Βιβλιοάποψη: "Ο βάλτος των χαμένων ψυχών"

---Δημοσίευση: 08/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τροµερά πράγµατα συνέβαιναν ανέκαθεν στον βάλτο πλάι στο χωριό Μοσµάρκεν της Βόρειας Σουηδίας. Απ’ τα βάθη του χρόνου αναδύεται ο θρύλος για τις ανθρωποθυσίες στους θεούς που οι κάτοικοι του χωριού απέθεταν σ’ αυτόν και τις οποίες ο βάλτος κρατούσε αναλλοίωτες στη λάσπη του.
Αυτόν τον υγροβιότοπο θέλει να µελετήσει η Ναταλί στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, γι’ αυτό εγκαθίσταται στο Μοσµάρκεν. Ο βάλτος την τροµάζει µα και την έλκει µε µια αόρατη δύναµη, και τα όσα γνωρίζει για τα µυστικά του δεν περιορίζονται σε απλά επιστηµονικά δεδοµένα. Μια νύχτα, µετά από µια φθινοπωρινή καταιγίδα, βρίσκει στις όχθες του έναν άντρα αναίσθητο, µε τις τσέπες του γεµάτες νοµίσµατα -όπως ακριβώς στις αρχαίες ανθρωποθυσίες. Κάποιος έχει σκάψει έναν τάφο στον βάλτο ο οποίος την επόµενη µέρα εξαφανίζεται. Η αστυνοµία αναλαµβάνει δράση και δεν αργεί ν’ ανακαλύψει πως στον χώρο θάβονται πτώµατα για περισσότερο από µια δεκαετία. Είναι ο βάλτος που καλεί τους νεκρούς ή το κακό πηγάζει από τους ανθρώπους; Μια ατµοσφαιρική ιστορία µυστηρίου για τον απαγορευµένο τόπο στον οποίο οδηγεί τους ανθρώπους η θλίψη.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Εκτός από το υπέροχο εξώφυλλο που έχω λατρέψει καιρό τώρα (πολύ πριν διαβάσω το βιβλίο), μου άρεσε αυτή η περιπλάνηση στους βάλτους. Προκαλεί δέος αλλά ταυτόχρονα μας παρασύρει σε μια άγρια ομορφιά που δεν νομίζω να συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο. Σε αυτό το σημείο βάζεις τον εαυτό σου στη θέση της ηρωίδας. Δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς αν θα πήγαινες στη μέση του πουθενά με κινητά τηλέφωνα να υπολειτουργούν, καμία εγγύηση και εντελώς καμία από τις σύγχρονες ανέσεις. Ακόμα και το μπάνιο της έπρεπε να κάνει σε συγκεκριμένο μέρος του λόμπι έξω από το μικρό σπίτι που νοίκιασε! Είναι πολλές φορές στο βιβλίο που θες να της φωνάξεις: ‘Παράτα τα όλα και σήκω φύγε!’

Η Ναταλί αφήνει πίσω της τα πάντα, προκειμένου να μελετήσει αυτόν τον υδροβιότοπο, στους βάλτους. Η απόφασή της -αν και μοιάζει καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος- έχει βαθύτερα αίτια, καθώς αυτός είναι ο τόπος που πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, μέχρι τα δώδεκά της χρόνια. Συνειδητά δεν το καταλαβαίνει, αλλά ψάχνει απαντήσεις. Απαντήσεις για πράγματα που στοιχειώνουν την καθημερινότητά της μέχρι και σήμερα. Πηγαίνοντας εκεί, γνωρίζει έναν φοιτητή Καλών Τεχνών, τον Γιοχάνες, που συνηθίζει να τρέχει στην περιοχή των βάλτων. Ούσα απομονωμένη κι ευάλωτη σε έναν τόπο άγριο, ο Γιοχάνες καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον της. Πέρα από αυτό, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική και κουμπωμένη, σαν να έχει ξεχάσει τι σημαίνει ανθρώπινη επαφή και σχέσεις.

Τι είναι αυτό που έχει σημαδέψει τη Ναταλί τόσο βαθιά που την κάνει να μην ανοίγεται και να μην εμπιστεύεται εύκολα ανθρώπους; Και τι σχέση έχει η ‘Κόρη με τα Μύρτιλλα’ -μια κοπέλα η οποία ήταν από τα πρώτα θύματα ανθρωποθυσιών, που λάβαιναν χώρα στους βάλτους απ'την εποχή του σιδήρου, μέχρι τη σημερινή εποχή; Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως αν σας αρέσουν θρύλοι και δοξασίες, θα αγαπήσετε αυτή τη διαδρομή -όπως ακριβώς την αγάπησα κι εγώ!

Μια παραλίγο απόπειρα δολοφονίας ζωντανεύει μνήμες. Η Ναταλί θυμάται τα παιδικά της χρόνια, τη φίλη της, Γιούλια και την αδερφή της Τρέισι, τον καθηγητή γείτονά της, που πέρασε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του μελετώντας φαντάσματα... Μα πάνω απ’όλα, θυμάται τι ήταν αυτό που κατέστρεψε όλη την εφηβική της ηλικία. Το μυστήριο δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί.

Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο προσκήνιο. Η φωτογράφος της αστυνομίας, Μάγια καθώς και οι φίλοι της Όσκαρ και Έλεν, καθώς και ο αστυνομικός επιθεωρητής Λέιφ Μπέριγκρεν, που φυσικά δεν πιστεύει σε φαντάσματα και θρύλους, αλλά αναζητά μια λογική εξήγηση ανάμεσα στο τότε και στο τώρα.

Η Μάγια μαγεύεται από το τοπίο και τραβάει και προσωπικές φωτογραφίες για το αρχείο της. Την συνεπαίρνει τόσο πολύ που αρχίζει να ψάχνει η ίδια, αυτοπροσώπως, απαντήσεις για το μυστήριο που καλύπτει τους βάλτους. Έτσι αρχίζει να παίρνει συνεντεύξεις από τους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής και νέα στοιχεία δεν αργούν να βγουν στο φως.

Μια ιστορία που διαβάζεται ακριβώς σαν παραμύθι αλλά συνάμα φτάνει ως τα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής.


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Οι περιπέτειες της Μάγια Λίντε
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Susanne Jansson
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Σελίδες: 336
Ημερ. έκδοσης: 04/10/2018
ISBN: 978-618-03-1288-1


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Susanne Jansson γεννήθηκε το 1972 στο Όμολ της Σουηδίας. Αργότερα μετακόμισε στο Γκέτεμποργκ όπου εργάστηκε στον κλάδο της διαφήμισης και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε φωτογραφία. Μετά την επιστροφή της στη Σουηδία, εργάστηκε ως φωτογράφος ενώ παράλληλα σπούδασε δημοσιογραφία. Συνδύασε την ιδιότητα της φωτογράφου με αυτή της δημοσιογράφου και αφιερώθηκε στο ρεπορτάζ και τα αφιερώματα στους τομείς του πολιτισμού, του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο "Ο βάλτος των χαμένων ψυχών" (Μεταίχμιο, 2018) έκανε μεγάλη αίσθηση και κυκλοφόρησε σε 24 χώρες. Το "Σκοτεινά βάθη" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό της. Πέθανε το καλοκαίρι του 2019 μετά από μια γενναία μάχη με τον καρκίνο.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr