ψάρεμα με δύο άγνωστους ουσιαστικά άνδρες, με τις ευλογίες της Μο-Μόου «για να γίνει άντρας». Εκεί όπου αναγκάζεται να βγάλει από μέσα του και να εφαρμόσει στην πράξη όσα του έχει μάθει η ωμή πλευρά της ζωής στη Γλασκόβη.

Ο Douglas Stuart κινείται στα γνώριμα νερά του βραβευμένου Σάγκι Μπέιν για να παρουσιάσει μια (ακόμα) σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, από αυτές που αναγκάζουν τον αναγνώστη να κλείσει για λίγο το βιβλίο για να συνέλθει από τις εικόνες που έχουν κατακλύσει το μυαλό του. Η ολοκληρωτική απόρριψη της διαφορετικότητας, η καταδίκη της ομοφυλοφιλίας και η υπεράσπιση της τοξικής αρρενωπότητας με κάθε κόστος για κάποιους είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και για άλλους ένα προσωπικό δράμα.

Μπροστά στο αδιέξοδο της μίζερης καθημερινότητας και ενός προδιαγεγραμμένου μέλλοντος, η σχέση των δύο αγοριών προσφέρει μια αναγνωστική ανάσα, που διαρκεί μόνο για λίγο: τρυφερή μέσα στη σκληρότητα του κόσμου, ελπιδοφόρα σε ένα περιβάλλον όπου η φανέρωση συναισθήματος ταυτίζεται με αδυναμία. Αλλά και πρακτικά αδύνατη σε μία κοινωνία εκπαιδευμένη να αναγνωρίζει τα όνειρα των τολμηρών, μόνο για να τα τσαλαπατήσει μόλις αρχίσουν να ανθίζουν.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Douglas Stuart
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελίδες: 432
Ημερ. έκδοσης: 28/09/2023
ISBN: 978-618-03-3630-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Douglas Stuart (Ντάγκλας Στιούαρτ, Γλασκόβη 1976) σπούδασε στο Royal College of Art του Λονδίνου. Ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής μόδας στη Νέα Υόρκη.

Το "Σάγκι Μπέιν" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που μεταφράζεται σε 34 γλώσσες. To "Ο νεαρός Μάνγκο" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του και μετά την κατάκτηση του Βραβείου Booker δηλώνει πως θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr