Βιβλιοάποψη: "Ο κούκος"

---Δημοσίευση: 16/05/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Δυο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση. Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης. Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους. Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ ερευνά έναν τραγικό φόνο στη Στοκχόλμη του 1980. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο παρόν.



Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Η 11η ιστορία του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του Ερίκα επιστρέφει μέσα από το νέο βιβλίο της Camilla Lackberg και η Φιελμπάκα συγκλονίζεται από δύο ανατριχιαστικά εγκλήματα για μία ακόμη φορά.

Οι έρευνες του επιθεωρητή Πάτρικ δεν καταλήγουν πουθενά. Όμως, η Ερίκα -γνωστή για το ανήσυχο πνεύμα της- την ίδια χρονική περίοδο ερευνά μια υπόθεση δολοφονίας, που διεπράχθη τη δεκαετία του 1980 και καταφέρνει να συνδέσει τα εγκλήματα του παρόντος με το παρελθόν. Τίποτα δεν μένει κρυφό και τα ψέματα έρχονται στην επιφάνεια. Το παρελθόν έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο τώρα και η στιγμή της νέμεσης βρίσκεται προ των πυλών.

Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη σειρά των βιβλίων της Lackberg με βασικούς πρωταγωνιστές το ζευγάρι Ερίκα-Πάτρικ βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση πολλών αναγνωστών της αστυνομικής λογοτεχνίας για πολλούς λόγους. Η εισχώρηση της συγγραφέως στα μύχια της ψυχής των ηρώων και η απόδοση του εσωτερικού τους κόσμου, με τρόπο απλό και αβίαστο, δίχως φλυαρία και περιττές περιγραφές, μέσα από την καθημερινότητά του, είναι ένα από αυτά τα θετικά στοιχεία.

Η ροή της αφήγησης, όπως και στα προηγούμενα βιβλία της Lackberg, ακολουθεί μια κλιμακούμενη, εξελικτική πορεία και καταφέρνει αριστοτεχνικά να δέσει το παρόν με το παρελθόν, αν και φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Οι χαρακτήρες της συγγραφέως στην υπόθεση του Κούκου ακροβατούν ανάμεσα στο καλό και στο κακό μέσα από τις σχεδόν κινηματογραφικές σκηνές, που παρουσιάζονται στο βιβλίο και δημιουργούν πολυσύνθετες, διαπροσωπικές σχέσεις με τα προβλήματα και τις εντάσεις τους.

Σε κάθε βιβλίο της, η Camilla Lackberg επιλέγει να ασχοληθεί με ζητήματα κοινωνικής φύσεως, που μαστίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Έτσι και στον Κούκο, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στο ζήτημα της διεμφυλικότητας και της ταυτότητας του φύλου, μέσα από την παρουσίαση της Λόλα, μιας trans γυναίκας, που έζησε τη δεκαετία του ΄80. Έτσι, ο αναγνώστης γνωρίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι αυτοί οι άνθρωποι, τόσο στο παρελθόν όσο και στο σήμερα. Μάλιστα, ο χαρακτήρας της Λόλα και της μικρής της κόρης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία, λεπτότητα και συγκινητική παρουσίαση, δίνοντας ένα ακόμη θετικό πρόσημο στη γραφή της Lackberg.

Το παρελθόν λοιπόν, είναι αμείλικτο και ζητά να τιμωρηθούν τα κακώς κείμενα. Αθωότητα και ενοχή: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Ένα απολαυστικό και δυνατό μυθιστόρημα που οι φαν της σειράς, και όχι μόνο, θα λατρέψουν!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Φιελμπάκα #11
Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Σελίδες: 464
Ημερ. έκδοσης: 27/04/2023
ISBN: 978-618-03-1911-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
H Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά µε πρωταγωνίστρια τη Φέι αποτέλεσε ένα νέο βήµα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Με µια τόσο δυναµική ηρωίδα επιχείρησε να αλλάξει τους κανόνες και γιατί όχι και το ίδιο το παιχνίδι. Η νέα σειρά που συνυπογράφει με τον Henrik Fexeus αναμένεται να είναι εξίσου επιτυχημένη και να εγκλωβίσει τους αναγνώστες σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων και τρόμου από όπου μόνο λίγοι μπορούν να δραπετεύσουν.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr