Βιβλιοάποψη: "Φύλακας άγγελος"

---Δημοσίευση: 24/11/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Αθήνα, οχτώ το πρωί. Ντυμένος στα μαύρα, ο μυστικός πράκτορας της CIA Πάνος Ντέιλ διαβαίνει για πρώτη φορά τις πύλες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αποστολή του είναι η εικοσιτετράωρη τηλεπόπτευση μιας ομάδας αναρχικών, της Σπίθας, μέσω ενός προηγμένου λογισμικού, του Intruder, που θα εγκατασταθεί στα άδυτα της ΕΥΠ. Αιτία μια απειλητική προκήρυξη των αντιεξουσιαστών, που στοχοποιεί τον Αμερικανό πρέσβη. Καθώς προχωρά η παρακολούθηση, ανακύπτουν ερωτήματα που ολοένα και πληθαίνουν. Η Σπίθα είναι μόνο αυτό που δείχνει ή κρύβει κάτι άλλο, πιο σκοτεινό, που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί; Στο μεταξύ ο Πάνος Ντέιλ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απρόβλεπτη εισβολή μιας μοιραίας γυναίκας στη ζωή του. Η Ευρυδίκη θα σαρώσει την ψυχή του και θα τον παρασύρει σε ένα ταξίδι μαγικό, γεμάτο συναίσθημα και πάθος, που θα τον αναγκάσει να συγκρουστεί με τις αρχές και τα πιστεύω του.
Ένα κατασκοπικό αστυνομικό θρίλερ που εξερευνά το άβατο των μυστικών υπηρεσιών. Ένα μυθιστόρημα επίκαιρο, όπου τα λογισμικά κατασκοπείας γίνονται τα πιο επικίνδυνα όπλα των σκοτεινών κέντρων εξουσίας.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας)
Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι από τα πιο εμπορικά είδη, με αποτέλεσμα να εκδίδεται πληθώρα έργων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικής όσο και ξένης παραγωγής. Έτσι, είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει ένα αστυνομικό, καθώς χρειάζεται να έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που να το καθιστούν μοναδικό.

Ο «Φύλακας Άγγελος» του Νικ Πατσίνο είναι ένα τέτοιο αστυνομικό μυθιστόρημα, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καθώς έχει μία πάρα πολύ δυνατή κινηματογραφική πλοκή (storyline) προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα.

Έχουμε έναν ειδικευμένο πράκτορα της CIA να καλείται μέσω της εκπαίδευσης πρακτόρων της ΕΥΠ να παρακολουθήσει την αναρχική οργάνωση «Σπίθα» και ιδίως τον αρχηγό της. Στον δρόμο του θα βρεθεί και μία όμορφη αναρχική κι ο πράκτορας θα μπλεχτεί μαζί της συναισθηματικά σε έναν παράταιρο έρωτα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία σύνθεση ενός ιδιαιτέρως εκρηκτικού σκηνικού. Το πράγμα βέβαια θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο στη συνέχεια με την αναρχική οργάνωση να μην είναι απλώς αυτό που δείχνει, αλλά πολλά περισσότερα. Πόσα μυστικά μπορούν να κρύβονται πίσω από μία αναρχική οργάνωση των Εξαρχείων και τι παιχνίδια να παίζονται; Δεν πάει το μυαλό σας... Ένα κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα!

Ο συγγραφέας, άψογος μαέστρος, σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο στιβαρούς, με εξαίρετο τρόπο που δεν μπορείς παρά να νιώσεις έντονα συναισθήματα για κάθε έναν ξεχωριστά. Επίσης, όπως συμβαίνει σε κάθε καλό αστυνομικό, που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχει και η ανάλογη επένδυση στην ανατροπή της πλοκής (plot twist), ώστε να μην είναι flat και να κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το όλο εγχείρημα έχει στηθεί με φοβερή λεπτομέρεια, η δράση αυξάνεται σελίδα με σελίδα και περίπου στο μέσο του βιβλίου αρχίζει να εκρήγνυται. Ο πρωταγωνιστής αλλάζει εντελώς πρόσωπο καθώς απειλείται η ζωή του και της αγαπημένης του και τα παίζει όλα για όλα, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες. Από θύτης σύντομα γίνεται το θύμα κι ο μόνος του σκοπός είναι η επιβίωσή του με μία απροσδόκητη βοήθεια να έρχεται από το παρελθόν...

Η ιστορία είναι καλογραμμένη χωρίς ψεγάδι, ρεαλιστική και ωμή, χωρίς ούτε ένα κενό, χωρίς να κάνει κοιλιά, με καταιγιστικό ρυθμό, με ανατροπές, με ένα τέλος που δεν το περιμένεις -ή δε θες να το περιμένεις αλλά ναι, αυτό αρμόζει στην ιστορία. Οι διάλογοι είναι άριστα γραμμένοι, σε γλώσσα απλή κι ενίοτε κυνική, χωρίς όμως λεκτικές υπερβολές, κρατώντας το μέτρο.

Έχουμε ένα υπέροχα γραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο δράση, σασπένς και ανατροπές που συναρπάζει και εξιτάρει τον αναγνώστη κυρίως με την πολύ ιδιαίτερη πλοκή του. Αυτά που θα διαβάσετε θα μπορούσαν να συμβαίνουν (αν δεν συμβαίνουν δηλαδή) και στην πραγματική ζωή πέρα από την μυθοπλαστική φαντασία του συγγραφέα.

Ο συγκεκριμένος τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει και σενάριο ταινίας, ένα εγχείρημα το οποίο μελλοντικά δεν θα εξέπληττε κανέναν. Αξίζει την προσοχή σας και το κάθε λεπτό ανάγνωσης που θα αφιερώσετε σ’ αυτό.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Νικ Πατσίνο
Σελίδες: 360
Ημερ. έκδοσης: 07/06/2023
ISBN: 978-960-03-7132-1


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Νικ Πατσίνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στη διαμόρφωση του συγγραφικού του ονόματος συνετέλεσαν οι ιταλικές του ρίζες από την πλευρά του πατέρα του. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου και έλαβε το πρώτο του πτυχίο στη γεωλογία και στο γεωπεριβάλλον, και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (Upon Tyne) με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιχειρηματικότητα. Εργάστηκε στην Ελλάδα σε μεγάλα τεχνικά έργα ως γεωλόγος μηχανικός, ενώ δοκίμασε την τύχη του και στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινε για κάποια χρόνια, ασχολούμενος επαγγελματικά με την πράσινη ενέργεια και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Επικοινωνήστε μαζί του στο e-mail του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr