11 ερωτήσεις στον Νικ Πατσίνο

---Δημοσίευση: 24/11/2023---
Ο Νικ Πατσίνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στη διαμόρφωση του συγγραφικού του ονόματος συνετέλεσαν οι ιταλικές του ρίζες από την πλευρά του πατέρα του. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου και έλαβε το πρώτο του πτυχίο στη γεωλογία και στο γεωπεριβάλλον, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (Upon Tyne) με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιχειρηματικότητα.

Εργάστηκε στην Ελλάδα σε μεγάλα τεχνικά έργα ως γεωλόγος μηχανικός, ενώ δοκίμασε την τύχη του και στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε για κάποια χρόνια, ασχολούμενος επαγγελματικά με την πράσινη ενέργεια και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Σήμερα, μας παραχωρεί μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με αφορμή το βιβλίο του "Φύλακας άγγελος"! Εδώ θα διαβάσετε την άποψη του Γιώργου Δόλγυρα για το εν λόγω μυθιστόρημα.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας λίγα πράγματα για σένα;
Ν.Π.: Από μικρό παιδί μαγευόμουν από τα βιβλία. Με απορροφούσαν, χανόμουν μέσα στις σελίδες τους, ταξίδευα. Ήταν απόγευμα, τα ξαδέρφια μου θυμάμαι με φωνάζανε να πάμε στην αλάνα να παίξουμε ποδόσφαιρο, και 'γω ήμουν κολλημένος πάνω από το "Ο Στοχαστής ντετέκτιβ" της Κριστίν Νέστλινγκερ (εκδόσεις Πατάκης). Μετά ήρθαν "Tα ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου (Παιδικές Ω εκδόσεις), μετά, "Το Τσίρκο της Ίρμας" της Νίτσας Τζώρτζογλου (εκδόσεις Καστανιώτη), "Ο Μικές ξανάρχεται!" της Άστριντ Λίντγκρεν (εκδόσεις Ψυχογιός). Η πάροδος των χρόνων, έφερε κι άλλα, πολλά. Γενικά διάβαζα πάρα πολύ, αγαπούσα την ανάγνωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έβαλα σε δεύτερη μοίρα το ποδόσφαιρο. Βρήκα τη φόρμουλα να τα συνδυάσω όλα, γι'αυτό έγινα και τόσο εξαιρετικός μπαλαδόρος! (γέλια). Ξέρεις, τώρα που τα αφηγούμαι αυτά, σκέφτομαι πόσο σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι είναι οι προαναφερόμενοι. Από εφτά χρονών μάς πλάθουν τον χαρακτήρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Ή μάλλον, το γνωρίζουν! Είναι λειτουργοί, είναι κοινωνοί στην ανατροφή των παιδιών και των εφήβων. Εκτός από τη λατρεία μου για τα βιβλία γενικότερα, είμαι και φανατικός μουσικόφιλος. Ειδικά στην εφηβεία μου, αν δεν άκουγα όλο τον δίσκο των Πυξ-Λαξ σε καθημερινή βάση, δεν έβγαινα από το σπίτι μου! Μια υποσημείωση: Στο μυθιστόρημά μου, "Φύλακας άγγελος", αναφέρονται αρκετές φορές οι Πυξ-Λαξ, και νομίζω ότι τους το χρωστούσα, γιατί τους χωρισμούς που μας πικράνανε εκείνα τα ευαίσθητα τα σχολικά χρόνια, τους ξεπεράσαμε χάρη στις υπέροχες μπαλάντες τους. Δυο ωρίτσες αρκούσαν για να κλείσουν οι πληγές στο πνεύμα.

Αγαπημένη στιγμή μέσα στην ημέρα;
Ν.Π.: Είναι πολλές οι αγαπημένες στιγμές. Μπορεί να είναι η αγκαλιά ενός δικού μου ανθρώπου, όταν επιστρέφω από τη δουλειά, μια ωραία ταινία αργά το βράδυ, παρέα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Σίγουρα, μία από τις πολύ αγαπημένες στιγμές είναι όταν επιτέλους είμαι ελεύθερος να καθίσω πάνω από το πληκτρολόγιο και να γράψω ένα καινούργιο κεφάλαιο.

Πες μας γιατί ξεκίνησες τη συγγραφική σου πορεία, με ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα.
Ν.Π.: Πάντα με γοήτευαν οι ιστορίες γύρω από τους κατασκόπους. Αυτό το μυστήριο και η ίντριγκα που τους περιβάλλει, ήθελα να τα αποτυπώσω στο χαρτί. Βέβαια, στο δικό μου μυθιστόρημα, παρουσιάζω τους ήρωες από ένα πιο εξανθρωπισμένο πρίσμα. Θα δείτε τη μοναξιά τους, λίγες από τις σκέψεις τους, τις ενοχές τους, και τη δίψα τους να αγγίξουν την ψυχή του άλλου.

Ποιά πιστεύεις πως είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό κατασκοπικό ή αστυνομικό μυθιστόρημα;
Ν.Π.: Ένταση, ίντριγκα, παιχνίδια μυαλού, κλιμάκωση, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και χαρακτήρες.

Ένας παράταιρος έρωτας μεταξύ ενός πράκτορα της CIA και μιας αναρχικής εξελίσσεται στο μυθιστόρημά σου. Πιστεύεις πως υπάρχουν τόσο αταίριαστοι έρωτες στη ζωή ή τους συναντάμε μόνο στη λογοτεχνία;
Ν.Π.: Η λογοτεχνία συνήθως δανείζεται αυτούς τους παράταιρους έρωτες από την ίδια την ζωή. Θεωρώ ότι κάτι τόσο όμορφο και παρόμοιο... έχει ξανασυμβεί...


Ταυτίζεσαι κάπου με τους χαρακτήρες του μυθιστορήματός σου; Ή με κάποιον;
Ν.Π.: Οι χαρακτήρες του βιβλίου μου έχουν κάποια στοιχεία δικά μου, οπότε μερικώς, ναι, ταυτίζομαι. Ο δευτερεύων ήρωας, ο Μπόμπυ, έχει λίγο από το χιούμορ μου, και ο πρωταγωνιστής, ο Πάνος Ντέηλ, από το συναισθηματικό μου βάθος.

Το βιβλίο σου είναι τόσο επίκαιρο, που δε μπορώ παρά να σε ρωτήσω: χρησιμοποίησες αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων; Πραγματοποίησες κάποια έρευνα;
Ν.Π.: Μαρτυρίες ανθρώπων δεν χρησιμοποίησα, ούτε είχα κάποια πληροφορία. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, γιατί αγγίζουμε πολύ λεπτά θέματα. Η έρευνά μου είχε να κάνει κυρίως με τα λογισμικά παρακολούθησης, σε βιβλιογραφικό επίπεδο, και τα υπόλοιπα τα εμπνεύστηκα από ήδη γνωστά περιστατικά που έχουν συμβεί στην χώρα μας. Όποιος διαβάσει το βιβλίο μου, θα δει τις ομοιότητες. Ολοκλήρωσα την συγγραφή του βιβλίου, τον Αύγουστο του 2020. Δύο χρόνια μετά, αποδείχθηκα προφητικός. Αυτό είναι ένα από τα ταλέντα που πρέπει να έχει ένας συγγραφέας. Να μπορεί να προβλέψει, ποια θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, την κοινωνία. Χρειάζεται τόσο μια αυξημένη κριτική ικανότητα, όσο και συνθετική.

Τα μυθιστορήματα που ανήκουν στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας είναι από τα πιο εμπορικά, με αποτέλεσμα να εκδίδεται πληθώρα έργων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικής όσο και ξένης λογοτεχνίας. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το αναγνωστικό κοινό θα βρει στο έργο σου, ώστε να το προτιμήσει έναντι άλλων;
Ν.Π.: Να ξεκινήσουμε πρώτα με το τι δεν θα συναντήσει. Δεν θα βρει μια ιστορία όπου χρησιμοποιεί πρότυπα της δεκαετίας του '50, κατασκόπους ή πράκτορες με ψυχογραφικά χαρακτηριστικά άχρωμα, και ψυχρά. Δεν θα βρει με λίγα λόγια, ένα "βαρύ" κατασκοπικό έργο, αλλά ένα έργο που έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις συνθήκες του σήμερα, το οποίο είναι γραμμένο με τρόπο τέτοιο, ώστε να κερδίσει το νεανικό κοινό, μέσα από την απλότητά του, τον γρήγορο ρυθμό, και τις αλήθειες που καταθέτει αναφορικά με τον στρεβλό τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας. Με λίγα λόγια θα βρει κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο και ξεχωριστό.

Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια; Θα συνεχίσεις στο κατασκοπικό μυθιστόρημα ή να περιμένουμε κάτι καινούργιο;
Ν.Π.: Στα Ισπανικά κυκλοφορεί ήδη η συνέχεια του "Φύλακας άγγελος", ο "Σκοτεινός άγγελος". Ο "Σκοτεινός άγγελος" είναι ένα πολύ δυνατό καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα, κατά κύριο λόγο, και λιγότερο κατασκοπικό, που ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά.

Πιστεύεις πως η λογοτεχνία μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τον κόσμο ή αποτελεί απλώς ένα μέσο διαφυγής και ψυχαγωγίας;
Ν.Π.: Τα βιβλία αφυπνίζουν συνειδήσεις, μεταπλάθουν. Επηρεάζουν βαθύτατα τις λαϊκές μάζες και δημιουργούν τάσεις. Ναι, πιστεύω ότι η λογοτεχνία αλλά και ο δοκιμιακός λόγος, μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο, προς το καλύτερο.

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που ξεχωρίζεις και αγαπάς ιδιαίτερα;
Ν.Π.: Θα έλεγα τον Έρνεστ Χέμινγουέι, τον Στιγκ Λάρσον, και τον Τζον Μπάνβιλ.

Εκ μέρους του «Βιβλιοσημεία», σ' ευχαριστούμε γι'αυτήν την συνέντευξη.
Ν.Π.: Εγώ ευχαριστώ, ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή.

---Οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στο αρχείο του συγγραφέα και δόθηκαν κατά αποκλειστικότητα στα Βιβλιοσημεία.---
(©Λιάνα Τζιμογιάννη, Γιώργος Δόλγυρας για τα Βιβλιοσημεία)
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr