Βιβλιοάποψη: "Πανέξυπνα πλάσματα"

---Δημοσίευση: 16/05/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Τόβα Ισάλιβαν άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια στο ενυδρείο του Σόουελ Μπέι. Τα καταφέρνει καλύτερα όταν έχει κάτι να ασχολείται -αυτό κάνει άλλωστε, από τότε που ο γιος της ο Έρικ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα δεκαοχτώ του, πριν από τριάντα χρόνια. Στο ενυδρείο, η Τόβα γνωρίζει τον ιδιότροπο Μάρκελο, ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού. Ο Μάρκελος ξέρει περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται κανείς μα δεν θα κουνούσε ούτε ένα από τα οκτώ του πόδια για τους δεσμώτες του -ώσπου, εντελώς ξαφνικά, δημιουργεί μια απροσδόκητη φιλία με την Τόβα. Σαν καλός ντετέκτιβ, ο Μάρκελος συμπεραίνει τι συνέβη τη νύχτα της εξαφάνισης του γιου της Τόβα. Και καθώς η στοργή του για τη φίλη του μεγαλώνει, ξέρει πως πρέπει να χρησιμοποιήσει ό,τι τέχνασμα μπορεί να επιστρατεύσει το ασπόνδυλο σώμα του για να ανακαλύψει για χάρη της την αλήθεια, πριν να είναι πολύ αργά.

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ήξερα από μικρή, διαβάζοντας την εγκυκλοπαίδεια του Ζακ-Υβ Κουστώ, ότι τα χταπόδια είναι πανέξυπνα πλάσματα. Σίγουρα όμως ένα χταπόδι-πρωταγωνιστής με το όνομα Μάρκελλος Πλοκάμιας, μου προξένησε έκπληξη, καθώς και γέλιο. Δεν ήθελα να παρατήσω κάτι με τόσο πρόσχαρο εξώφυλλο -ίσως ήταν και ο τρόπος γραφής που με απέτρεψε να σταματήσω την ανάγνωση.

Όλοι μου οι δισταγμοί καταρρίφθηκαν μόλις γνώρισα τον Κάμερον. Ο νεαρός είναι ένα κράμα άντρα-αγοριού και παίζει σε ένα (όχι και τόσο διάσημο) συγκρότημα στην Καλιφόρνια, τους Σκωροσκώληκες. Έρχεται στο Σόουελ Μπέι με σκοπό να βρει τον άγνωστο πατέρα του. Αυτός ο εύθραυστος χαρακτήρας του σε συνδυασμό με τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσεις το βιβλίο. Επιπλέον, αυτή η θλίψη που κουβαλά μέσα του, σε κάνει να ενδιαφέρεσαι πολύ για την τύχη του.

Όλη η ζωή του Σόουελ Μπέι περιστρέφεται γύρω από το ενυδρείο του, που αποτελεί την ατραξιόν της περιοχής. Η Τόβα συνηθίζει να χαιρετάει όλα τα θαλάσσια πλάσματα, μα έχει μια αδυναμία στο τεράστιο αυτό χταπόδι. Σε αυτό κάποιες φορές εξομολογείται και καταστάσεις της ζωής της. Συναντιέται με τις φίλες της (τις ‘διαπλεκόμενες’, που πήραν το όνομά τους επειδή αρχικά ήταν μια συντροφιά που έπλεκε) όταν ο χρόνος και ο καιρός το επιτρέπουν. Τώρα όμως έχουν γίνει κάτι σαν πολιτιστικό καφενείο -βρίσκονται για τα νέα της ημέρας και για να ανταλλάζουν απόψεις για διάφορα θέματα.

Στη γειτονιά επίσης βρίσκεται το μαγαζί με τα είδη κωπηλασίας της Έβελιν και το παντοπωλείο του Ήθαν, ενός Σκωτσέζου μαγαζάτορα, που λειτουργεί και ως κέντρο πληροφοριών, αφού γνωρίζει τους πάντες και τα πάντα. Μάλιστα, τρέφει ιδιαίτερα συναισθήματα για τη χήρα πλέον, Τόβα.

Η Τόβα για άγνωστη αιτία, έχει να μιλήσει χρόνια με τον αδερφό της τον Λαρς, κι έτσι, δε νιώθει κάτι πληροφορούμενη το θάνατό του. Αυτός ο θάνατος γίνεται η αιτία να γνωρίσει έναν πολυτελέστατο οίκο ευγηρείας με πολλές παροχές. Στ'αλήθεια σκέφτεται να αφήσει το σπίτι της, την πόλη της, το γάτο και τους φίλους της, προκειμένου να μείνει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής της; Η απόφαση είναι δική της, μα όλοι της δείχνουν πόσο ευχάριστη τους είναι η παρέα της και δεν έχει κανένα λόγο να φύγει μακριά.

Μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις και ένα γέρικο χταπόδι να καραδοκεί, προκειμένου να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, διαβάζουμε μια πολύ τρυφερή και ρομαντική ιστορία, που ακόμα και αν δεν είναι το αγαπημένο μου είδος, ο τρόπος που τόσο ζωντανά δίνεται, δε σε αφήνει να την παρατήσεις. Γέλασα, έκλαψα, ένιωσα αγωνία και τελικά, χαρά που ολοκλήρωσα το βιβλίο!

Ο Μάρκελλος από το ενυδρείο-παρατηρητήριό του μπορεί να έκανε πολύ σωστές παρατηρήσεις και να είπε πολύ φιλοσοφημένα πράγματα, όπως <<όποιος ζει στην άγνοια, δεν είναι ευτυχισμένος>>, γιατί η άγνοια μπορεί να σε σκοτώσει, αλλά εγώ κρατάω ζωντανές τις σκέψεις του Κάμερον, ο οποίος αναρωτιέται <<υπάρχει άραγε ένας ειδικός δεσμός που να ενώνει τα παιδιά των φυσιολογικών οικογενειών;>>, κάτι που εκείνος δεν είχε ποτέ...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Shelby Van Pelt
Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Σελίδες: 520
Ημερ. έκδοσης: 09/03/2023
ISBN: 978-618-03-3529-3


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Shelby Van Pelt (Σέλμπι Βαν Πελτ) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βορειοδυτική Ακτή της Βόρειας Αμερικής.

Πλέον ζει με την οικογένειά της στο Σικάγο.

Το "Πανέξυπνα πλάσματα" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Για να διαβάσετε περισσότερα, επισκεφτείτε τη σελίδα της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr