Βιβλιοάποψη: "Όταν δεν το περιμένεις"

---Δημοσίευση: 10/05/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μέχρι πρότινος ο Ράιτερ είχε έναν μικρό εκδοτικό οίκο σε μια μεγαλούπολη. Τώρα ζει μια μοναχική ζωή στους πρόποδες των Άλπεων. Ένα απόγευμα η επίσκεψη μιας άγνωστης γυναίκας διακόπτει την ανάγνωση ενός παράξενου βιβλίου. Η Λεώνη Παλμ, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια καπελάδικου, χτυπάει απρόσμενα την πόρτα του. Σε μια στιγμή αυθορμητισμού, ξεκινούν μαζί ένα οδικό ταξίδι μέχρι τη Σικελία -ένα οδοιπορικό από τον αλπικό βορρά στον θερμό νότο, σε μια μεταστροφή της ζωής τους.
Έμπειροι άνθρωποι και οι δυο, επιφυλακτικοί αλλά και αντισυμβατικοί, θα μπουν στην περιπέτεια εκείνου του έρωτα που βλέπει το πραγματικό και όχι το επιθυμητό πρόσωπο του άλλου. Εκείνου του έρωτα που η μαγεία του δεν αγνοεί και τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής. Η συνάντηση με ένα μικρό, ξένο, αμίλητο κορίτσι, που τους ακολουθεί και το φροντίζουν, θα ανακινήσει πτυχές της ζωής όπως η απώλεια, η οικογένεια και η επιθυμία για καινούργια ξεκινήματα. Πολλά μπορούν να συμβούν, ακόμη κι όταν δεν το περιμένεις.
Ο Μπόντο Κίρχοφ στο μυθιστόρημά του αφηγείται μια πα­ραβολή για τον έρωτα -χωρίς να μπορείς να τον ζήσεις σε όλο του το μεγαλείο- και για την ανθρωπιά -χωρίς να είσαι αρκετά ενάρετος. Το μυθιστόρημα του Μπ. Κίρχοφ τιμήθηκε στις 13 Απριλίου 2018, στην Κίνα, με το βραβείο του Καλύτερου Ξενόγλωσσου Μυθιστορήματος του 21ου Αιώνα για το έτος 2017. Ο Nie Zhenning, πρόεδρος του Taofen Foundation -ενός από τους χορηγούς του βραβείου- και της κριτικής επιτροπής σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αγγίζει αναγνώστες από όλο τον κόσμο. «Του απονείμαμε το μεγαλύτερο βραβείο όχι μόνο για την τολμηρή περιγραφή της πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά, επίσης, για τον αναστοχασμό του πάνω στις δυσκολίες της ανθρώπινης επικοινωνίας» λέει ο Nie.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Ένα road trip μεταξύ δύο ανθρώπων που μετρούν μόλις λίγες ώρες γνωριμίας! Μέχρι να μπουν στο αυτοκίνητο με προορισμό την Ιταλία, δεν έχουν συναντηθεί ξανά ούτε συνδέονται με κάποιον τρόπο. Ένας άνδρας και μια γυναίκα κοντά στα 70, που αποφασίζουν, μιλώντας ακόμα στον πληθυντικό, να φερθούν σαν ενθουσιώδεις, άμυαλοι έφηβοι: "πάμε κι όπου βγει!".

Αυτό το χαμηλών τόνων οδοιπορικό πραγματεύεται τη σχέση του Ράιτερ, πρώην ιδιοκτήτη ενός μικρού εκδοτικού οίκου και της Λεώνης Παλμ, πρώην ιδιοκτήτριας καπελάδικου, που ένα βράδυ Κυριακής κάνει μια απρόσκλητη επίσκεψη στον γείτονά της για να τον καλέσει στη συνάντηση της ομάδας ανάγνωσης της περιοχής. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι δυο τους συμπεριφέρονται σαν να γνωρίζονται από καιρό. Παρά την αρχική αμηχανία, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη έλξη ανάμεσά τους και, μεταξύ κρασιού, τσιγάρου και κουβέντας, νιώθουν την αυθόρμητη επιθυμία να φύγουν. Να μπουν στο αυτοκίνητο, να αφήσουν πίσω τους το κρύο των Άλπεων και να ζήσουν μαζί μια καινούρια εμπειρία, στη ζέστη του ιταλικού Νότου.

Η Λεώνη αλλάζει συνεχώς ρόλους για τον Ράιτερ: από επισκέπτρια γίνεται συνταξιδιώτισσα, συνοδός, σύντροφος. Οι τρεις ημέρες του περίεργου ταξιδιού τους συνδυάζονται και με ένα άλλο ταξίδι, εσωτερικό, καθώς αναπολούν τη ζωή τους, τις απώλειες που τους βαραίνουν, τις ενοχές και τα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν, τις αποσκευές που κουβαλούν. Ανάμεσά τους, το μυστηριώδες βιβλίο του Ράιτερ και η σχέση που αυτό έχει με τη Λεώνη και το τραγικό παρελθόν της. Στην πορεία, έχοντας φτάσει στη Σικελία, το ζευγάρι συναντά ένα κορίτσι-πρόσφυγα να περιφέρεται μόνο του στους δρόμους και ξαφνικά το χαλαρό ταξίδι γνωριμίας παίρνει μια τελείως διαφορετική τροπή...

Ο Μπόντο Κίρχοφ γράφει μια ιστορία για το πώς η ζωή απλώς συμβαίνει όταν την αφήσουμε, για το πώς φαινομενικά μικρά γεγονότα μπορούν να διαμορφώσουν ολόκληρες ζωές. Αλλά και για το προσφυγικό, για τους χιλιάδες ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από την πατρίδα τους, αν καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί στον προορισμό τους.

Μέσα από τους -περιορισμένους- διαλόγους των ηρώων και τις μακροσκελείς προτάσεις του συγγραφέα βλέπουμε πώς οι αποφάσεις που εκείνη τη στιγμή δε μας φαίνονται τόσο σημαντικές, επιστρέφουν για να μας στοιχειώσουν και να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε όλη μας τη ζωή.

Πρόκειται για ένα ήσυχο μυθιστόρημα για τους ανθρώπους που επιλέγουν, παρά την ηλικία τους, να πάρουν ρίσκα, να τολμήσουν να μάθουν από την αρχή να εμπιστεύονται, να έχουν το μυαλό τους ανοιχτό σε νέες σχέσεις και εμπειρίες. Δύο άνθρωποι μόνοι κι έτσι απλά μαζί, συγκρατημένα αισιόδοξοι, παλεύουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες, μέσα από το φιλοσοφικό ύφος του συγγραφέα, παρασύροντας σιγά-σιγά τον αναγνώστη στο προσωπικό τους ταξίδι εξερεύνησης.

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Bodo Kirchoff
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Σελίδες: 272
Ημερ. έκδοσης: 2017
ISBN: 978-618-5048-83-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Μπόντο Κίρχοφ, Γερμανός μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1948. Το 1955 η οικογένειά του μετακόμισε σε μια μικρή πόλη στον Μέλανα Δρυμό. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής και Ψυχολογία στη Φρανκφούρτη, όπου παρέμεινε και ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα. Μόλις το 1978 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με μεγάλο εκδοτικό οίκο. Το κινηματογραφικό στιλ γραφής του τον οδήγησε στη βιομηχανία του θεάματος. Έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και απέκτησε τη δική του, βραχύβια, εκπομπή για τη λογοτεχνία. Επανειλημμένως έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχει ζήσει για μεγάλα διαστήματα σε μέρη τα οποία αργότερα εμφανίζονται στα βιβλία του. Ο Κίρχοφ ζει ανάμεσα στη Γερμανία, Φρανκφούρτη, και στη βόρεια Ιταλία, λίμνη Γκάρντα, όπου μαζί με τη σύζυγό του οργανώνουν εργαστήρια λογοτεχνίας. Το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία με σπουδαιότερο το Γερμανικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2016 για το βιβλίο του Widerfahrnis (Όταν δεν το περιμένεις, Αιώρα 2017).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr